Hlavní obsah

Očima padesátky: Internetu rozumíme víc než vy, tak si na nás nevyskakujte!

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Ještě před pár týdny se mnou mluvili jako s dospělou. Nikdo nepochyboval o tom, že vím, co je cloud, a že když mi řeknou adresu URL, neběžím do nejbližší ordinace urologie. Pak se ale něco změnilo.

Článek

Dosud jsem byla zajímavá. Pro obchodníky, protože už neplatím ani školné, ani hypotéku. Pro muže, protože se se mnou mohou zapovídat bez obav, že je budu chtít odloudit od rodiny a založit s nimi novou. Pro kulturní instituce, protože po duševní potravě se netloustne, a tak si mohu dopřávat lahůdky, co hrdlo ráčí. Snad jen kancelářské drbny ostrouhaly, protože za pomluvy už nikomu nestojím. Ale raději tomu říkám respekt, protože to zní vznešeněji.

Rozhlasová reportáž o nových pohádkách ale můj zenový koncept respektované padesátky rozbila. Pohádky se odehrávají v kyberprostoru, ale nebojte se, milí prarodiče, na konci najdete slovníček pojmů, uklidňoval posluchače moderátor. Selfíčko, sociální sítě, to všechno je podrobně vysvětleno, kdybyste snad pohádky předčítali vnoučatům a nerozuměli, o čem je řeč. Podívám se na děda, s nímž už půl roku sdílím vnuka. Právě se snaží o selfie s naší fenkou, aby fotku vzápětí pověsil na náš rodinný chat. To mi připomene, že jsem na Instagram zapomněla dát příspěvek o novém dílu podcastu, který točím s lékaři. Můžu se ale takhle odvázat, když jsem prarodič? Neměla bych se odpojit od všech systémů, kterým podle stereotypů, jimiž se nahlíží na generaci babiček a dědečků, nerozumím? Tak to teda tůdle!

A PIN dal? Nepindal, odpoví stařenka kamarádce v otřepaném vtipu o synovi, který jí zařídí platební kartu. Tak aby bylo jasno, vážení. Byli jsme to my, dnešní padesátníci a šedesátníci, kdo všechny ty internety, chaty a socky v začátcích testoval na vlastní kůži. Byli jsme to my, kdo musel zvládnout přechod od šanonů ke cloudu, z čítáren k Wiki, od přepážek České spořitelny k virtuálním bankám, od psacích strojů k textovému procesoru T602 a od drobných po kapsách k platebním bránám. A taky z hospod na Facebook. Přiznávám, zrovna tohle není žádná výhra. Ale i přes toto zaškobrtnutí nikdo nemůže popřít, že vy, co vysvětlujete babičkám a dědečkům výraz selfie, jste už přišli k hotovému. Tak se teď na nás moc nevytahujte. Zvlášť, když selfie tady bylo dřív než my všichni teď. Akorát se mu říkalo autoportrét.

Reklama

Načítám