Hlavní obsah

Rychlovka z trouby: Luxusní rajčata plněná lahodným sýrem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Rajčata jsou skvělá syrová v salátu nebo prostě jen tak k zakousnutí, ale ještě lepší jsou sušená nebo pečená. Jak vykouzlit ta pečená, plněná sýrem a pestem, vám ukážeme právě dnes!

Článek

Možná už i vy sklízíte na zahradě či balkoně první letošní rajčata a přemýšlíte, co s nimi. V obchodech přepravky s rajčaty taktéž praskají ve švech a to je jasný signál, že už to není dovozová záležitost bez chuti, ale česká a slovenská rajčata vonící i do vedlejší uličky. Stavte se ještě v mléčných výrobcích pro nějaký ten sýr a hurá ke grilu.

Rajčata plněná sýrem a pestem

Na 2 porce potřebujete: 4 masitá rajčata, 1 mozzarellu, 75 g fety nebo balkánského sýru, 2 lžíce bazalkového nebo petrželového pesta (recept najdete v odkazu k receptu na špagety), olivový olej, 50 g parmezánu, světlá bagetka k podávání

Postup: Rajčatům skrojte „pokličky“ a vydlabejte semínka. Mozzarellu a sýr feta nakrájejte na malé kostky a promíchejte s pestem. Vydlabané plody narovnejte do zapékací misky. Naplňte je ochuceným sýrem, přiklopte odříznutými pokličkami a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pak pokličky sundejte, teplotu zvyšte na 200 °C, rajčata posypte nastrouhaným parmezánem a ještě 10 minut dopečte dozlatova. Podávejte se světlým pečivem, kterým půjde snadno nasát vynikající vypečená šťáva.

Tip: Budete-li rajčata připravovat na grilu, postupujte následovně. Budou pouštět hodně šťávy, která by stékala na uhlíky a přepalovala se, takže místo zapékací misky použijte ideálně hluboký alobalový tácek bez děr. Naplněné plody přiklopte alobalem potřeným olejem a vložte nad žhnoucí uhlíky. Takto pečte asi 15 minut, pak odklopte, posypte parmezánem a nechte zapéct.

Kromě sýrů můžete rajčata naplnit třeba ochuceným kuskusem nebo okořeněnou rýží smíchanou s kousky zeleniny.

Reklama

Načítám