Hlavní obsah

Spořivost podle horoskopu: Kozorozi jsou skrblíci, Panny mistři slev a Vodnáři neudrží korunu

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daří se vám pečlivě sestavovat finanční plán a také se ho držet? Nebo vám peníze mizejí z ruky pomalu ještě dřív, než přijde výplata? Možná za to může vaše znamení zvěrokruhu.

Článek

Šetrnost je vlastnost, která se vždycky hodí. A některá znamení zvěrokruhu ji zvládají lépe než jiná – někomu to ani nepřijde a část příjmů pravidelně odkládá stranou na horší časy. Jiní se sice můžou snažit, ale kasička je skoro pořád prázdná… Která znamení mají šetřivost „v krvi“ a komu dělá spoření potíže?

Beran (21. 3.–20. 4.)

Energie Marsu představuje pro Berany v otázce spoření problém: musejí se intenzivně snažit, aby něco ušetřili a ne jen utráceli. Jejich specialitou jsou impulzivní nákupy, kdy se bezhlavě vrhnou mezi regály nebo na e-shop a utratí i značnou částku. Šetření rozhodně nepatří mezi jejich silné stránky – může za to jejich horká hlava a to, že se do věcí pouštějí zcela bez rozmyslu snad ještě dřív, než je vůbec napadnou. Mají tedy často hluboko do kapsy. Na druhé straně si však peníze umějí snadno vydělat.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Tomuto znamení vládne Venuše, která mu do vínku dává lásku k luxusu a pohodlí. Býci tak dokážou utrácet peníze i za věci, které vůbec nepotřebují, jen proto, že se jim líbí nebo je nějakým způsobem těší. Ale na druhou stranu toto znamení neutrácí za hlouposti, investuje do kvality a do drahého zboží, které vydrží celá léta. A pokud je to nutné, umí si zatnout tipec a držet se rozpočtu, který si sestaví. Šetřivost jim sice není vlastní a rádi se rozmazlí, ale s penězi to umějí a vědí, kdy je třeba šlápnout na brzdu.

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Býci nákupy milují, ale neutrácejí za hlouposti, naopak: mají rádi luxus a kvalitu, která vydržíFoto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Navzdory obecné nepředvídatelnosti Blíženců jsou ohledně spoření poměrně dobří a šikovní a umějí si chytře vytvořit finanční polštář, když se na to soustředí a šetří na něco, na čem jim záleží. Pak mají až překvapivě pevnou vůli a sebekontrolu. Je však poměrně snadné je zlákat k utrácení, pokud se jim zalíbí něco dostatečně lákavého. Nečekanými nákupy mohou řešit také nudu či dlouhou chvíli – a pak se vrhají i na to, co nepotřebují ani náhodou.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Rakům vládne Luna a pod její citlivou nadvládou jsou schopni utratit dost peněz i za věci, které by jinde dokázali sehnat levněji, pokud je dojme příběh, který za nimi stojí, nebo na ně prodejce udělá dobrý dojem. Nechají se snadno přemluvit a zviklat i k nákupu něčeho, co vůbec nechtějí a nepotřebují, zvlášť když jde výtěžek na dobrou věc. Je pro ně proto naprosto klíčové vždy před každým výdajem na chvíli zabrzdit, zavřít oči a skutečně analyzovat, zda za tu kterou konkrétní věc opravdu chtějí vydat peníze.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Lvi to s penězi umějí jako nikdo, Slunce jim dává do vínku schopnost spořit a zároveň vydělávat, aby si mohli užít. Často šetří, protože si chtějí dopřát nějakou velkou věc, a nedělá jim problém trochu se uskromnit. Rádi se rozmazlují a dopřávají si, nikdy ovšem na dluh – to je něco, na co by nepřistoupili. Navíc umějí být ohledně peněz ohromně velkorysí a rádi vypomůžou každému, kdo to potřebuje: a právě tak často skončí značná část jejich nemalých úspor.

