Hlavní obsah

Jak si říct o vyšší plat: Nehrajte na city, správně to načasujte a připravte si důvody

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je kvalifikovaná, s letitou praxí, deset let pracuje pro stejnou firmu, takže i loajální. Ale i když je její plat minimálně o třetinu nižší, než je v daném oboru zvykem, vyjednat si zvýšení se Haně (56) nedaří. Teď to chce zkusit naposled, pak už dá výpověď. Jakou strategii jí doporučila mediátorka?

Článek

Život přináší různá úskalí a v oblasti práce to samozřejmě není jinak. Požádat o zvýšení platu patří k nejčastějším, ale leckdy nejnáročnějším úkolům. Jak to udělat správně? Jaká strategie funguje? Proto Hana napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

.

Milá paní mediátorko,

potřebovala bych poradit, jak si říct o zvýšení platu. Jde o to, že moje šéfová není úplně jednoduchá osobnost, je velký manipulátor. Sice se tváří jako sluníčko, ale já už po těch letech vím, že to je od ní přetvářka a ve skutečnosti je to pěkná potvora. Pracuji pod ní deset let a za tu dobu už jsem si několikrát ověřila, že se ke mně sice chová jako milius, ale za zády mě klidně pomluví.

Manžel mi říká, že bych se tam na to měla vykašlat a jít jinam, ale já pracuji v sociálním sektoru a mám svou práci, kolegy i klienty moc ráda. Je to má práce snů, jen ta šéfová mi to kazí. Jsem její pravá ruka a spoustu práce dělám za ni. Na to už jsem si zvykla, ale je fakt, že můj plat je opravdu hodně podprůměrný. Mám zjištěno, od známých na obdobných pozicích, že jejich platy jsou minimálně o třetinu, ale většinou o víc, vyšší než ten můj. Navíc zhruba před rokem odešla na mateřskou kolegyně a ke své práci jsem přibrala ještě většinu její agendy, takže jsem ušetřila další plat.

Tak bych to chtěla ještě naposledy zkusit. O přidání jsem si zkoušela říct již několikrát, ale nadřízená mě vždy odbyla nějakou výmluvou a pak se mi pár dní vyhýbala. Proto bych tentokrát chtěla být na rozhovor opravdu připravená.

Mám jí o svém záměru, že pokud mi nepřidá, tak odejdu, říct? A mám na ni zkusit zapůsobit i z lidského hlediska? Manžel je starší a nedávno odešel do důchodu, proto by se nám zvýšený příjem, zvlášť teď, kdy se vše tak rapidně zdražuje, opravdu hodil. Děkuji.

Milá Hano,

děkuji vám za dopis a chválím, že nepodceňujete přípravu, což je u rozhovorů tohoto typu zcela zásadní. Píšete, že byste si ráda vyjednala zvýšení platu, ale obáváte se, že vás opět šéfová odbyde. Ve svém dopise jste zmínila několik důležitých faktorů, které vám takzvaně hrají do karet, a na nich byste měla stavět. Vykonáváte práci za kolegyni na mateřské, tím jste ušetřila značné náklady, víte, na jaké úrovni se pohybují platy na obdobných pozicích, a pokud vám nadřízená svěřila část svých povinností, je si vědoma toho, že by jí vaším odchodem přibyla práce.

Pro rozhovor o zvýšení platu je velice důležité načasování, zvolte termín, kdy nebude nadřízená ve stresu z jiných úkolů, a ideálně v době, kdy budete moci prokázat nějaký svůj větší pracovní úspěch.

Pak si sama pro sebe stanovte ideální a minimální hranici navýšení platu, abyste měla prostor k vyjednávání. Až k samotnému rozhovoru dojde, vystupujte klidně, vstřícně a sebevědomě, buďte vnitřně přesvědčená o své hodnotě a o tom, že si zvýšení zasloužíte.

V první fázi není dobré možný odchod zmiňovat, to může být až poslední argument. Předložte jí všechny své pracovní důvody, proč byste si navýšení zasloužila, jednoduše fakta, která lze jen těžko rozporovat. Osobní důvody pro zvýšení platu se nedoporučuje předkládat, protože se netýkají vašeho pracovního nasazení, takže zdražování a odchod manžela do důchodu bych nezmiňovala.

Pokud se na navýšení odměny dohodnete, můžete jí po schůzce napsat shrnující e-mail s tím, na čem jste se dohodly, včetně termínu, odkdy k navýšení dojde, aby se později zase nesnažila zamést vše pod koberec. Moc přeji, aby se vám podařilo vyjednat si takové pracovní podmínky, se kterými budete spokojená.

Reklama

Načítám