Hlavní obsah

Brigitte Bardot slaví 85! S kým se BB setkala v posteli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V šedesátých letech nebylo větší herecké hvězdy a muži ji milovali. Ona o sobě ale stále pochybovala. Aby neopustil svět filmu ji, opustila ona jeho a svou lásku se rozhodla věnovat zvířatům. Ikonická Brigitte Bardot dnes slaví 85. narozeniny.

Článek

Brigitte Bardot byla pravým sexsymbolem 50. a 60. let. Stylová, milovaná, talentovaná. Proslavila se výrokem: „Svět je malý, jednou se všichni setkáme v posteli,“ a sama podle něj žila. Mužů poznala blíže desítky, dost možná stovky. Opravdu jich milovala jen pár a čtyři si vzala. Natočila víc než čtyřicet filmů, ale nakonec dala před stříbrným plátnem přednost zvířatům.

Jaké jsou osudové okamžiky života této slavné francouzské herečky?

Ošklivé káčátko na titulce Elle

Brigitte Bardot se narodila v Paříži do bohaté rodiny a byla typické ošklivé káčátko: brýlatá, zubatá, nezajímavá. Ale Bri-Bri, jak jí doma říkali, měla obrovský taneční talent a snila o kariéře baletky. Sen se však rozplynul, když moc vyrostla a pařížská konzervatoř ji vyškrtla.

Na titulky módních časopisů se ale patnáctiletá dívka, která nakonec vyspěla do krásky nevinné a smyslné zároveň, hodila dokonale. A aniž by o to stála, začali si jí všímat i filmaři.

Elegantní štíhlá kráska měla nakročeno stát se primabalerínou

Roger Vadim stvořil ženu

Jedním z nich byl i scenárista a režisér Roger Vadim (†72), který ji pro svět filmu objevil a stal se i jejím prvním manželem. Mladinká Brigitte se do něj bláznivě zamilovala a v osmnácti se za něj provdala. V roce 1956 spolu natočili zásadní film A Bůh stvořil ženu. Oba je proslavil, ale zároveň i rozvedl – během natáčení se herečka zakoukala do kolegy. Kariéra Bardot jela na plné obrátky, což ne vždy ustála, a krize občas řešila pokusy o sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Byl její první láska, udělal z ní ženu a hvězdu, a i když manželství s Rogerem Vadimem (na fotce vlevo) nevydrželo, zůstali přáteliFoto: Profimedia.cz

Poprvé a naposledy matkou

Velkým úspěchem byla později komedie Babeta jde do války (1959). Natáčení si užívala i proto, že jejím partnerem byl usměvavý Jacques Charrier (82). Jemu řekla své druhé „ano“ a měla s ním i jediné dítě – syna Nicolase (59). Ač Brigitte po dětech netoužila, podvolila se přání partnera – bála se, že by ji opustil. O chlapce se staraly chůvy a až později herečka ve své autobiografii vyjádřila lítost, že si k synovi nenašla vztah.

Foto: Profimedia.cz

Byla vášnivá a citlivá, ale matkou se stala jen kvůli partneroviFoto: Profimedia.cz

Miluji tě, já tebe taky ne

Krátce po porodu (1960) začala pracovat na filmu Pravda, kde překvapila skvěle zahranou sebevraždou. Jen málokdo tušil, že čerpala z vlastních zkušeností. Druhé manželství se rozpadlo a ani ve třetím muži, německém zbohatlíkovi Güntheru Sachsovi (†78), nenašla svého prince. Zakoukala se do skladatele a provokatéra Serge Gainsbourga (†62), který pro ni složil dnes již nesmrtelnou milostnou píseň Je t’aime, moi non plus (Miluji tě, já tebe taky ne), než ale píseň vyšla, zakročil žárlivý manžel. Svět singl poznal až v osobitém podání Jane Birkin (72).

Foto: Profimedia.cz

Tělo měla dokonalé a ani v nejmenším jí nevadilo ho ukazovatFoto: Profimedia.cz

Módní ikona a její zelí

Kvůli Vadimovi se obarvila na blond a černou linkou měla udělané kočičí oči. Ženy kopírovaly její styl a na hlavě si česaly „zelí“ – ikonický ležérní drdol, který BB proslavila. Nebála se leopardích nebo gingham vzorů, preppy kostek a puntíků, ve filmu se vysvlékla do bikin a efektní výstřih se spadlými rameny se podle ní nazývá bardot.

Foto: Profimedia.cz

Její módní styl kopírovaly ženy po celém světě a bardot výstřih se nosí dodnesFoto: Profimedia.cz

Uměla odejít a přijala stárnutí

Opakovaně prohlašovala, že nehodlá zestárnout před kamerou, a svému slovu dostála. V roce 1973 natočila filmy Don Juan 73 a Sukničkář Colinot, nafotila akty pro Playboy a svět showbyznysu opustila. 39. narozeniny již slavila jako hvězda na odpočinku. Měla za sebou tři manželské nezdary, několik pokusů o sebevraždu a v médiích se neustále řešilo její soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Scéna z filmu Don Juan 1973, který proslul milostnými lesbickými scénami s Jane BirkinFoto: Profimedia.cz

V kontroverzích pokračuje

„Mládí a krásu jsem věnovala mužům. Svou moudrost a zkušenosti věnuji zvířatům,“ řekla. Boji za práva zvířat se rozhodla zasvětit druhou polovinu života, ve své vile v Saint-Tropez se stará o desítky němých tváří. Na muže ale nezanevřela a v roce 1992 se provdala za bohatého průmyslníka a politika Bernarda d’Ormale (78), se kterým ji spojuje i ultrapravicové politické přesvědčení.

A nedávno se vyjádřila ke kampani MeToo – vzkázala herečkám stěžujícím si na sexuální obtěžování, že jsou pokrytecké a prahnou po publicitě. Sama se prý jako oběť nikdy necítila a obdiv mužů si užívala.

Foto: Profimedia.cz

Věnuje se ochraně zvířat a ráda komentuje politiku a veřejné děníFoto: Profimedia.cz

Nedávno slavila 85. narozeniny další legenda. Víte, kdo byl osudovým mužem Sophie Loren?

Reklama

Související témata:
Marine Le Pen

Načítám