Hlavní obsah

Šedivá už v 21 letech. Stud vystřídala pýcha

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Bylo jí 21 let a stáří a jeho projevy byly to poslední, na co Sara Eisenman myslela. Jenže jednoho rána se probudila a při pohledu do zrcadla zůstala v šoku. Její vlasy zešedivěly. Styděla se a následující roky myslela jen na to, jak šediny maskovat. Až teď se je konečně naučila nosit s hrdostí.

Článek

V jednadvaceti letech myslíte na všechno možné, jen ne na stáří. Víte, že to jednou přijde, ale je to tak vzdálená budoucnost, že se jí nehodláte zatěžovat. Jenže pro Američanku Saru Eisenman (44) se stárnutí stalo během jediné noci až příliš hmatatelnou záležitostí.

Šediny, které nečekala

Na to ráno prý Sara asi nikdy nezapomene: „Prostě jsem vstala, podívala se do zrcadla a viděla jsem, že mi po celé hlavě od kořínků vyrůstají šedivé vlasy. Bylo jich celkem dost a s každým dnem přibývaly.“ V podstatě lze s trochou nadsázky říct, že Sara přes noc zešedivěla.

Mladá žena byla v šoku a přepadl ji obrovský stud. Na takové projevy stárnutí byla přece ještě moc mladá! A tak okamžitě sáhla po barvě na vlasy a šediny maskovala, jak jen to šlo. „Strašně jsem se styděla a bála se, že to někdo pozná. Takže jsem se barvila každé dva týdny a k tomu jsem používala nejrůznější pudry a tónovací přípravky, kterými jsem zakrývala i nejmenší odrosty,“ vzpomíná v britském magazínu The Mirror. Vlasy si barvila i pár hodin před porodem druhého potomka, dnes osmiletého syna Abeho: „Nedokázala jsem si představit, že všichni, co mě přijdou navštívit do porodnice, uvidí stárnoucí matku.“

Foto: Profimedia.cz

Viditelné odrosty, to byla patnáct let noční můra mladé ženyFoto: Profimedia.cz

Změna přišla s druhým dítkem

Sařin život se v podstatě smrsknul na neustálý boj se šedinami a strach, jestli si jich někdo náhodou nevšimne. Jenže péče o novorozeného syna a dceru Naomi (11) její myšlení pomalu změnila. „Jako všechny malé děti i ty moje potřebovaly plnou pozornost a nepřetržitou péči. Barvení vlasů se ve srovnání s tím začalo stávat méně a méně důležité. Vlastně jsem v dobrém smyslu slova začala tak trochu zapomínat sama na sebe a zjistila jsem, že v životě jsou mnohem důležitější věci než moje vlasy,“ vysvětluje Sara.

Foto: Profimedia.cz

Saru podpořil manžel, pro kterého je krásná i se šedivými vlasyFoto: Profimedia.cz

Radikální rozhodnutí

K velkému rozhodnutí pak Sara dospěla zhruba před sedmi lety. Ve svých 37 letech a po 15 letech intenzivního barvení se rozhodla s tím přestat. Její manžel Hanan (45) ji v tom plně podpořil, ale třeba nejbližší přátelé ji spíš odrazovali. Většinou ji varovali, že bude vypadat staře, nebude jí to slušet, a někdo dokonce tvrdil, že bude připomínat čarodějnici.

Jakmile ale Sara zahodila barvy na vlasy, pocítila neskutečný pocit osvobození: „Cítila jsem se najednou tak volná a svobodná. A moje šediny se pro mě staly symbolem přirozené krásy, staly se takovou mojí korunou.“ Dřív se za ně styděla, dnes je na ně prý pyšná. „Jsem plná energie a připadám si krásná a sexy jako nikdy předtím,“ tvrdí s tím, že si je stoprocentně jistá, že už se nikdy barvit nebude.

Byla by prý ráda, kdyby se její změna myšlení stala inspirací i ostatním ženám, které se trápí svými vlasy. Protože na jejich barvě opravdu nezáleží – i šediny se mohou stát vaší ozdobou.

Foto: Profimedia.cz

Za stříbrnou hřívu už se mladá maminka nestydí, naopak ji hrdě nosíFoto: Profimedia.cz

Rychlé zešedivění nevěstí nic dobrého: je vaše srdce v ohrožení?

Reklama

Související témata:

Načítám