Hlavní obsah

Rybí polévka čtyřikrát jinak

Foto: Thinkstock

Rybí polévku si buď zamilujete, nebo se jí vyhýbáteFoto: Thinkstock

Reklama

Lidé se v zásadě dělí na dva typy – jedni rybí polévku milují a dopřávají si ji i během roku, ti druzí ji jakžtakž zkousnou o Vánocích, ale pokud možno se jí i v tento čas vyhnou. Pokud jste z té první skupiny, čekají vás při čtení tohoto článku muka pro chuťové buňky.

Článek

Tak vzhůru do vaření...

Krémová rybí polévka z Horního Maxova

Potřebujete:300 g rybího masa, 200 g cibule, 100 g hladké mouky, 50 g másla, 100 g mrkve, 100 g petržele, 50 g celeru, sůl, cca 2 l vody, olej a žemle

Postup:Do vody vložte rybí maso a připravte z něj silný vývar. Na pánvi rozpusťte máslo, zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a zaprašte hladkou moukou, až vám vznikne světlá jíška. Tu důkladně rozmíchejte ve vývaru z rybího masa, aby v polévce nebyly hrudky. Přidejte uvařenou a na kostičky nakrájenou zeleninu a podáváme s kostičkami opražené veky nebo chleba.

Rajčatová polévka s rybím filé

Potřebujete: 200 g cibule, 3 stroužky česneku, 50 g oleje, 80 g hladké mouky, 200 g rajčatového protlaku, sůl, tymián, bobkový list, 300 g rybího filé, 2 polévkové lžíce octa, 20 g cukru, na každou porci lžičku křenu, 2 l vody, citronovou šťávu, bílý jogurt nebo smetanu

Postup:Na oleji zpěňte cibuli a nasekaný česnek. Až budou do zlatova, zaprašte je moukou a mírně opražte jako světlou jíšku. Pak přidejte rajčatový protlak, tymián a bobkový list, promíchejte, zalijte vodou a chvíli povařte. Očištěnou rybu bez kostí uvařte zvlášť v malém množství vody, přidejte polévku, přidejte trochu octa a ještě asi 10 min povařte. Na závěr hotovou polévku ochuťte trochou citronové šťávy, případně doslaďte. Hotovou polévku stáhněte z plamene a nakonec zašlehejte bílý jogurt. Při servírování můžete přidat lžičku strouhaného křenu.

Sicilská rybí polévka

Potřebujete:500 g rybího filé (nejlépe z tresky, makrely, mořské štiky apod.), 200 g cibule, 200 g pórku, 3 stroužky česneku, sůl, 2 žloutky, 50 ml oleje, citronovou šťávu, 80 g žemle, zelenou petrželku, 2 l vody

Postup:Na oleji zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek, přidejte očištěné, vykostěné a na kousky pokrájené ryby, na kolečka nakrájený pórek a sůl a pomalu vařte asi 10 min. Potom vmíchejte rozšlehané žloutky a vařte dalších 15 min. Na závěr polévku okořeňte citronovou šťávou a nasekanou petrželkou. Podávejte posypané pokrájenou opraženou žemlí.

Vánoční rybí polévka

Potřebujete:500 g rybích hlav, 150 g rybích jiker a mlíčí, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g másla, 90 g hladké mouky, 30 g hrubé krupice, 90 g mraženého nebo sterilovaného hrášku, 200 ml smetany na vaření, žemle, sůl, muškátový květ, zázvor, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku

Postup:Rybí hlavy očistěte, zbavte žáber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Hlavy vložte do studené osolené vody, uvařte a ihned je prudce zchlaďte. Rybí vnitřnosti propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchlaďte. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a rozšlehejte s chladným rybím vývarem. Přidejte očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a vše zalijte vroucím vývarem. Do vařící polévky vsypte krupici a uvařte ji. Před koncem ještě přidejte pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec zjemněte smetanou, dokořeňte muškátovým květem, zázvorem a bílým pepřem a ještě asi 5 minut povařte. I tato polévka se podává s osmahnutou žemlí a posypaná petrželkou.

Také patříte k těm, kteří se bojí, že se v novém roce nevejdou do oblíbených kalhot? Máme pro vás na zítra tipy na odlehčené Vánoce. I štědrovečerní tabule se totiž dá nachystat dietně a přitom stejně chutně jako jindy!

Reklama

Související témata:

Načítám