Hlavní obsah

Rychlovky: Pomazánky, které neznáte

Foto: Thinkstock

Pomazánky jsou oblíbené rychlé večeřeFoto: Thinkstock

Reklama

Nebaví vás pořád dokola vymýšlet nové a nové pomazánky? Dejte si ruce za hlavu a vyzkoušejte ty naše. Dnes vám přinášíme ty méně známé a přitom výborné. Věřte, že tyhle jen tak někdo nezná!

Článek

Z červené řepy

Neotřelá a navíc velmi zdravá: pomazánkové máslo (200 g) zlehka opepřete, osolte a prolisujte stroužek česneku. Do základu nastrouhejte najemno kousek syrové, oloupané červené řepy. Vyšlehejte, můžete doplnit taveným sýrem nebo bílým jogurtem. Na tmavém chlebu vynikne posypaná třeba posekanou petrželkou a skvěle chutná se sklenicí s mlékem.

Trochu jiná sýrová

Balíček taveného sýra bez příchuti rozmělněte s bílým pomazánkovým máslem, celým měkkým tvarohem a půlkou zakysané smetany. Osolte, vsypte drobně nasekanou červenou kapii a jarní cibulku. Dochuťte prolisovaným česnekem.

Špenátovka

Klasicky uvařte špenát: Zmrazenou kostku nechte rozpustit na cibulce, osolte, opepřete, očesnekujte a do téměř hotového vlijte pár lžic smetany. Na zjemnění dejte kousek másla a vmíchejte asi tři lžíce jogurtu – tak, aby špenátovka nebyla příliš řídká. Celé to promíchejte, mažte na veku (na bílé pečivo) a zdobte kolečky vajíčka uvařeného natvrdo. Můžete ještě zatepla posypat strouhaným parmezánem nebo dozdobit kolečky pórku lehce osmaženými na másle, dozdobit klínkem nivy...

Pomazánka z nadúrody

Oloupané, vydlabané cukety pečte na oleji doměkka. Vychladlou dužinu potom nasekejte (rozmixujte). Drobně pokrájejte asi čtyři rajčata (můžete je oloupat a vydlabat). Na oleji opečete bohatě (dvě) nadrobno pokrájené cibule dosklovata. Cuketu, rajčata a cibuli smíchejte dohromady, dokořeňte solí, chilli, muškátovým květem, česnekem, bazalkou, pepřem, případně ještě ostrým kečupem. Je to výborná pomazánka na topinky a navíc ji můžete klasickým způsobem (při nadúrodě) zavařit do sklenic.

Mrkváč s kari

Pomazánka výborná pro váš zrak. Nastrouhejte dvě větší očištěné mrkve nahrubo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a jemně nastrouhaný kousek zázvoru. Celé to osolte a přimíchejte lučinu (100 g) nebo žervé trochu povolené dvěma lžícemi majolky. Dokořeňte kari a mažte na bagetu nebo veku.

Foto: theofel.de

Pomazánka se špenátemFoto: theofel.de

Ovocná pomazánka

Půl konzervy krájeného ananasu sceďte a dochuťte lžící citronové šťávy. Rozmíchejte v tom lučinu a malou zakysanou smetanu – samo o sobě už je to dobrota, ale můžete ještě doplnit drobně posekanou šunkou a ořechy. Ochuťte bílým pepřem, špetkou soli i cukru (ten propojuje chuti), můžete doladit červeným kořením – třeba mletým červeným pepřem.

Jablečno-kuřecí dobrota

Asi čtvrt kila vařeného kuřecího masa (třeba jste z něj vyvařily polévku) pomelete na masovém strojku (rozmixujete). Do mísy k němu přihoďte nastrouhaný sýr (jeden hrnek), dvě lžíce pomazánkového másla, žervé, dvě nastrouhaná jablka, přiměřeně bílého jogurtu a smetany – podle konzistence. Na bílém pečivu (veka, bageta) můžete ještě dozdobit sekanými vlašskými ořechy.

