Hlavní obsah

S kančími štětinami nebo širokými zuby aneb Zásady česání

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Máte vlasy husté a dlouhé jako Locika, anebo mají sklony spíše k lámavosti, protože jsou suché? Velkou roli v úpravě vlasů hraje i česání. Pro jednotlivé druhy vlasů musíte volit různé hřebeny a kartáče.

Článek

Rozplétání vlasů po umytí může být někdy peklo, zejména pokud máte vlasů hodně nebo jsou suché a více se cuchají. „Základní pravidlo je, že hřebeny by neměly být z tvrdého materiálu. Můžete totiž poškodit strukturu vlasu, potrhat je, a ani to nesvědčí pokožce hlavy,“ vysvětluje Pavel Filandr, technolog firmy New Flag.

Celkově se na rozčesávání hodí kartáč, u dlouhých vlasů je to téměř nutnost. „Ideální kartáč je s kančími štětinami, který je jemný a vlasy nepoškozuje,“ upřesňuje kadeřnice Martina Malinová z kadeřnictví Hair by Martina. Kančí štětiny fungují skoro až magicky, vlasy neelektrizují a jsou hebčí a lesklejší (vyzkoušely jsme!).

Hřebeny podle typu vlasů

Na jemné a rovné vlasy se hodí obecně jemnější a měkčí štětiny, na husté naopak hřeben s širšími zuby nebo typu tangle teezer. Kudrnaté byste podle kadeřnice neměly česat za sucha vůbec, pokud ano, tak opět jedině hřebenem se širokými mezerami. Ten také stačí těm z vás, které preferujete kratší sestřih.

Za mokra pak bude ideální hřeben s pružnými a měkčími hroty, které vlasy rozčesávají šetrně a případné uzlíky si nepřetrháte. „Platí však pravidlo, že vlasy se vždy rozčesávají od konečků až postupně k hlavě. Nikdy ne hned od hlavy, hezky jemně, žádné tahání,“ radí Martina Malinová. Mokré vlasy jsou náchylnější k poškození.

Pro lepší rozčesávání používejte po šamponu kondicionér. Po prosušení ručníkem vám může pomoct ještě olejíček nebo kondicionér bezoplachový, který se dává do délek. (Tahle žena nepoužívá ani šampon)

Foto: Archiv firem

Zleva: Kartáč na vlasy s kančími štětinami Babyliss (prodává Glamot), 355 Kč; Kartáč s kančími štětinami Denman (prodává Beauty online), 720 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kartáč pro rozčesání mokrých a nepoddajných vlasů Tangle Teezer Wet Detangling, 301 Kč; Kartáč pro křehké vlasy Tangle Teezer Fine & Fragile, 336 Kč (oboje prodává Notino)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hřeben s širokými zuby Tek (prodává Profimed), 309 Kč; Hřeben Magnum (prodává Notino), 89 KčFoto: Archiv firem

Jak správně fénovat vlasy

Vlasy vypadají lépe, když je po umytí vyfoukáte přes kulatý kartáč. „Získají na objemu a opticky jsou vyhlazenější,“ říká Martina Malinová. Zkoordinovat ale kartáč v jedné ruce a fén v druhé, není úplně komfortní, a proto existují na trhu foukací kartáče nazývané jako kulmofény.

Vybírejte s rozmyslem: „Dnešní nabídka už je poměrně veliká, takže klient si vybere velikost podle potřeby a délky vlasů. Čím kratší, tím menší průměr kartáče,“ radí Pavel Filandr. Také dbejte na to, aby bylo možné u kartáče nastavit teplotu a sílu foukání, aby nedocházelo k přepálení vlasů.

Jaký je správný postup? Vlasy lehce prosušte fénem, hlavně u hlavy, do délek použijte rozhodně nějaký přípravek, který vlasy ochrání proti teplu. Jemně rozčesejte, a pak pramen po prameni vyhlazujte a sušte kartáčem. Začínejte od spodních partií, zbytek vlasů si vždy sepněte k temeni pomocí skřipce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rotační kulmofén Remington Keratin Protect (prodává Datart), 1799 Kč; Rotační kulmofén Rowenta (prodává Mall), 3590 KčFoto: Archiv firem

Když potřebujete objem nebo uhladit

Toužíte-li po objemu od hlavy nebo potřebujete vytvořit drdol na ples, bude se vám ve hřebenové výbavě skvěle vyjímat ten tupírovací. Je úzký a nejlepší je ten s kančími štětinami, které jsou k vlasům šetrné. Tupíruje se pomalejšími pohyby směrem od konečků ke kořínkům, žádné rychlé škubání. Tenhle typ hřebenu se hodí i na uhlazení, když se snažíte o pevný culík.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tupírovací kartáč Sibel Classic (prodává Svět kadeřnictví), 105 Kč; Tupírovací kartáč Teas, 51 KčFoto: Archiv firem

Mohlo by vás zajímat: Jak na správné foukání vlasů?

Reklama

Související témata:

Načítám