Hlavní obsah

Pracujete v posteli? Podle tradičního učení feng-šuej děláte rozhodně chybu

Foto: Natali Kuzina, Shutterstock.com

Foto: Natali Kuzina, Shutterstock.com

Reklama

Na kvalitu spánku má vliv mnoho věcí. Kromě umístění postele, barev na zdi, elektroniky na nočním stolku je to i činnost, kterou v ložnici provozujete. Pokud v ní například pracujete, děláte chybu. Podle lékařů i podle starého učení feng-šuej.

Článek

Pracujete občas z domova a zůstanete s notebookem v posteli? Pak byste se měli mít na pozoru, aby se vám nezhoršila kvalita spánku. Podle odborníků na spánkovou hygienu si zaděláváte na problémy se spánkem. Tento prostor by měl být určený pouze k relaxaci a odpočinku i podle čínského tradičního učení feng-šuej.

Soukromý a intimní prostor

Feng-šuej v češtině znamená voda a vzduch a je zaměřené na sladění dobré energie. Pokud ložnici nevyužíváte pouze ke spaní a intimitě, ale funguje i jako kancelář, může to ve výsledku znamenat, že budete mít problém přejít z práce do odpočinku. A naopak.

„Ložnice a postel je prostředí jin, tedy klidové, kde by organismus měl odpočívat a regenerovat. Pro ložnici by proto měla být vyčleněna zvláštní místnost, ale bude to mít své limity v malém bytě, garsoniéře či ve sdíleném bydlení,“ upozorňuje lektor feng-šuej a zakladatel školy Aqua Ventus Academy Pavel Václav Plzák. Dodává, že tato místnost by měla mít alespoň zvláštní hygienický režim, který zajistí přirozené větrání, odstínění světelného smogu pomocí rolet či tmavých závěsů, a měla by být umístěna co nejdále od vchodu do domu či bytu.

Foto: Scott-lee, Shutterstock.com

Zónu pro odpočinek je dobré mít jasně definovanou.Foto: Scott-lee, Shutterstock.com

Pracovna v ložnici

Ložnice včetně postele by měla být určena k nočnímu spánku, a proto bychom v ní neměli trávit ani příliš času přes den. Je ale důležité si připomenout, že učení feng-šuej sloužilo dříve hlavně pro bohaté lidi starověku, kteří rozhodně nebydleli v garsonkách. Proto někdy pravidla o oddělení energií jin (ložnice) a jang (pracovna) v místnostech mohou narážet na bariéry současného prostoru pro bydlení. Někdy člověk v ložnici pracovat musí. „Podobně je to u dětských pokojů, kde jde de facto o denní místnosti, kam však umísťujeme i spaní. Což může být v konečném důsledku podobné tomu, jako bychom chodili spát do pracovny,“ připomíná Jaroslav J. Vydržel, lektor tradiční orientální metafyziky a praktik feng-šuej.

Co dělat, když máme méně místa

Pokud jste tedy nuceni v ložnici zároveň pracovat, zkuste aktivity udržet oddělené. Prostor často čistěte, uklízejte a hodně větrejte. „Snažte se také nepracovat ve večerních a nočních hodinách, kdy se dle orgánových hodin organismus připravuje k odpočinku - přes den energii spíše ztrácíme, v noci ji máme načerpat - proto je pro feng-šuej ložnice tak důležitá,“ doplňuje Pavel Václav Plzák s tím, že jakákoliv mentální činnost před spaním působí na naše podvědomí a ovlivňuje kvalitu spánku. Ke spánku byste se proto měli ukládat nejdéle okolo 22. hodiny v zimě a zhruba kolem 23. v létě.

Úložné prostory nevadí

Často také slýcháme, že postele s úložným prostorem jsou horší kvůli špatnému proudění vzduchu. S tím ale Jaroslav J. Vydržel nesouhlasí a tento mýtus vyvrací: „Jedním z bludů v ‚ložnicologii‘ je, že postel nesmí být až na zem, aby pod ní mohlo proudit čchi, nemá mít tedy vnitřní úložné prostory. Autoři takových výroků nejspíš nikdy neuklízeli pod postelí, jinak by věděli, že tam nic neproudí a de facto je chtěno, aby tam nic neproudilo. To, zda postel má či nemá volný prostor pod matrací, se na kvalitě spánku neodráží tolik jako fakt, zda postel leží v jangové, nebo jinové části pokoje.“ Ostatně v severní Číně prý bylo běžné spát na kchangu, což je forma domácí pece vytápěná z vedlejší místnosti. A to, že na peci bylo dobře, věděli koneckonců i naši předkové.

Reklama

Načítám