Foto: Alejandro J. Vivas, Shutterstock.com

Lvi jsou prostě dobří: ve vydělávání, v šetření, utrácení i půjčováníFoto: Alejandro J. Vivas, Shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Nikdo nedokáže šetřit tak dobře jako Panny. Když se rozhodnou šetřit, tak se jim peníze do kasičky jen sypou. Řídí se svým plánem a každý nákup navíc předem důkladně analyzují a promýšlejí. Rády porovnávají ceny stejného výrobku na různých místech a jsou také zběhlé v nakupování v akcích a používají slevové letáky a kupony. A nebojí se investovat větší obnos za něco, co za to opravdu stojí – a když má takový pocit Panna, pak je to rozhodně pravda, protože si to nastudovala!

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Na jednu stranu Váhy působí jako lehkomyslní utráceči – rády si dopřejí něco dobrého na zub či pěkného na sebe a kupují si za odměnu drobné rozmařilosti, které jim přinesou úsměv na rty. Na druhé straně se ale projevuje jejich smysl pro rovnováhu a balanc a to, co utratí, jinde uspoří. Není to tak, že by se utrhly ze řetězu a všechny peníze prostě utratily. Když si někde dopřejí, jinde se zase uskromní a výsledkem je vyrovnaný rozpočet, který by mohl někoho u tohoto zdánlivě rozmařilého znamení překvapit.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Štíři mají rádi věci pod kontrolou, a to včetně úspor. Většinou tedy přesně rozplánují, kolik utratí a kolik ušetří, a pak se daného plánu drží. Dává jim to pocit jistoty, který k svému fungování potřebují. Jiná je situace v okamžiku, kdy je něco rozhodí a vyvede z konceptu. V tu chvíli si utrácením často hojí nejrůznější bolístky a nějaké analyzování a šetření jde pěkně rychle stranou. Z těchto nárazových výstřelků se těžko vzpamatovávají, protože je pak berou jako osobní porážku.

Foto: Elle Aon, Shutterstock.com

Váhy umějí dobře šetřit, ale kam se hrabou na Panny! Ty to mají ošéfované do posledního haléřeFoto: Elle Aon, Shutterstock.com

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci jsou ohledně toho, po čem v životě touží, poměrně nenároční a nemají potřebu nějak výrazně za sebe utrácet. Jejich životní styl bývá přirozeně šetrný a nedělá jim problém v případě krize přitáhnout otěže. S jedinou výjimkou: zážitky. To je něco, na čem nešetří, a klidně dají i poslední korunu za letenky, když se mohou podívat někam, kam už dlouho chtějí. Cestování a výlety všeho druhu nebo kultura – to je něco, na čem se podle nich šetřit nemá!

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi jsou jakožto zemské znamení velmi ukotvení a rozumní a k financím přistupují s obrovskou zodpovědností, tak jako k většině věcí ve svém životě. Šetření je pro ně přirozené a naopak jim dělá potíž do sebe i do druhých investovat: bývají spíše skrblíci. Časem se většinou naučí aspoň to, že vydat větší částku za něco kvalitního se vyplácí, a jsou ochotni nakupovat tímto stylem: kvalitní věci, které jim vydrží navěky. Od přírody jsou každopádně šetřílci a spořivci, od kterých by se druzí mohli učit.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Vodnářům je koncept peněz trochu lhostejný. Peníze byly a budou, nač si dělat starosti, když je všude kolem život, do kterého se mohou vrhnout po hlavě. Šetření není nic pro ně, co mají, to utratí, pokud si to jejich srdce zrovna žádá. Nebo to třeba pošlou na nějakou dobrou věc, kterou zrovna někde zahlédli, případně poslední úspory půjčí kamarádce, která je potřebuje víc. V zacházení s penězi jsou opravdu marní, a pokud je to něco, co ve vztahu neskousnete, dejte pozor: Nejspíš je nezměníte!

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Emotivní Ryby jsou trochu snílci s hlavou v oblacích, kde se peníze a šetření moc neřeší. Často jim ani nedojde, že by měli šetřit, protože prostě fungují „na jiné vlnové délce“. Navíc jsou snadno ovlivnitelné emočně, umějí impulzivně nakupovat, když se dozvědí o slevě nebo když jim reklama něco dostatečně dlouho vnucuje. Jestli si chtějí něco uspořit, měly by poprosit o pomoc finančního poradce nebo aspoň blízkého, který to s penězi umí. Ryby si totiž na rozdíl od jiných znamení rády nechají poradit.

Chcete vědět, co vás každý den čeká ve všech oblastech života? Nastavte si denní horoskop!

Načítám