Hlavní obsah

8 rad pro single mámy, jak najít nový vztah: Neporovnávejte, komunikujte s dětmi a dejte tomu čas

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte za sebou rozchod, ale v samotě si nelibujete a ráda byste se seznámila? Prima, tak hurá do toho! Že to nebude jednoduché, protože až tak sama nejste a máte děti? To určitě není překážka pro nový vztah, na druhou stranu je třeba být opatrná a nemyslet jen na sebe.

Článek

Rozchod po dlouholetém vztahu není nikdy nic příjemného a často trvá dlouho, než se cítíte připravená na nový vztah. A nejen proto, že zlomené srdce se hojí dlouho a důvěra v lásku obnovuje obtížně. Nejste na to často totiž sama, vztah sice hledáte vy, ale nový partner by měl sedět nejen vám, ale i vašim potomkům. Jak se seznámit, když jste single, ale s dětmi?

Vliv rozchodu na sebedůvěru

Rozchod není nutně smutnou záležitostí, naopak mnohdy znamená šťastný konec pro oba partnery nebo minimálně pro jednoho. Pokud jste ale o konec vztahu nestála, trpíte a můžete o sobě pochybovat. Chce to čas, abyste si na poli partnerství začala zase věřit.

Ale ať byl rozchod přátelský, nebo se nesl v opačném duchu, máte-li spolu děti, pouto mezi vámi jen tak neodezní a s tím je třeba do budoucna počítat. Osobní koučka Marta Macháčková radí být s bývalým partnerem nejen v kontaktu, ale ideálně spolu pro dobro všech vycházet, opačný postup vám bude brát sílu.

A platí, že všechno zlé je pro něco dobré, takže i nepovedené manželství může být ponaučením. Udělejte si pořádek, rekapitulujte. „To vás může posílit a do nového vztahu půjdete s jiným nastavením,“ doporučuje koučka. Je rozhodně lepší mít minulost vyřešenou než zůstat v roli oběti.

Změna priorit po rozchodu

Máte-li za sebou vážný vztah, který skončil rozchodem, je dost pravděpodobné, že se vám změní požadavky na partnera. Víte, co je pro vás ve vztahu důležité, v čem umíte dělat kompromisy a na čem si naopak chcete trvat.

„Do nového vztahu jdete s nově nastavenými hranicemi a s novými ambicemi,“ popisuje ideální stav Macháčková. Zároveň však dodává, že můžete být zatížena minulými vztahy a zároveň myslet na děti. Neřešíte jen svoje představy, berete ohled na celou rodinu. Chce to notnou dávku tolerance a vyložit karty na stůl hned na začátku, aby všichni zúčastnění mohli dát najevo svůj názor a sladit se.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Seznamovat se přes internet je dnes už běžné, našel se tam nejeden šťastný párFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Jak na nový vztah, když už máte děti

Hledat nového partnera, když máte doma závazky, není rozhodně nemožné. Určitě ale nečekejte, že si budete užívat randění „jako za mlada“. Zvlášť máte-li děti ještě malé, jak upozorňuje Marta Macháčková. Péče o ně přirozeně zabírá hodně času a prostoru, můžete být i unavená a bez nálady. Navíc je to zcela jistě závazek, který musí potenciální partner akceptovat: „Pokud to už na prvním rande ohledně dětí skřípe, tak raději doporučuji od toho jít pryč.“

Vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková radí: „Rozchod je náročná životní situace, a pokud jste po něm zůstala sama s dětmi, může být ještě složitější. Ale když vše přebolí a jedna kapitola se uzavře, může se otevřít jiná, s novým mužem po boku.“

Po rozchodu a před novým vztahem

  1. Dejte si čas na zotavení: Soustřeďte se na sebe a své děti. Po emocionálně náročném konci vztahu je třeba znovu nalézt svou obvyklou energii a sílu.
  2. Ujasněte si, co/koho hledáte: Toužíte po stabilním partnerství, nebo nezávazném rande? Upřímně si odpovězte a zaměřte se na lidi, kteří hledají totéž.
  3. Zkuste to online: Seznamovací aplikace a weby jsou efektivním způsobem, jak najít potenciálního partnera. Dbejte však na svou bezpečnost a soukromí.
  4. Neporovnávejte nového s předchozím: Každý člověk je jedinečný a srovnávat nového partnera s ex vztahu neprospěje.
  5. Využijte podporu blízkých: Nebojte se požádat o pomoc rodinu nebo přátele. Mohou vám pohlídat děti, abyste měla více času na seznamování, i vás s někým zajímavým seznámit.
  6. Komunikujte s bývalým: Dobře zvládnutý rozchod minimalizuje stres a je přínosem nejen pro vaše společné děti, ale i pro vás dva a vaše budoucí vztahy.
  7. Komunikujte s dětmi: O novém vztahu s potomky mluvte. Ujistěte se, že jsou připraveni na setkání s novým partnerem a jak se cítí.
  8. Buďte trpělivá: Najít vhodného nového partnera chce čas, nedělejte ukvapená rozhodnutí a nejednejte pod tlakem.

Načítám