Hlavní obsah

Očima padesátky Markéty Grosmanové: Babička nerovná se sladká buchtička

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou dnešní babičky? A jaké by měly být? Představujete si je pořád jako stařenky, co umí nejlepší buchty s mákem, který si navíc vypěstovaly na zahrádce? Jenže takovou babičku měl možná kocour Mikeš, ale posledních 50 let se už v Česku v podstatě nevyskytuje.

Článek

Podívejte se na letopočet a spočítejte si, že přichází generace babiček, co byly v devadesátkách mladé holky, časopis Apetit ještě ani zdaleka nezačal vycházet a ani zahradničení v té době zrovna nefrčelo. Jedině snad, když jste se rozhodli využít rodnou hroudu na pěstování marihuany.

Přichází generace babiček, z níž mnohá procestovala svět stopem a prožila pár měsíců v hipísácké jeskyni ve Španělsku.

Tyhle babičky si ale z devadesátek přinesly i jiné hodnoty než dlouhej kouř. A tou nejdůležitější byla svoboda. A ta by nám babičkám měla zůstat, i když nás bolí kolena a místo levného piva si kupujeme speciály ze Zichovce.

Holky jako já, holky, kterým je přes padesát, dokážete si představit, čemu všemu budeme muset čelit a co všechno můžeme svá vnoučata naučit? Připravte se na to! Zdaleka totiž nebude stačit, že máte Instagram a že jim ukážete svoje kérky!

Poupátka nechme navždy na spartakiádě

Téměř jistě jste vyrůstala v době, kdy se pohlavní styk občas komentoval slovy: Tak jsem mu dala, aby byl klid. V době, kdy holky za každou cenu užívaly antikoncepci, protože kluci v devadesátkách ještě pořád věřili tomu, že si „s gumou” sex neužijí. V době, kdy málokoho pohoršilo, když vás padesátiletý strýček praštil po zadku se slovy: co nám vyrostlo za poupátko.

Asi si pamatujete, jak jste se cítila, když se vás babička ani maminka nezastaly. Vy ale už muže svého rodu umravnit dokážete. Pokud to tedy neudělá vaše vnučka za vás, protože o tom, že si má o svém těle rozhodovat sama, si možná přečetla víc než vy.

Povídejte si s ní o tom, ujistěte jí, že nemá povinnost uspokojit každého chlapa, jen protože má erekci. A promluvte si o tom s muži ve vaší rodině, možná se budete divit, že vás pochopí a možná už přestanou považovat feminismus za projev čarodějnictví.

Upskirting a pansexuálové

Jste trendy babi, probrala jste s těmi dospívajícími upskirting, podpořila malé chlapce, aby si klidně hráli s barbínou… Jste ale připravená na chvíli, kdy se vám vymodlená vnučka svěří s tím, že je pansexuálka? Budete pořád cool? Vygooglíte si to? Nebo už dobře víte, co je to queer? A nebo se trapně zmůžete jen na komentář: „Co je to za novoty tyhlety gendery” nebo „Jednou stejně budeš mít děti a budeš šťastná!“

Dvakrát se nadechněte a vzpomeňte si na to, jaká jste byla, když vám bylo 14. Jak nekonečné byly vaše hranice a jak důležitá pro vás byla svoboda, kterou nakonec asi trochu umravnily všechny hypotéky, kvůli kterým jste srazila paty.

Sledujte děti, jak experimentují, jak přemýšlí nad tím, co je jejich rolí, jak se cítí, když se jim kouká do očí kluk, a jaké to je, když se do těch stejných očí dívá holka. Chvalte je, povídejte si s nimi o tom, proč jejich kamarád nechce chodit do skautského oddílu, protože nemá rád bojovky a v noci se bojí. Nechte je lakovat si nehty, i když nejsou holčičky.

Dávejte jim křídla tak moc, jak moc nám je dětství v socialismu krátilo. Babička nerovná se sladká buchtička. Babička rovná se bezpečí a bezbřehá tolerance.

Autorka dnešního fejetonu je Markéta Grosmanová, novinářka a naše kolegyně. V současné době má na starosti sekci Zdraví, ostatně tomuto tématu se věnuje většinu své kariéry. Kromě toho se aktivně bije za práva všech žen, babiček, matek, dcer i vnuček a je spoluautorkou satirického pořadu Branky, body, kokoti, dnes pod názvem Kokoti na neděli

Letní edice Očima padesátky aneb Jak to vidí další české padesátnice bude vycházet osm týdnů. Už jste se tu mohli potkat s modelkou Terezou Maxovou, spisovatelkou Martinou Formanovou, Lidmilou Kábrtovou, herečkou Kamilou Špráchalovou či lékařkou Kateřinou Cajthamlovou. Než 29. srpna opět převezme své otěže Lucie Šilhová, můžete se těšit ještě na herečku Nelu Boudovou a moderátorku Ester Janečkovou.

Reklama

Načítám