Hlavní obsah

Nemlaskejte na partnera, všechno jen zhoršujete. Proč chrápáním trpí více muži a co bývá spouštěčem

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

I velmi mírná osoba v sobě může objevit sklony k agresi. Stačí vzít polštář, přiložit na obličej chrápajícího partnera či partnerky, lehce přitlačit a konečně se dostaví ticho. Tohle se ale naštěstí děje jen v představách. Jinak by Evropa měla o třetinu obyvatel méně. Právě tolik lidí na starém kontinentu podle údajů Světové zdravotnické organizace chrápe.

Článek

Taková noc plná vášní, jak ji popisujeme v úvodu, může skončit rozvodem. Říká se mu spánkový a nechodí se s ním k soudu či k notáři, ale do vedlejší místnosti. Ten, koho budí chrápající partner několikrát za noc, se jednoho dne sebere, a pokud je to možné, najde si v bytě klidnější místo na spaní, než je ložnice. A dost často tam setrvá už napořád. Někteří chrápající se ale situaci snaží řešit, říká v podcastu MUDr.ování doktorka Jana Vyskočilová ze Spánkové laboratoře v Plzni. „Já už jsem k vám musel přijít, protože se mnou spí už jenom pes,“ vzpomíná lékařka na jednoho ze svých pacientů. Jiný si prý na dovolené v hotelu ustlal na balkoně, aby nerušil manželku. Pak ale nespal celý hotel.

Obezita a alkohol

Historky to jsou sice humorné, ale chrápání zase taková legrace není. „Pro nás, kteří se zabýváme spánkovou medicínou, je chrápaní vlastně jen ,kosmetická´ záležitost. Ale pro spoluspáče je to určitě velký problém,“ říká odbornice s tím, že postižen je však i ten, kdo chrápe. Tím, že na něj mlaskáme, případně občas šťouchneme do peřiny, aby ztichnul, vše zhoršujeme. „Všechny ataky chrápajícímu narušují spánek, který už takhle může být nekvalitní.“

O co vlastně při chrápání jde? Hlasitý zvuk je způsoben vibrací měkkých tkání v krku. Ty mohou být zúžené z různých příčin, některé jsou anatomické, jako je třeba delší měkké patro. Jiné si ale přivodíme sami. Velmi častý spouštěč je například obezita nebo alkohol, obojí má vliv na svaly dýchacích cest. „Když si dáte před spaním skleničku, může vás to sice uklidnit, ale dýchací svaly po alkoholu ochabnou,“ říká doktorka Vyskočilová. Právě toto ochabnutí dává prostor vibracím. Kapky nebo různé mechanické pomůcky, jež mají chrápání zamezit, jsou podle odbornice spíš komerční záležitosti a problém neodstraní.

Ženy pod ochranou

Na tři chrápající muže připadá jedna chrápající žena. Ovšem jen do menopauzy. „Do té doby ženu chrání ženský pohlavní hormon, který působí na dýchání protektivně. Po menopauze se poměr mezi muži a ženami většinou vyrovná,“ vysvětluje lékařka. Pokud chrápete jen občas, není třeba se znepokojovat. Jestli vás ale tento problém trápí pravidelně a ráno se probouzíte jakoby zmlácení a bez energie, je nutné zjistit, zda netrpíte spánkovou apnoí. Ta může mít mnoho příčin, například zúženou dýchací štěrbinu nebo již zmíněnou obezitu. V každém případě se vašemu organismu dostává méně kyslíku, než potřebuje. „Kdybyste tohle měli v bdělém stavu, tak se probudíte na ARO s rourou v krku a oni s vámi budou dýchat,“ popisuje závažnost situace odbornice a dodává, že apnoe je nemoc jako každá jiná, akorát se tak nebere, protože probíhá v noci.

Jak lékaři dokážou vyřešit chrápání? Co všechno může způsobit spánková apnoe? A proč se někdy člověk dostane až na chirurgické oddělení? Celý rozhovor s lékařkou Janou Vyskočilovou najdete v podcastu MUDr.ování.

MUDr. Jana Vyskočilová je internistka a plicní lékařka. Pracuje jako vedoucí lékařka plicního oddělení a spánkové laboratoři EUC kliniky v Plzni. Poznatky ze své dlouholeté praxe zúročuje také při osvětě mezi odbornou i laickou veřejností.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Načítám