Hlavní obsah

Rychlovky z cibule: Zkuste směs na topinky i babiččinu polévku

Foto: Marie Bartošová

Ať už kuchyňská, červená nebo lahůdková, cibule má v kuchyni své místo jistéFoto: Marie Bartošová

Cibule, kterou momentálně koupíte v obchodě, je v nejlepší kondici: má tenkou slupku, která jde snadno dolů, a je krásně šťavnatá. Byl by hřích toho v při vaření nevyužít!

Článek

Cibule patří k základním surovinám nejen české kuchyně – udělat bez ní omáčkový nebo polévkový základ je mnohdy prostě nemožné. Využijte její nejlepší sezony, která je právě na podzim, a užijte si její chuť naplno!

Babiččina cibulová polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 l vody nebo kuřecího či zeleninového vývaru, 4 větší cibule, podle velikosti 2–3 vejce, 50 g másla, sůl, pepř a drcený kmín

Na ozdobu přidejte: 4 plátky chleba, olej na smažení a petrželku nebo jarní cibulku na posypání

Foto: Marie Bartošová

Cibulačku se zavařeným vejcem budete mít za chvilkuFoto: Marie Bartošová

Postup: Tahle polévka na vstupních surovinách stojí kolem 40 korun a nají se z ní klidně 4 lidé. Cibule oloupejte a nakrájejte zhruba na osminy až šestnáctiny, záleží, jak velké kousky cibule ve výsledné polévce chcete mít. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a asi 10 minut ji pozvolna opékejte, dokud nezačne chytat lehce nazlátlou barvu. V tu chvíli polévku zalijte vodou nebo vývarem, přiveďte ji k varu a vařte ještě asi 15 minut.

Mezitím si připravte krutony: plátky chleba (klidně staršího) zbavte kůrky, nakrájejte je na kostičky a na troše oleje je ze všech stran opečte dozlatova, aby byly krásně křupavé. Vajíčka rozšlehejte v misce. Uvařenou polévku odstavte z plotny, přes vidličku do ní vlijte vajíčka a nechte je asi minutu ztuhnout. Při podávání polévku posypte hotovými krutony a nasekanou petrželkou nebo cibulkovou natí.

Pikantní cibulová pizza

Potřebujete: těsto na pizzu (to si můžete připravit domácí podle tohoto receptu nebo si jej můžete koupit hotové v obchodě), asi 3 lžíce rajčatové passaty nebo rajčatové omáčky na těstoviny, asi 4–5 koleček salámu chorizo nebo jiného polosuchého pikantního salámu, 50 g výraznějšího tvrdého sýru, podle chuti 1/2–1 chilli papričku, 2 lžíce červených fazolí v rajčatové omáčce, 1 velkou červenou cibuli a listovou petržel na posypání, podle potřeby kousek tuku na pečení

Foto: Marie Bartošová

Červená cibule nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadáFoto: Marie Bartošová

Postup: Troubu zapněte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem nebo koláčovou formu zlehka vymažte kouskem tuku, záleží, jak budete chtít pizzu dělat. Chilli papričku jemně nasekejte, cibuli nakrájejte na kolečka, sýr nastrouhejte nahrubo. Povrch pizzy lžící potřete passatou či omáčkou (já jsem použila hotovou rajčatovo-bazalkovou omáčkou, zbytek mi zůstal na těstoviny), poklaďte plátky salámu, posypte chilli, přidejte fazole, posypte sýrem a poklaďte kolečky cibule. Pizzu vložte do trouby, pečte asi 10–12 minut dozlatova a podávejte ještě horkou posypanou nasekanou petrželí.

Smetanové topinky se šalotkovo-houbovou směsí

Na 2 porce potřebujete: 4 plátky (ideálně cibulového) chleba, 0,5 dl smetany na vaření, 1 žloutek, sůl, pepř, špetku provensálského koření, kousek strouhaného parmezánu nebo gran moravie

Na směs si připravte: 2 lžíce olivového oleje, asi 8 šalotek nebo malých cibulek, asi 20 g sušených hub, 1 malou naběračku zeleninového vývaru a 1 stroužek česneku

Foto: Marie Bartošová

Směs na topinky stojí jen pár korunFoto: Marie Bartošová

Postup: Sušené houby namočte do vody a nechte je změknout. Troubu zapněte na horní gril a plech vyložte pečicím papírem. V hlubokém talíři smíchejte smetanu, žloutek, sůl, pepř a provensálské koření a ve vzniklé směsi namočte z obou stran plátky chleba, které položte na plech a dejte asi na 7 minut péct.

Šalotky nakrájejte na osminky a opečte je spolu s na kousky nakrájenými houbami na troše olivového oleje dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, opékejte ještě asi minutu a pak směs zalijte naběračkou vývaru a všechnu tekutinu nechte vydusit, trvá to jen okamžik. Upečené topinky podávejte se směsí navrch, podle chuti ještě posypte trochou parmezánu.

Které je vaše oblíbené jídlo, ve kterém hraje prim cibule? Podělte se o recept v sekci Vaše recepty!

Reklama