Hlavní obsah

Barvení vlasů: Návrat k přirozené barvě. Je to možné?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Po letech barvení se vám možná zastesklo po vašich přirozených vlasech. Jenže máte pocit, že v neustálém kolotoči barvení a dobarvování odrostů už není cesty zpátky. Anebo?

Článek

Každým barvením – zvláště tím domácím či neodborným – dostanou vaše vlasy pěkný políček. Často jsou pak poničené a uniformně jednolitá barva v konečném důsledku působí nepřirozeně. Uvažujete tedy nad návratem k původní barvě? Existují nějaké techniky a možnosti řešení?

Zpátky k přírodě

Čekání na přírodní barvu vlasů trvá velmi dlouho. „Panenských vlasů dosáhnete skutečně pouze tak, že je necháte dorůst. Podpořit růst je možné aplikací vlasových vod, například s obsahem placentárního proteinu, nebo pomocí doplňků stravy,“ radí Filip Konečný z Inhair, současně však dodává: „Nicméně ani od těchto preparátů není možné očekávat zázraky, které mnohdy slibují různé reklamy.“

Ovšem nevěste hlavu. Zkušení kadeřníci mají různé fígle, jak dobu dorůstání v pohodě ustát. „Pokud je odrost tmavší než délky, neřešte to. Je to trend,“ říká Tereza Vlasáková ze salonu Tenpocit. Pokud je to naopak a barvili jste se na tmavší odstíny, maskovat odrosty lze barevnými spreji, které často zároveň fungují i jako suché šampony (jak na suché vlasy). Takové produkty hledejte jako suchý šampon pro brunety.

Zuzana Hejnová, kadeřnice ze Salonu Unique, doplňuje: „Pokud jste nepoužívali oxidační barvu, po které jsou odrosty vidět, bude pro vás čekání jednodušší a barva může v koncích udělat zajímavé efekty.“

Foto: YuriyZhuravov, Shutterstock.com

Naštěstí jsou odrosty trendy, to dorůstání vlastní barvy usnadňujeFoto: YuriyZhuravov, Shutterstock.com

Návštěva kadeřníka nutná

Při čekání na vlastní barvu se dále nabízí možnost utlumení odstínu pomocí různých stahovačů nebo odbarvovacích směsí a vymývacích lázní. „Pokud jste vlasy ztmavili či použili různé tóny červených či měděných odstínů, existují na našem profesionálním trhu přípravky, které vás nežádoucí barvy zbaví. Je však potřeba vyhledat profesionála, který s tím má zkušenosti,“ upozorňuje Kateřina Šťastná ze Salonu Cool (nejčastější chyby při mytí vlasů).

Situace je jiná, pokud jste vlasy zesvětlovali. „Než odrostou do původního odstínu, můžete použít přeliv k maskování zesvětlených vlasů, který se nejvíc podobá vaší přirozené barvě,“ uvádí Kateřina Šťastná.

Tereza Vlasáková ji doplňuje: „Permanentní barva, ale i přeliv s malým obsahem amoniaku, trvale nahrazuje přirozený vlasový pigment obarvené části. Čili i když se na vlasy aplikuje produkt na odbourání oxidačního pigmentu, původní barvu vám to nevrátí. Tu ale může kadeřník šetrně stáhnout a vlas obarvit na odstín, který je té vaší velmi blízký, a odrůstání potom není tolik nepříjemné.“

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Jen málokteré šedivé vlasy jsou krásné přirozené, většinou se jim musí pomociFoto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Šedivá jako trend?

Pokud se barvíte kvůli šedivým vlasům, ani vám nemusí být návrat k vaší původní hřívě zapovězen. Poslední roky se tento trend prosazuje čím dál více. „Šediny jsou vlastně bezpigmentové vlasy, které vznikají nejenom vlivem stárnutí, ale i stresem anebo hormonální nerovnováhou,“ vysvětluje Tereza Vlasáková a dodává: „Líbí se mi, když je ženy sebevědomě nosí. Říkám, že nosí moudrost na hlavě. Například v Anglii potkáte bílovlasých dam daleko víc než u nás, často stačí jen kvalitní střih a mít to hezky upravené. To je daleko víc slušivé než černá matná barva z drogerie.“

S přesným postupem, jak vrátit hlavě přirozené šediny, poradí dobrý kadeřník. Ve hře jsou odbarvovací směsi, vymývací lázně, melíry či krátký sestřih. Ovšem pozor, ne každému tato barva lichotí a ne každý má pěkný odstín (jak zamaskovat šedivé odrosty).

„Málokdo má krásné přirozeně šedé vlasy. Většinou bývají do žluta nebo šedá není rovnoměrná, dělá ženy zbytečně starší a opravdu jim nesluší. Určitě doporučuji šedivé vlasy tónovat, eventuálně barvit na popelavé a používat vlasovou kosmetiku s fialovými či modrými pigmenty,“ uzavírá Zuzana Hejnová.

A pokud o nějakou barevnou úpravu stojíte, ale nechcete se každé čtyři týdny objednávat na odrosty, zkuste techniku balayage.

Reklama

Související témata:

Načítám