Hlavní obsah

Ideální polštář pro kvalitní spánek? Může jít vyvařit, obsahovat stříbro nebo levanduli

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebudíte se zrovna odpočatí, často vás bolí hlava nebo krční páteř, a navíc vás občas trápí chrápání? Může to mít jednoduchou a snadno odstranitelnou příčinu: špatně vybraný polštář. Jaký je pro vás ten správný?

Článek

Koupili jste polštář kvůli nízké ceně, bez rozmýšlení, případně jste ho dostali darem… A máte přitom pocit, že váš spánek není tak kvalitní, jak by měl být, často vás bolí ráno hlava, máte bolavý krk a záda, začali jste víc chrápat a než usnete, musíte dlouze hledat vhodnou polohu? Zřejmě vám stávající polštář nevyhovuje a je dobré pouvažovat o nákupu nového.

Jak vybrat správný polštář

Vhodný polštář by měl držet hlavu ve správné poloze a současně být pohodlný. Musí nabídnout pevnou a pružnou oporu hlavy a dobré je, když také odvádí pot, má vysoký hygienický standard a je tvarově stálý. Dále je šikovné, pokud umožňuje regulovat množství výplně podle vašich potřeb: má na to připravený otvor. Pro výběr polštáře je zásadní, v jaké poloze nejčastěji spíte a zda nemáte nějaké zdravotní potíže, například s páteří nebo alergii. Od toho se odvíjí vhodný tvar polštáře, jeho výška a druh výplně, tedy i jeho pevnost.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nejlepší je si polštář před nákupem osobně vyzkoušet a poradit se s odborníky na zdravý spánek. Ti radí vybírat polštář také s ohledem na matraci, aby byla zajištěna vhodná podpora celé páteře.Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Výběr polštáře podle spací polohy

Uvědomte si, v jaké poloze spíte nejčastěji, a podle toho vybírejte polštář. Jak na to?

  1. Spaní na břiše: Polštář má být nízký a měkký, aby hlava nebyla moc vysoko a během spánku se příliš nenamáhala krční páteř.
  2. Spaní na boku: Můžete sáhnout po vyšším a pevnějším polštáři, který bude oporou pro krk a ramena tak, aby hlava ležela rovně a volně a nenakláněla se k žádné straně a ani se nezakláněla.
  3. Spaní na zádech: Polštář má být střední jak co do měkkosti, tak i výšky. Měl by se přizpůsobit zakřivení krku, aby se krční svaly nemusely napínat. Pro tuto polohu je vhodný anatomický polštář.
  4. Střídání poloh: Jsou lidé, kteří ve spánku polohy velmi často mění. Ti by si měli pořídit polštář, který se bude také „měnit“, jde například o výrobky z paměťové pěny.

Výběr polštáře dle zdravotních obtíží

Nejen velikost a měkkost, při výběru polštáře hraje roli také materiál, zvlášť pokud řešíte nějaké zdravotní obtíže.

  1. Alergie: Alergici ocení materiály, v nichž se nelíbí roztočům, a polštáře, kterým se dá stáhnout a vyprat potah. Nejvyšší stupeň hygieny nabízejí zdravotní vyvařovací polštáře, které odolávají vysokým teplotám při praní i sušení.
  2. Potíže s krční páteří: Sáhněte po anatomickém polštáři, který drží tělo v takové pozici, aby se nepřetěžovala žádná svalová partie. „V takovém případě polštář vybírejte současně s matrací, aby se v podpoře páteře vhodně doplňovaly,“ vysvětluje Ján Kozel, majitel společnosti Ortopedické matrace. Proto je dobré vyzkoušet si polštář při nákupu právě na tak měkké či tvrdé matraci, jakou máte doma.

Zdravotní a anatomické polštáře

Samostatnou kapitolu představují anatomické polštáře. „Slouží k prevenci i zmírňování zdravotních potíží v oblasti krční páteře, šíje a ramenních kloubů. Jejich jádra jsou anatomicky tvarovaná, zhotovená z vysoce kvalitních pěn, jako je třeba ‚líná pěna‘ nebo biopěna,“ říká Pavel Opletal z české výrobní společnosti Zdravá ložnice.

Protože jsou zdravotní potíže individuální, doporučují spánkoví odborníci konzultovat použití nejvhodnějšího typu anatomického či zdravotního polštáře s odborným lékařem. Je třeba také uvést, že i při spánku na „zdravém“ polštáři můžete mít zprvu obtíže, zvlášť pokud jste na něj přešli z běžného měkkého polštáře. Než si krční svaly zvyknou na nový stav, mohou bolet, ale fáze přivykání by neměla trvat déle než dva až tři týdny. Je-li delší, poraďte se s odborníky – třeba s fyzioterapeutem.

Kvalitní a správně vybraný polštář, spolu se správnou matrací, je nejlepší pomocník ve snaze o kvalitní a hluboký spánek, který zajistí dostatečnou regeneraci organismu.

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Kombinace špatně vybraného polštáře a nevhodné matrace může způsobovat ranní ztuhlost a chronické bolesti zad.Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Správná velikost zdravého polštáře

Tradiční polštář má velikost 70 × 90 centimetrů a vyrábí se na něj i většina povlečení. Jenže tento klasický rozměr je pro většinu lidí zcela nevhodný! „Polštář by měl sloužit jako podpora hlavy a krku – a tedy končit těsně u ramen. Většina lidí ho má ale položený až pod zády v oblasti lopatek a leží tak třetinou těla na polštáři, což působí jako spouštěč bolesti za krkem a hlavy. Lepší by bylo vyzkoušet polštáře menší, například 50 × 70 centimetrů,“ radí Petr Kučera, ze společnosti PiCaSo manufactury, tradičního výrobce lůžkovin.

Materiály? Aloe vera i peří pro alergiky

Polštáře můžete vybírat i podle materiálu, kterým jsou plněny. Trh nabízí rozmanité možnosti, o nichž se vyplatí vědět. Jde například o antibakteriální polštáře, které obsahují ionty stříbra, bambusová nebo lyocellová vlákna. „Lze si pořídit i polštáře s přírodní úpravou. Obsahují přírodní esence, třeba levandulovou nebo aloe vera, případně určitý přírodní prvek, například uhlík,“ uvádí Pavel Opletal. Klasikou jsou péřové polštáře, které jsou nejen pohodlné, ale mohou být upravené tak, aby byly vhodné i pro alergiky.

Reklama

Načítám