Hlavní obsah

Jak poznáte narcistu? Snadno. 5 praktických tipů, jak s ním jednat, abyste se zachránili a byli v pohodě

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život s narcistou je peklo. Ale ne vždy s ním můžete vztah jen tak ukončit. Co když je to vaše matka, potomek, někdo, koho ze života vymazat nechcete. Nebo šéf či kolega a vy si nemůžete dovolit přijít o práci. Narcistu sice nezměníte, ale můžete se naučit s ním komunikovat, a tím utrpení z kontaktu s ním snížit na minimum.

Článek

Narcistická porucha osobnosti je porucha, jíž trpí asi jedno procento populace. Podle některých odborníků je zčásti dědičná, podle jiných vzniká spíš nesprávným způsobem výchovy (když dítě opakovaně zažívá neúspěch, nebo ho naopak rodiče zahrnují takzvanou opičí láskou…). Každopádně jedno procento není nijak dramatické číslo.

Problém ale je, že mnohem víc je těch, kdo sice nesplňují podmínky pro klinickou diagnózu, ale i tak vykazují nepříjemné množství známek narcismu. A i s nimi je jakákoli interakce velmi náročná.

Jak poznat narcistu

Prvním krokem k úspěchu je včas si uvědomit, s kým máte „tu čest“, tedy rozpoznat narcistické rysy chování. Obecně platí, že jde o lidi s extrémně vysokým sebevědomím, kteří mají pocit, že jejich existence je pro kohokoli, s nímž se potkají, zásadní a důležitá, a chronicky touží po obdivu a chvále. Komunikaci s nimi by šlo shrnout tak, že tihle lidé nemluví s vámi, ale pouze na vás. Jak se projevují?

  • Mluví jen o sobě (o svých pocitech, názorech, představách…), jejich protějšek je nezajímá.
  • Odmítají přijímat zodpovědnost za své chování, činy a chyby, zodpovědnost přehazují na kohokoli jiného.
  • Obviňují ostatní z přecitlivělosti a přehnané emotivnosti.
  • Reagují agresivně a útočně na sebemenší kritiku.
  • Zaměřují se na povrchní témata, nikdy nejdou do hloubky: v práci jsou mistři ohraných frází, na jasné otázky odpovídají velmi obecně, k rozhodnutí či jasné odpovědi je třeba je tlačit...
  • Vykazují známky manipulace, nejčastěji skrz pocity viny a strachu, které ve vás vyvolávají.
  • Mají neustále potřebu hodnotit ostatní, soudit je (ne kladně), čímž posilují pocit vlastní dokonalosti.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Narcistické rysy má mnoho lidí, ale jen u některých jsou tak silné, že je s nimi opravdu těžké pořízeníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Zůstaňte klidní!

Při komunikaci s narcistou či s někým, kdo má narcistické rysy chování, je zásadní udržet naprostý klid. Emoce v jakékoli podobě (zvýšený hlas, slzy, křik…) jsou pro ně známkou slabosti, důkazem, že jsou jejich řeči o vaší přecitlivělosti pravdivé.

Pracujte na sebeovládání, vždy držte klidný a věcný tón hlasu; dalo by se říct, že byste měli mluvit jako robot: nedejte najevo rozčílení, strach, lítost, znuděnost… „Doporučuji hodně pracovat na své vnitřní pevnosti a stabilitě. Před jednáním s narcistou se takzvaně uzemněte, uklidněte, naberte vnitřní klid,“ radí životní koučka Lenka Procházka. Třeba pomocí procházky, pohybu, meditace, čehokoli, co vás baví, nabíjí, zklidňuje.

Chraňte si své hranice

Jednoduše řečeno, v jakémkoli hovoru s narcistou jde o to uhájit si vlastní hranice, nepustit ho tam, kam nechcete. „Jedná se určitě o komunikační oříšek, obzvlášť když jde o vztah, který nelze jen tak opustit. Každý narcista je primárně učitelem vaší hranice, tedy jejího zdravého nastavení. Protože narcisti si v jejím překračování doslova libují,“ říká Lenka Procházka.

Jasné a rázné NE by tedy mělo být to, co v komunikaci s takovým člověkem vyslovíte pokaždé, když to bude třeba.

Při kontaktu s narcistou nezapomínejte na jednu věc: Nikdy se ho nesnažte změnit! Akceptujte, že je takový a že je jakákoliv snaha o vysvětlování či odnaučování marná. Jen plýtváte energií, kterou byste měli věnovat spíš tomu, abyste z jednání s ním vyšli v dobré psychické kondici.

Jak jednat a mluvit s narcistou

  1. Používejte zájmeno já: Já si myslím, já říkám, já trvám, já chci, já se cítím... Zdůrazňujte sami sebe, neustále narcistu upozorňujte, že jste tady, že není sám, nejde jen a jen o něj.
  2. Mluvte věcně: Nepoužívejte žádné příměry, kudrlinky, nechoďte oklikou. Mluvte zcela věcně, jasně, korektně, stručně. Narcista zahleděný do sebe snadno a rychle ztrácí soustředění. Čím obšírněji mluvíte, tím dřív vás nebude poslouchat už vůbec.
  3. Nezlehčujte ho: Nedávejte mu najevo žádný výsměch či zlehčování, buďte zcela neutrální. Jakékoli takové chování ho popudí, začne útočit a situace může vygradovat hádkou, která nikam nepovede.
  4. Stůjte si za svým: Jakkoli vám bude narcista snažit všemi možnými praktikami vnutit svůj názor či postoj, stůjte si tvrdě za svým „Já myslím, že jsi nerozuměl tomu, co jsem teď řekl. Já opravdu trvám na tom, že…“. Takhle nějak by to mělo vypadat.
  5. Nespokojte se se sliby: Říká se, že slibem neurazíš, ale v případě narcistů to není vtip, ale krutá realita. Takže se nespokojte s tím, že vám něco slíbí, ale jak jen to jde, dotlačte ho k okamžité akci, k něčemu, z čeho nebude moct vycouvat. Nestačí slib, že vám dovolenou podepíše, je potřeba, aby to udělal hned. Nestačí slib, že vám vrátí klíče od bytu, musí je vydat hned!

Načítám