Článek
Postup
01.
Mrkev a celer nakrájejte na menší kousky. Na závěr z nich budete připravovat omáčku a velké kousky by se špatně mixovaly.

Foto: Petr Makovička
02.
Do pekáčku položte osolené a opepřené kolínko (po zakoupení již většinou není potřeba čistit), nasypte k němu kořenovou zeleninu, pokrájený česnek, natrhanou velkou snítku rozmarýnu, pár kuliček pepře a nového koření, přilijte bílé víno a olivový olej tak, aby kolínko bylo aspoň ze 2/3 ponořené. Takto naložené maso uložte na 12 hodin do lednice.
03.
Zakrytý pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 60 minut. Pak odklopte víko a nechte péci ještě 20 minut, aby maso získalo kůrčičku a dostalo krásně zlatavou barvu.

Foto: Petr Makovička
04.
Po upečení kolínko dejte bokem a zeleninu rozmixujte dohladka. Vznikne tak skvělá omáčka, která jídlu dodá šmrnc.

Foto: Petr Makovička
05.
Brambory klasicky oškrábejte a uvařte. Na másle rychle orestujte pokrájenou nať cibulky a s bramborami ji ušťouchejte. Hotové brambory naservírujte na talíř a lžící do nich připravte dolíček, do kterého se bude vkládat špenát.
06.
Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje na smažení a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte lístky čerstvého špenátu a nechte je lehce spařit. Pak přidejte smetanu, vše promíchejte a servírujte do připraveného dolíčku v bramborách.

Foto: Petr Makovička
07.
Jehněčí kolínko položte ještě navrch brambor a špenátu, talíř dozdobte omáčkou a cherry rajčátky a vše je připravené k servírování!

Foto: Petr Makovička