Slanečková pomazánka

Tahle není tak úplně snadná. Den předem se musí slanečky namočit do mléka a nechat v lednici. Pak teprve se očistí a umelou spolu s cibulí. Až potom je vmíchejte v míse do másla, které jste utřely spolu se dvěma natvrdo uvařenými žloutky. Podle chuti doplňte plnotučnou hořčicí, solí (opatrně), olejem, posekanou kyselou okurkou a sladkou nebo pálivou mletou paprikou. Na bílém pečivu dozdobte posekanými vařenými bílky.

Kvasnicová pomazánka

Kostičku droždí nechte pozvolna rozpouštět na lžíci másla. Přihoďte dva tavené sýry, drobně posekanou cibuli, a když ona zhnědne a kvasnice se roztečou, vypněte plamen úplně. Osolte, opepřete, vmíchejte kostičky šunky, můžete nasypat posekanou zelenou nať. Tahle pomazánka se hodí víc na tmavý chléb.

Pomazánka z masa

Na drobně pokrájené cibulce na tuku opečte velmi drobně pokrájené půl kila vepřové plece. Osolte, ochuťte kmínem, pepřem a sladkou mletou paprikou. Drobně podlité opečte (hodinka). Vtip je v tom, že až maso vychladne, umelete ho na masovém strojku a promícháte spolu s vypečenou šťávou. Na úžasné namazené krajíce chleba si zvrhlíci mohou přimazat hořčici.

Slonožrout

Dělávala jsem svým třem dospívajícím chlapcům a nikdy nezbylo: Nejdřív si v malém kastrolku umíchejte nálev ze dvou lžic oleje, dvou lžic (raději ostrého) kečupu, dvou lžiček cukru, trochy prolisovaného česneku, dvou lžic plnotučné hořčice a špetky mleté papriky. Nechte jen krátce přejít varem a vystydnout. Do vychladlé směsi vmíchejte drobně pokrájené libové párky (klidně půl kila), krabičku majolky (200 g), drobně posekané kyselé okurky a špetku mleté pálivé papriky. Celé promíchané to ještě dejte vychladit a podávejte s pečivem.

Foto: on-zine.de

Pomazánka z cizrnyFoto: on-zine.de

Velezdravá pomazánka

Dva hrnečky cizrny uvařte doměkka, ochuťte čtyřmi stroužky prolisovaného česneku a dvěma lžícemi citronové šťávy. Dochuťte solí, jablečnou šťávou, nebo nastrouhaným jablkem, trochou oleje, lžicí kečupu, případně mletým koriandrem. Celé to mixujte dohusta. Na plátcích veky nebo bílého chleba posypejte sezamovým semínkem.

Rybí zeleninová

Jakoukoli bílou rybu jen deset minut povařte v osolené vodě s trochou citronové šťávy a vedle si zatím v kastrolku uvařte očištěnou mrkev a petržel. Sólo zatím uvařte vejce natvrdo. Jemně pokrájenou rybu něžně promíchejte s nudličkami zeleniny a kousky vajíčka. Osolte, opepřete, dodejte drobně pokrájenou kyselou okurku a ještě zakápněte citronovou šťávou. Teprve teď vmíchejte majonézu (majolku), ochutnejte a servírujte namazané třeba na topinkách, nebo obložené tousty na listech hlávkového salátu. Možná dozdobené tenkými plátky citronu.

S tymiánem

Najemno nastrouhejte 20 dkg eidamu (nebo jiného sýru), promíchejte ho v míse s majonézou, až vznikne mazací konzistence. Jen zlehka osolte a přidejte prolisovaný česnek (podle chuti dva nebo pět stroužků). A teď přichází ten „fígl“. Kouskem tymiánu, případně divokého koření přivedete pomazánku do úplně jiných dimenzí, zvláště když ji na chlebíčkách bohatě ozdobíte brusinkami.

Nezanedbatelnou výhodou pomazánek je to, že v lednici vydrží třeba tři dny (pro návštěvu, na svačinu, pro děti). Tak si na nich pochutnejte stejně jako my!

Reklama

Související témata:

Načítám