Hlavní obsah

Konec problémům se spánkem: Odhalte, jaký typ spáče jste, a změňte podle něho své návyky

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespavost, neschopnost usnout, probouzení uprostřed noci, únava i po deseti hodinách spánku. S odpočinkem má problémy stále víc lidí, přitom je to zbytečné. Stačí jen vědět, co přesně potřebují vaše biologické hodiny, jaký typ spáče jste a přizpůsobit tomu životní styl.

Článek

Potíže se spánkem jsou dnes velice časté. „Dobrá zpráva je, že opravit si svoje vnitřní biologické hodiny není nic složitého,“ říká americký klinický psycholog a odborník na spánek Michael Breus. Podle spánkových potřeb rozdělil lidi do čtyř základních chronotypů. Kam patříte vy a jak žít, abyste spali co nejlépe?

  1. DELFÍN - má lehký spánek a problémy s usínáním
  2. LEV - probouzí se velmi brzy a odpoledne už je unavený
  3. MEDVĚD - potřebuje hodně spánku
  4. VLK - ožívá především v noci, ráno těžce vstává

1. Delfíni

Část jejich mysli je vždy ve střehu a soustředí se na plavání a na to, zda se neblíží predátor. Ve světě lidí sem patří ti, jejichž spánek je lehký a vzbudí je každý šramot. Mají nízkou potřebu spánku, málokdy se jim chce doopravdy spát, trpí nespavostí a snaha usnout pro ně představuje stres. Jsou to milí a pečující lidé, ale kvůli problémům se spaním bývají nervózní a podráždění.

Foto: yeshaya dinerstein, Shutterstock.com

Lidé-delfíni mají rychlý metabolismus, jen málokdy trpí nadváhou a jsou spíš štíhlí a šlachovitíFoto: yeshaya dinerstein, Shutterstock.com

Ideální den delfína

RÁNO: Vstaňte kolem půl sedmé a dejte si kávu, kofein vás nakopne. Jestli vás čeká něco důležitého a intelektuálně náročného, ideální čas na to bude mezi 16. a 18. hodinou.

ODPOLEDNE: S blížícím se večerem roste stres, že zase nebudete moct usnout. Tělo na to reaguje zvýšenou touhou po aktivitě, vy si ale kolem 18. hodiny dopřejte půlhodinku klidové činnosti (meditace před spaním, poslech hudby, četba).

VEČER: Po večeři je ideální čas na sex. Milostné hrátky vás zklidní a navíc vám pomůžou přestat vnímat postel jen jako místo spojené se spánkem a úzkostmi, ale i jako místo radosti a zábavy. Kolem 23. hodiny zkuste jít spát. Že neusnete? Počítejte po třech pozpátku od 300, jestli do 20 minut neusnete, vstaňte a po čtvrthodince to zkuste znovu.

2. Lvi

Vstávají před rozbřeskem, aby mohli lovit. V lidském světě se tito jedinci často probouzejí ještě před východem slunce a od rána překypují energií. Bývají to vůdci, mívají analytické myšlení a organizační schopnosti. Jsou svědomití a optimističtí, ale protože vstávají tak časně, večer padají únavou. Proto jejich společenský život často za moc nestojí.

Foto: Dagmar Hijmans, Shutterstock.com

Ráno vyskočí z postele skoro ještě před rozbřeskem a večer by šli nejraději spát se slepicemiFoto: Dagmar Hijmans, Shutterstock.com

Ideální den lva

RÁNO: Nejlepší čas na budíček je mezi půl šestou a šestou ranní. Dopoledne věnujte práci, vaše mysl je na vrcholu. U oběda pozor na těžká jídla, už tak na vás bude pomalu padat únava!

ODPOLEDNE: Kolem 17. či 18. hodiny už budete asi hodně unavení, ale jděte si zacvičit, potřebujete endorfiny – nakopnou vás. Pak si dejte lehčí večeři a pozor na alkohol, nepijte ho po půl osmé večer, jinak ho tělo před spaním nestačí zpracovat.

VEČER: Když trochu posunete své denní zvyklosti, večer vám zbyde hodinka dvě na společenský život. Užijte si ho a věřte, že kolem půl jedenácté usnete jako miminko!

3. Medvědi

Přes den jsou aktivní, v noci upadají do hlubokého spánku. I lidští medvědi mají velkou potřebu spánku – alespoň osm hodin denně. Ráno se probudí jako omámení a v polovině večera na ně se stejnou silou dopadá únava. Jsou společenští, přátelští, je na ně spoleh a jsou to dobří a loajální přátelé či kolegové.

Foto: Trudy Simmons, Shutterstock.com

Lidé-medvědi mají skoro pořád hlad, a tak hodně jedí. I proto mívají sklony k nadvázeFoto: Trudy Simmons, Shutterstock.com

Ideální den medvěda

RÁNO: Nechce se vám vstávat a klidně dvakrát odložíte budík? Nedělejte to, naopak si kolem sedmé ráno dopřejte sex nebo nějaké lehčí cvičení či procházku se psem. Pak si dejte větší snídani. Před polednem vypijte kávu a věnujte se tomu nejdůležitějšímu, co vás ten den čeká.

POLEDNE: Medvědi milují vydatné obědy plné tuků a sacharidů. Zkuste to jinak. Abyste nastartovali metabolismus, půl hodinky před jídlem se věnujte nějaké fyzické aktivitě. Pak si dejte lehčí oběd a po něm si schrupněte, ale ne déle než 20 minut!

VEČER: Kolem 18. hodiny je čas na svačinu, ať můžete večeřet později a vyhnete se tak nočnímu plenění ledničky. Ve 23 hodin spěchejte do postele.

4. Vlci

V přírodě ožívají, když slunce zapadá. I ti lidští těžce vstávají před devátou ráno, ale pak se jim minimálně do půlnoci nechce spát. Jsou to zábavní lidé, milují večírky, jsou kreativní a odvážní, ale někdy až příliš riskují a mívají problémy se zodpovědností. Mají sklony pít víc alkoholu, než je zdrávo, častěji střídají sexuální partnery, často je trápí nejrůznější úzkosti a depresivní nálady.

Foto: Osadcha Olga, Shutterstock.com

Noční život si na vlcích může vybrat daň v podobě psychických problémůFoto: Osadcha Olga, Shutterstock.com

Ideální den vlka

RÁNO: Vstaňte mezi sedmou a půl osmou, i když je to těžké. Dopřejte si 20 minut na povalování a pomalé vstávání. Snídani nevynechávejte! Pak se vám bude zase chtít spát, ale do jedenácti dopoledne to musíte vydržet, než trochu pookřejete.

BĚHEM DEN: Doba nejvyšší aktivity u vás začíná až odpoledne, zhruba mezi 14. a 16. hodinou jste na vrcholu, tak dělejte to náročné a důležité.

VEČER: Zhruba do 23. hodiny jste stále při síle, tak se bavte, mějte sex… Hodinu před půlnocí ale věnujte klidnějším činnostem, relaxujte a připravujte se na spánek. O půlnoci jděte spát. Když budete pár týdnů dodržovat tento režim, nebudete to v noci přehánět s jídlem ani alkoholem, naučíte se usínat v tento čas.

Spánek musí být kvalitní a se vším, co k němu patří. Co se děje v jednotlivých fázích spánku?

Reklama

Související témata:
Delfíni

Načítám