Hlavní obsah

Šaty jako střižené z babiččina ubrusu. Vichy kostka je in!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vichy, gingham nebo úplně obyčejně drobná kostka. Ať už tomuto módnímu vzoru říkáte jakkoli, jedno se mu upřít nedá – letním šatům nepokrytě sluší! Zažeňte proto vzpomínky na babiččiny ubrusy a dejte dvoubarevným kostičkám férovou šanci.

Článek

Pokud jste za posledních pár týdnů absolvovaly alespoň krátkou pochůzku po obchodech, určitě jste na tento vzor natrefily. Vichy kostky jsou letní kolekce plné, jako by se nám návrháři snažili připomenout, že tento vzor rozhodně nepatří jen do kategorie bytových textilií.

Vichy, nebo gingham?

Přestože mluvíme o kostkovaném vzoru, gingham se původně říkalo pruhované bavlněné látce, která se dostala do Evropy na počátku 17. století. Termín gingham nejspíš vznikl z malajského slova genggang, což znamená pruhovaný, a uchytil se v anglicky mluvících zemích. Velkou slabost mají pro drobnou kostku také Francouzi (víte, že se Brigitte Bardot v kostkovaných šatech vdávala?), kteří zase vzor spojují se svým městem Vichy. Setkat se proto můžete s oběma termíny, které ale popisují jedno a to samé.

Šaty evokující léto

Pojďme se ale soustředit přímo na šaty. Ty jsou totiž skvělým způsobem, jak si vzor, ze kterého vyloženě sálá letní atmosféra, užít ve velkém. V letních kolekcích je najdete v nejrůznějších provedeních, takže pokud máte na drobné kostky náladu, nic vám nestojí v cestě. Spoustu střihů, zejména těch kratších, zdobí objemné rukávy, které šatům ještě přidají na hravosti. Větší klasikou jsou potom varianty s páskem, které často sahají až pod kolena.

Co se týče barev, nejčastěji se setkáte s červenou, modrou, černou nebo v menší míře pastelově žlutou. Základ bývá bílý, právě na něm se barevné kostky nejlépe vyjímají. Šaty můžete stylovat různě, chybu ale neuděláte s učebnicovou letní romantikou. Ano, mluvíme o všech těch jemných sandálkách, proutěných košíčcích a klidně i kloboucích.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lipsy, prodává Next, 1220 Kč; H&M, 949 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Oysho, 1199 Kč; New Look, 890 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: NA-KD, 1000 Kč; Mango, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: New Look, 445 Kč; Forever New, prodává Zalando, 2760 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Monsoon, prodává Next, 2345 Kč; Zara, 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stradivarius, prodává Zalando, 549 Kč; Mohito, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 799 Kč; Mango, 1279 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: NA-KD, 875 Kč; Pull & Bear, 249 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: New Look, 595 Kč; House, 129 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Polo Ralph Lauren, prodává Answear, 5599 Kč; DeFacto, prodává About You, 1579 KčFoto: Archiv firem

Máte plnější postavu a nevíte, po kterém střihu sáhnout? Prohlédněte si naše plus size tipy, plné stylových šatů!

Reklama

Související témata:

Načítám