Hlavní obsah

Je váš partner narcista? Tohle značí, že ano!

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Jsou sobečtí, bezohlední, umí být krutí a jsou přesvědčení o své dokonalosti. Život s narcistou je peklo! Žádné projevy lásky, zájem o vás, jen soustavné zadupávání vašeho sebevědomí do země. Problém je, že zpočátku většinou ani netušíte, s kým máte tu čest. Poznejte to včas a utečte dřív, než bude pozdě.

Článek

Narcismus ve své ryzí podobě je skutečná psychická porucha, která je v odborné literatuře označovaná jako přehnaná sebeláska. Narcisté jsou extrémně přesvědčeni o své dokonalosti a důležitosti, ostatní lidi vnímají jen jako prostředky k dosažení svých cílů. Pro ostatní mají nulové pochopení, jsou sobečtí, arogantní a neomalení.

Jak by se někdo mohl do někoho takového zamilovat? Snadno! „Protože na začátku umí být neodolatelní, své pravé já skvěle maskují. Bývají přitažlivější, inteligentnější, charismatičtější, talentovanější než ostatní lidé. Jsou svým způsobem výjimeční, jen ne tak moc, jak si myslí,“ vysvětluje britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox. Pokud vás okouzlí, chytíte se do jejich sítí.  A oni začnou postupně ničit vaše sebevědomí, proto je pak těžké se ze vztahu vymanit. Poznejte takového člověka včas! Tohle jsou jasné signály.

Já, já, jen já

Jsou skvělí vypravěči a rozhodně se s nimi nebudete nudit. I když vlastně mluví jen o sobě. Co prožili, kde byli, co viděli, jaký měli den. Zpočátku to může vypadat jako snaha vás upoutat, ale je to jen jejich posedlost sebou samým.

Zkuste takový malý test. Když začne zase vyprávět, zastavte ho a začněte mluvit o sobě. Nebo zkuste jeho vyprávění zpochybnit. Narcista bude minimálně hodně překvapený, možná i rozčílený či naštvaný.

Zveličují

Vše je v jejich podání extra. Své vyprávění přibarvují a dramatizují. Když se vás snaží na začátku získat, zahrnují vás komplimenty a to těmi opravdu nejúžasnějšími. Na chvíli budete mít pocit, že jste dokonalá. A vyznání lásky? S tím narcisté moc neotálejí, leckdy přichází po pár dnech.

Foto: Koldunova Anna, Shutterstock.com

Narcista myslí jen a jen na sebe, ostatní jsou mu ukradeníFoto: Koldunova Anna, Shutterstock.com

Nikdy jim není nic dobré

Je tak snadné narcistu zklamat! Narozeninový dort, který mu upečete, bude jen jednopatrový, hodinky, co mu dáte, málo honosné, restaurace, do které si zajdete, málo luxusní. Narcistovi prostě není nikdy nic dobré, nic není hodno jeho dokonalosti.

Jejich zklamání pocítíte na plné pecky. Bude uražený, naštvaný, zlý. „Tohle bývá první opravdu varovný signál, kdy vám ten doposud báječný člověk ukáže i svou temnou stránku,“ varuje Tracey Cox.

Nikdy se neomlouvají

Od narcisty nikdy neuslyšíte „promiň“, „je to moje chyba“, „spletl jsem se“. Tihle lidé nikdy nepřiznají vlastní chybu, nikdy se za nic neomluví a nikdy ničeho nelitují. Netuší ani, že by měli, protože jsou přesvědčeni o své pravdě a neomylnosti.

Ze stejného důvodu velmi často neplní sliby a porušují jakákoli pravidla. Protože pravidla tu jsou pro obyčejné lidi, ne pro ně! A sliby? Plní se přeci jen ty, které dal někdo jim, nikoli naopak.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zavděčit se takovému člověku je v podstatě nemožnéFoto: fizkes, Shutterstock.com

Bagatelizují úspěchy ostatních

Povýšili vás v práci? Nečekejte, že vás ocení. Naopak narcista váš úspěch zlehčí, jak jen to půjde. Je to vlastně velmi jednoduchý trik, jak sami sobě neustále zvedají sebevědomí a ostatním ho snižují.

Lžou

Jakoukoli pravdu umí přetvořit k obrazu svému tak, aby jim hrála do karet. A vy nemáte šanci s nimi jakoukoli diskusi vyhrát. Naopak z ní vyjdete jako poražená a jako ta, co ničemu nerozumí. A zatímco on bude mít sebevědomí zase na vrcholu, vy ho budete sbírat ze země.

Vaše pocity? Nezájem!

Máte trápení, špatnou náladu, je vám smutno, jste nemocní. Od narcisty nečekejte nic! Rozhodně vám neuvaří čaj, neobejme vás a už vůbec vám nebude dělat vrbu. S naprostým klidem odejde nebo změní téma, i když vy jste v polovině vyprávění o umírající babičce.

Žádní letití kamarádi

Kámoši z dětství či ze studií, kteří by byli součástí jeho života už roky? Kdepak! Narcisté žádné dlouhodobé přátele nemají, protože s nimi nikdo nevydrží. Přátelé jejich životy spíš jen tak procházejí.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Objevují se v jeho životě jen krátkodobí přátelé? Je to podezřeléFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Chcete odejít? Tak to ani náhodou!

Nezajímáte ho, nezáleží mu na vás, tak mu přece nemůže vadit, když ho budete chtít opustit. Logické, ale v případě narcistů to takhle vůbec nefunguje. „Rozchod si samozřejmě bere osobně každý, ale oni asi tisíckrát víc. Vy chcete opustit je? To přece nemůže být pravda! Proč by někdo opouštěl někoho tak úžasného,“ popisuje jejich pocity Tracey Cox.

Proto použijí všechny myslitelné zbraně, aby si vás udrželi. Řeknou přesně to, co chcete slyšet, vyznají vám lásku, zahrnou vás pozorností. Budou okouzlující, ovšem jen chvíli, dokud se vše nevrátí do starých kolejí.

A když opravdu odejdete? Připravte se na peklo. Narcisté se mstí! Pomluví vás, kde to jen půjde a budou vám komplikovat život.

Nejen život s narcistou je peklo. Dejte si pozor i na podlé Druhy manipulace aneb Nenechte se ovládat druhými

Reklama

Související témata:

Načítám