Hlavní obsah

Umíte si vyfoukat vlasy? Nepředklánějte se a nespěchejte!

Foto: iMarin, Shutterstock.com

Foto: iMarin, Shutterstock.com

Reklama

Díky fénu můžete po umytí z vlasů vytvořit krásný a nadýchaný účes. Když to ale přeženete, může je horký vzduch poškodit. Jak se tedy fénovat správně?

Článek

Horko vlasům moc nesvědčí, takže byste měli s fénem zacházet opatrně a dbát na to, aby horkého vzduchu nebylo příliš – tedy aby teplota vzduchu z fénu nebyla příliš vysoká – to vaší hřívě nikterak nesvědčí. Jak si je vysoušet?

Správně, tedy bez fénu?

Právě proto, že kadeřníci varují před přehříváním vlasů, došly některé ženy  k závěru, že bude nejlepší je uměle vůbec nevysoušet a nechat je prostě uschnout. Poté je upravit třeba s pomocí žehličky nebo kulmy. To jistě jde, když máte ráno po umytí vlasů čas. Jenže většina lidí v tuto denní dobu šetří každou minutu.

Tento proces byste ale neměli nechávat ani na večer. Kadeřníci varují před tím, abyste chodili spát s mokrou hlavou. Mokré vlasy jsou křehčí, takže se snadněji polámou. Navíc si můžete „vyležet“ účes, o který jste vážně nestáli a jehož náprava zabere ráno hodně času.

A jen tak mimochodem – mokrý polštář je skvělým prostředím pro bakterie a plísně, o což rozhodně nestojíte. Také se nechcete probudit s urputnou bolestí hlavy, ke které může její prochladnutí vést.

Dopřejte vlasům předehru

Takže jak správně fénovat? Před tím než začnete, promněte mokré vlasy jemně a opatrně ručníkem, abyste je zbavili přebytečné vody.

„Vlhké vlasy jsou zranitelné a potřebují něžné zacházení. Jejich kartáčování může způsobit narušení cibulek a následné padání. Majitelky delších vlasů je někdy ještě mokré svazují do drdolu, aby se po uschnutí vytvořily vlny. To se sice stane, ale vlasy tím oslabujete a víc se lámou. Nešvarem je i foukání vlasů v předklonu. Hříva je tak sice pěkně nadýchaná, ale zároveň dochází k oslabování vlasů v délkách,“ upozorňuje kadeřník Martin Tyl z pražského salonu New You.

Po prvním prosušení vetřete do vlasů přípravky, které jste zvyklé používat, například tužidlo, výživu nebo na ochranu vlasů před horkým vzduchem. Nechte je chvíli působit a teprve pak vezměte do ruky fén.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Vlhké vlasy potřebují velmi citlivé zacházení, jinak se lámouFoto: puhhha, Shutterstock.com

Teplota sušení

S fénováním nespěchejte, tedy vyhněte se nastavení vysoušeče na maximální teplotu a největší proud vzduchu. Příliš rychlé odpařování vody z vlasů způsobí jejich přesušení (jak pečovat o suché vlasy), což se nepěkně podepíše na jejich lesku a kvalitě.

„Většina fénů nabízí možnost regulace teploty a rychlosti foukání. Oblíbená je i funkce ionizace, která dodává vlasům vlhkost. Trvanlivost účesu a lesk vlasů zase podpoří možnost vypnout ohřev a použít jen studený vzduch. Objem vlasy získají zase díky difuzéru, který bývá také často ve výbavě fénu,“ říká Pavel Janů z Datartu.

Během foukání vlasů tedy snižujte teplotu vzduchu a konečnou úpravu udělejte proudem studeného. Jestli na takto postupné sušení nemáte čas, použijte raději suchý šampon.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dejte pozor na to, abyste vlasy nefénovaly příliš teplým vzduchem, ani moc dlouhoFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Hřeben, kartáč nebo prsty?

V první fázi sušení stačí nadzvedávat vlasy prsty. Když jsou už částečně prosušené, vezměte na pomoc kartáč nebo hřeben. Vlasy je lepší vysoušet po částech – část nechejte volně a zbytek dejte do skřipce, tak jak to znáte z kadeřnictví. Začíná se většinou v týle (vzadu na hlavě) a přes boky a vršek hlavy se postupuje k čelu.

Vlasy během fénování kontrolujte prsty, neměly by být příliš horké ani přesušené. Hlídejte chvíli, kdy budou jemné a ohebné, v momentě, kdy začnou působit na omak drsně, přesušili jste je. Ty se pak lámou i rychleji mastí.

Reklama

Načítám