Hlavní obsah

Šedivé vlasy jsou výhoda a in: Jak se o ně správně starat?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šediny se nosí víc než kdy dřív a už se za ně rozhodně nikdo nemusí stydět. Jak se správně starat o vlasy, když je máte šedé od přírody anebo od kadeřníka? Fialový šampon bude váš nejlepší kamarád! A proč přirozeně bílé vlásky nikdy nevytrhávat?

Článek

Proti bílým vlasům můžete bojovat, nebo z nich udělat přednost. Na Pinterestu (webové nástěnce plné inspirace) je jedním z největších letošních trendů nechat kštici přirozeně šedivou a nepřebarvovat ji. Vidíte? Nikdy dřív tomu nebyl vesmír nakloněn víc než teď, konečně se šediny nosí. (A my čekáme, až se začnou nosit i vrásky.) Jak se o stříbrnou hřívu starat, ať už je přírodní, nebo vám k ní pomohl kadeřník? A proč je bílý vlas vlastně výhra?

Pinzetu odložte

„Já šedý vlasy vytrhávám,“ řekla jednou naše kolegyně. A není sama, že? Určitě jste slyšeli, že když jeden vytrhnete, dalších pět mu přijde na pohřeb. To není pravda, ale vytrháváním narušíte kořínek, z kterého tak jako tak vyroste další šedivý vlas. A může se pak stát, že ten, který poroste na místě vytrženého, bude tenčí než předchozí. A to nikdo nechce, takže pinzetu si nechte raději jen na obočí.

Bílé vlasy jako stylingová výhoda

Proč vlasy šedivějí? Může za to melanin, tedy pigment, který ve vlasu ubývá. Jasně, můžete šediny vnímat jako potíž a důvod, proč se každý měsíc dobarvovat. Ovšem bílý vlas má na povrchu spoustu pórů, je v podstatě dutý, a díky tomu lépe drží tvar. A pokud vám vlny vždycky plihly, šediny vás v tomhle podrží. „Osobně mám přírodní šedivé vlasy rád, mají na dotek pevnější strukturu než vlasy s pigmentem,“ říká kadeřník Libor Smrž z pražského salonu Hair We Are. Šediny jsou vlastně výhra!

Foto: Profimedia.cz

Přirozeně šedivé vlasy nosí i slavné ženy: zleva Diane Keaton (73), Jamie Lee Curtis (60) a česká herečka Tereza Hofová (39), kterou znáte především ze seriálu Dáma a král (2017)Foto: Profimedia.cz

Co dělat, když šedá žloutne

Častým problémem je žloutnutí šedé barvy, ať už je přírodní, nebo vytvořená uměle. Zachrání vás fialový šampon, který žlutou v šedé neutralizuje a dodá jí stříbrný nádech. Má však tendenci vysušovat pokožku hlavy, a proto se nedoporučuje pro každé mytí. Šampon s fialovým nádechem mohou využít i blondýnky k odstranění nepěkných žlutých odstínů.

Ačkoliv přirozeně šedý vlas působí na pohled i dotek pevnější, je náchylnější na mechanické poškození. „Pokud jsou vlasy zdravé a nebarvené, pak je vhodné používat přípravky, které jsou lehké a nezatěžují, a nezapomínat na termoochranu,“ doporučuje kadeřnice Martina Malinová ze salonu Hair by Martina. Po umytí naneste olejíček nebo přípravek ve spreji, který vlasy ochrání před teplem fénu, žehličky nebo kulmy a zároveň je vyživí a vyhladí.

Šedivá na počkání vyžaduje péči

Na vysněnou barvu nemusíte čekat. „Šedivé odstíny jsou velký hit, ale je potřeba si uvědomit, že pokud chcete světlešedou na tmavých vlasech, musí kadeřník hodně stáhnout pigment,“ říká Libor Smrž. Zesvětlování a pak následné tónování do stříbrošeda dá vlasům zabrat, takže regenerace je namístě. „Po každém mytí doporučuji používat na pár minut masku a do délek vetřít přiměřeně vlasového oleje, který je příliš nezatíží,“ dodává kadeřník.

I přirozené šediny se dají natónovat do stříbrné – osvěží se a získají lesk. „Také je možné udělat od hlavy slaboučký melír do bíla, který stříbrný efekt podpoří a barvu rozzáří,“ říká Libor Smrž.

48 hodin nemýt a pak dát pozor na šampon

Šedý pigment v odbarvených vlasech nedrží moc dobře. Má tendenci se hodně vymývat, proto tomu přizpůsobte péči. „Důležitá informace, kterou by vám měl kadeřník vždy dát, je, že 48 hodin po barvení není vhodné vlasy umývat ani nijak namáčet,“ upozorňuje Martina Malinová. Je třeba nechat pigment vstřebat co nejdéle.

Aby barva vypadala, jak má, co nejdéle, používejte šampon pro barvené vlasy a jednou týdně ho proložte zmíněným fialovým. A nikdy nezapomínejte na kondicionér: vlas „uzavře“ a drží v něm pigmenty i živiny.

Pomocníci v péči o šedivé vlasy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Šampon a kondicionér na barvené vlasy, oba Yves Rocher, 109 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Šampon a balzám Ice-Blond, oba Alcina, 160 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Maska proti žlutým tónům Maria Nila, 643 Kč, prodává Notino. Vyživující fialová maska proti žlutým tónům Kérastase, 1010 Kč, koupíte v salonech spolupracujících se značkouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký olej pro suché a křehké vlasy Alterna, 990 Kč, prodává Salon Online. Olej na všechny typy vlasů L’Oréal Professionnel, cena okolo 300 Kč, koupíte v salonech spolupracujících se značkouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon proti žlutým tónům Coslys, 381 Kč, prodává Biooo. Šampon na barvené vlasy René Furterer, 429 Kč, prodává Dr.MaxFoto: Archiv firem

Nepřesvědčili jsme vás? Přečtěte si tipy, jak šediny zamaskovat!

Reklama

Související témata:

Načítám