Hlavní obsah

Ženy jsou po odchodu do důchodu pohodlnější, zjistili vědci

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Finští badatelé zkoumali životní styl lidí, kteří odešli do důchodu. Zjistili, že ženy mají tendenci být pohodlnější než muži. V čem může být taková pohodlnost nebezpečná a proč je dobré proti ní bojovat?

Článek

Je známé, že s odchodem do důchodu lidé trochu zpohodlní. Jejich životní styl se přikloní více k tomu sedavému a podle vědců k němu více inklinují ženy. Alespoň to vyplývá z nedávné studie finské University of Turku. Badatelé sledovali 478 osob s průměrným věkem přes 63 let, které v letech 2016–2019 odešli do důchodu. Vybavili je přístrojem, který po dobu trvání studie nosili na zápěstí a zjišťovali, jak byli před odchodem do důchodu a rok po něm fyzicky aktivní.

Co výzkum odhalil

Ukázalo se, že všichni po odchodu do důchodu začali zhruba o hodinu více spát, ženy navíc v průměru o necelých 30 minut denně přidaly na sezení. Jen pro zajímavost, před odchodem do důchodu seděly v průměru méně než muži – až o dvě hodiny. U mužů se tedy v tomto směru nic nezměnilo, ženy se v důchodu staly pohodlnějšími. A to není zdravé.

„Mnoho studií prokázalo, že s přibývajícím věkem ubývá pohybu, a to má samozřejmě závažné následky. Obdobné je to i se sociálními kontakty, které také po odchodu do důchodu ubývají,“ informuje docentka Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze. Společně s kolegy a ve spolupráci s finskými vědci v rámci projektu RECETAS teď budou v Praze zkoumat, jak přesně tyto faktory ovlivňují pohodu a zdraví starších lidí. A netýká se to samozřejmě jen žen, jak již bylo řečeno, muži si uměli pěkně posedět ještě před důchodem.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Na ženy prý důchod působí výrazněji než na muže: stávají se pohodlnějšímiFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Na co si dávat pozor

Už teď je známo, že sedavý životní styl přináší významná rizika, mezi něž patří nadváha a obezita, zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, nástup cukrovky, artrózy a osteoporózy i zvýšení rizika rozvoje onemocnění srdce. Abyste těmto rizikům předešli, je důležité zůstat aktivní i po odchodu do důchodu, kdy odpadne pohyb, který pro vás byl do té doby přirozený – i do sedavého zaměstnání se musíte nějak dopravit, nějak se dostat domů, zajít si na oběd a podobně. A to je také poselství, které se vědci z finské univerzity snaží společnosti svým výzkumem předat.

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Zacvičit si můžete ve fitku nebo i doma přes internetFoto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Jak být v důchodu aktivní

Pro aktivní a zdravý důchod je nutné vzdát se některých hodin, které věnujete lenošení, což se týká zejména sledování televize a surfování po internetu. Důležité je také zahrnout různá protahovací a posilovací cvičení, které nedovolí svalům usnout na vavřínech a udrží vás v patřičné kondici.

Cvičit můžete přes internet s oblíbenými lektory nebo docházet do fitcenter, kde dnes již existuje spousta lekcí přímo i zaměřených na cvičení se seniory. Spoustu videí najdete i na našich stránkách. Výhodu mají ti, kteří vlastní zahrádku, kde mohou trávit celé krásné dny. I „panelákoví“ jedinci ale mohou každý den vyrazit na procházku mezi lidi, do přírody, nadýchat se čerstvého vzduchu.

V takové pohybové socializaci skvěle pomáhá pes, proto není špatný nápad si ho na důchod pořídit – ten vám totiž polehávat nedovolí.

S tím vším vám může pomoct i malá mentální příprava. „Odchod do důchodu pomáhá zvládnout třeba to, že již několik měsíců i let předem člověk promýšlí, jak by chtěl svůj každodenní život v tomto období prožívat, čím by tento čas nejlépe zaplnil, jaká přání si například může ještě díky volnému času splnit,“ radí psycholožka a psychoterapeutka Alexandra Hrouzková, členka ČAP.

Reklama

Načítám