Hlavní obsah

5 možností, jak v kuchyni nahradit máslo. Máme tipy pro dietářky i spořivce!

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máslo je často zcela základní ingredience při sladkém pečení, ale nezřídka i při přípravě hlavních chodů. Nic ale není nenahraditelné – a světe div se, i oblíbené máslo má své alternativy! Co můžete v kuchyni místo něj použít?

Článek

Někomu se nechce utrácet za máslo kvůli jeho momentálně vyšší ceně. Někdo by ho i přesto kupoval rád, ale jíst ho nemůže – například kvůli laktózové intoleranci. Pro oba případy však existují alternativy. Použít se dají jak o něco levnější suroviny, tak i suroviny se sice podobnou cenou, zato rostlinného původu a se spoustou zdravotních benefitů.

Můžete vyzkoušet…

1. Řepkový olej

Zastudena lisovaný řepkový olej je velmi levná, přesto zdravá a univerzální surovina, která k české kuchyni patří. Je zdrojem cenných omega-3 a omega-6 kyselin, ale i řady vitaminů. Použít ho můžete v teplé i studené kuchyni a díky jeho tepelné stabilitě a vysokém bodu zakouření na něm můžete bez problému i smažit. Dokáže zastoupit máslo při pečení, ale i při přípravě bramborové kaše nebo některých omáček. 100 gramů másla nahradí 75 ml řepkového oleje.

2. Olivový olej

Chcete svým pokrmům dodat více antioxidantů? Pak místo řepkového oleje použijte o něco dražší olivový. Ten opět skvěle poslouží jak při pečení, tak při přípravě obědů a večeří. Poměr zůstává stejný jako v předchozím případě – 100 g másla nahradíte 75 ml olivového oleje. Pamatujte však, že olivový olej označený jako „extra panenský“ má nižší tepelnou stabilitu, proto se užívá jen ve studené kuchyni.

Foto: JIL Photo, Shutterstock.com

Olivový olej můžete použít místo máslaFoto: JIL Photo, Shutterstock.com

3. Avokádo

Rozmačkejte zralé avokádo vidličkou na jemnou olejovou kašičku a získáte tak skvělou surovinu, kterou můžete použít při pečení i jako mazání na chleba. Je nabitá až neuvěřitelným množstvím vitaminů, minerálů, vlákniny a zdravých tuků v podobě omega-3 a omega-6.

Avokádo sice určitě není levnější než máslo, je ale výbornou zdravou alternativou jak pro nesnášenlivce laktózy, tak pro ty, kteří se snaží trochu omezovat živočišné tuky v jídelníčku. Při pečení dávejte stejné množství rozmačkaného avokáda, jako je v receptu másla. A když avokádo mažete na chleba, nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a citronové šťávy pro zvýraznění chuti.

4. Řecký jogurt

Skvělá alternativa pro všechny strážce kalorií! Jogurt řeckého typu obsahuje ve srovnání s máslem asi jen pětinu kalorií, zato solidní množství bílkovin. Navíc je stále o něco levnější – za 150g kelímek většinou zaplatíte ani ne dvacetikorunu. Při pečení dejte vždy tolik gramů jogurtu, kolik je v receptu požadováno másla. Pokud použijte opravdu kvalitní hustý jogurt, tak krom bábovek, závinů a dortových korpusů ho můžete použít i při pečení křehkých koláčů.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Lžíce řeckého jogurtu hravě nahradí lžíci máslaFoto: mama_mia, Shutterstock.com

5. Jablečné nebo dýňové pyré

Období úrody jablek a dýní je tu. Hurá! Toho musíte využít! Jablka i dýně se dají při pečení totiž velmi chytře využít, a to nejen jako náplň do štrúdlu nebo koláče. Jablečné pyré můžete použít při pečení sladkého pečiva – a to ve stejném množství na gramy, jako je v receptu másla.

Dýňové pyré má velmi specifickou nasládlou chuť, která nejvíc vynikne u sladkých muffinků i křehkých koláčů. Jelikož je o něco hutnější, dodržujte poměr – místo 100 g másla dejte 75 g pyré.

Máte nějaký vlastní tip, jak nahradit máslo?

Reklama

Načítám