Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pokud se chystáte o víkendu udělat sváteční oběd, tímhle receptem na jehněčí kolínko se špenátem a šťouchanými brambory určitě uděláte radost celé rodině. Maso sice musíte naložit do marinády z kořenové zeleniny den předem, výsledek je ale úžasný.

30 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks jehněčích kolen
  • 300 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 ks cibule
  • 400 ml bílého vína
Brambory
  • 400 g brambor
  • 3 lžíce másla
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 1 špetka soli
Špenát
  • 1 balení listového špenátu
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Mrkev a celer nakrájejte na menší kousky. Na závěr z nich budete připravovat omáčku a velké kousky by se špatně mixovaly.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Do pekáčku položte osolené a opepřené kolínko (po zakoupení již většinou není potřeba čistit), nasypte k němu kořenovou zeleninu, pokrájený česnek, natrhanou velkou snítku rozmarýnu, pár kuliček pepře a nového koření, přilijte bílé víno a olivový olej tak, aby kolínko bylo aspoň ze 2/3 ponořené. Takto naložené maso uložte na 12 hodin do lednice.

03.

Zakrytý pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 60 minut. Pak odklopte víko a nechte péci ještě 20 minut, aby maso získalo kůrčičku a dostalo krásně zlatavou barvu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Po upečení kolínko dejte bokem a zeleninu rozmixujte dohladka. Vznikne tak skvělá omáčka, která jídlu dodá šmrnc.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Brambory klasicky oškrábejte a uvařte. Na másle rychle orestujte pokrájenou nať cibulky a s bramborami ji ušťouchejte. Hotové brambory naservírujte na talíř a lžící do nich připravte dolíček, do kterého se bude vkládat špenát.

06.

Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje na smažení a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte lístky čerstvého špenátu a nechte je lehce spařit. Pak přidejte smetanu, vše promíchejte a servírujte do připraveného dolíčku v bramborách.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

07.

Jehněčí kolínko položte ještě navrch brambor a špenátu, talíř dozdobte omáčkou a cherry rajčátky a vše je připravené k servírování!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám