Hlavní obsah

Rýmové dilema: Papírový, nebo látkový kapesník?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se právě teď kvůli alergické rýmě bez kapesníku neobejdete a jeho výběr je pro vás časté dilema. Ale i kdyby ne, potřeba utřít si nos dřív nebo později dostihne každého. Takže jak si odpovíte: papírový, nebo látkový?

Článek

Po čem sáhnete častěji? Vedou u vás papírové kapesníky na jedno použití, nebo si stále hýčkáte látkovou klasiku? Možná to máte půl na půl a podle potřeby využíváte výhody obou. Pojďme si je porovnat.

Stále po ruce a čistý

V čem papírové kapesníčky vedou, je operativnost – jen otevřete balení a vytáhnete vždy zcela čistý kapesník. A protože ho po použití vyhodíte, nemusíte se starat ani o jeho údržbu. „Používání papírových kapesníčků je také výrazně hygieničtější než textilních, protože papírové kapesníky zabraňují šíření bakterií,“ doplňuje Zuzana Bláhová, brand manažerka Essity Czech Republic.

A co si o tom myslí lékařka? „Záleží na vaší volbě, někomu spíše vyhovují papírové kapesníky, někdo je zvyklý používat látkové. Kapesníky papírové mohou být jemnější a tudíž nemusí neodírat kůži pod nosem. Nedoporučovala bych používat papírové kapesníky s parfemací, ta může více dráždit oteklou nosní sliznici a v řadě případů může navodit kožní senzibilizaci a vyvolat alergii,“ radí primářka MUDr. Alena Machovcová, Ph.D., MBA, z Dermatovenerologického oddělení FN v Motole.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zewa Softis Style, čtyřvrstvé, extra jemné a pevné kapesníčky, chrání pokožku před podrážděním, 80 ks za 45 Kč. Papírové kapesníčky RollPap, dvouvrstvé, 100 ks za 16 Kč. Papírové kapesníky Memo eco, dvouvrstvé, z recyklovaného materiálu, 100 ks za 34 KčFoto: Archiv firem

Látková autovakcína

Volíte papírovou variantu, protože vás odpuzuje představa schovat si posmrkaný kapesník někam do kapsy pro další využití? Možná byste měli dát za pravdu těm, kteří v tom vidí i pozitiva. Posmrkaný kapesník prý může podporovat přirozenou imunitu, protože organismu dopřává kontakt s bakteriemi a viry – je vlastně takovou autovakcínou. Příznivci tohoto názoru tvrdí, že rýma s látkovým kapesníkem sice může trvat déle (právě kvůli opakovanému kontaktu s infekcí), ovšem dostanete ji méně často. Papír prý naopak dobu trvání rýmy zkracuje – ale zas ji proděláte častěji.

Odřený nos? Nemusí být

Nos odřený od věčného smrkání lze mít z látkového i papírového kapesníku. Obě varianty ale mohou být v měkké a pokožce šetrné variantě – a i látkové lze koupit v antibakteriální úpravě. Papírové také nabízejí obohacení o složky, které pečují o nos.

Co je levnější

Kdybyste se na papírové a látkové kapesníky dívali z hlediska pořizovacích nákladů, tak jednoznačně vedou látkové. Jeden vyjde v průměru na 17 až 20 Kč a podle odhadů vydrží asi 520 vyprání. To za jeden papírový dáte od 10 haléřů u dvouvrstvých a kolem 50 u čtyřvrstvých, ale tuto částku vlastně prvním použitím vyhodíte do koše. Spočtěte si, na kolik vás pak přijde týden pořádné rýmy...

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dámské látkové kapesníky Mileta Greta, 100% bavlna, 6 kusů v balení (rozměr neuveden) za 123 Kč. Dárkové balení kapesníků Etex, 28 × 28 cm, 100% bavlna, 6 kusů za 225 Kč. Pánské kapesníky, 100% bavlna, rozměr 40 × 40 cm, 12 kusů, prodává e-shop DecoDoma za 249 KčFoto: Archiv firem

Vyvářet ani žehlit není třeba

Ovšem i údržba látkových kapesníků něco stojí. Perou se a žehlí. Sice se „ztratí“ v ostatním prádle, takže vyčíslit náklady na jedno praní je obtížné, kdybyste to však spočetli za celou životnost, něco to „hodí“.

A jak se mají kapesníky správně prát? „Použijte prací přípravek na bílé či stálobarevné prádlo. Je jedno, zda prášek, či kapsle. Pro důkladné vyprání zvolte běžně dlouhý prací cyklus, aby se prádlo dobře vymáchalo. Pračku nepřeplňujte, prádlo potřebuje dostatek prostoru pro pohyb, což zlepší efekt praní. Použijete-li kvalitní přípravek, nemusíte kapesníky vyvařovat, stačí střední teplota praní. Radím přidat aviváž, která je změkčí a tím udělá příjemnější na dotyk,“ radí Petr Bezányi z firmy Henkel.

Při praní látkových kapesníků je třeba postupovat dle návodu výrobce. „Pokud je možné je vyvařovat, určitě je to nejvhodnější způsob praní, současně s přežehlením za použití páry. Prací prostředek s dezinfekční složkou určitě není od věci,“ radí MUDr. Alena Machovcová. Pokud si ale s žehličkou moc nerozumíte, pak byste její účinek mohli nahradit sušením kapesníků na slunci nebo s využitím sušičky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Persil Power-Mix Caps Universal, odstraní špínu a skvrny i při nižších teplotách, pro bílé i barevné, 14 kapslí za 159 Kč. Sanytol, dezinfekční prací přípravek, zbaví mikroorganismů i při nízkých teplotách, na bílé i barevné, bez chloru, 500 ml (25 praní) za 189 Kč. Savo bez chloru, prací gel, pro bílé i barevné prádlo, odstraní bakterie, 1 l (20 praní) za 159 KčFoto: Archiv firem

Co je ekologičtější

Možná vás to překvapí, ale papírové kapesníčky se většinou nevyrábějí z recyklovaného materiálu a také se dále nerecyklují. Ovšem ani látkový kapesník není vzorem ekologické výroby – bývá z bavlny a ta je velmi náročná na vodu při pěstování a na chemii při zpracování, a zapomenout nesmíte ani na přípravky, v nichž ho pak budete prát. I tak ale vychází látkový kapesník lépe, protože ho lze používat opakovaně.

Ekologové počítají zátěž pro životní prostředí především podle toho, kolik vody se na výrobu produktu spotřebuje. Jeden papírový kapesník „stojí“ dva litry vody, látkový 165 litrů. Ovšem látkový se používá dlouhodobě, takže vychází jako jasný vítěz. Kdybyste chtěli ekologii učinit zadost, kupujte kapesníky z bio bavlny a vyrábějte si je i ze starých triček či bavlněného oblečení předtím, než ho definitivně vyhodíte.

Jaké kapesníky máte radši? Papírové, nebo látkové?

Načítám