Hlavní obsah

Vy jste na prvním místě, až pak ostatní! 8 rad, jak nemyslet jen na ostatní, ale i na sebe.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému se snažíte vyhovět, říct někomu ne je vám až fyzicky nepříjemné a radši se rozkrájíte, jen abyste ostatní potěšili? To není známka dobroty, to je až sebevražedná ochota vyhovět všem ve svém okolí na úkor sebe. Musíte se to odnaučit! Jak? Tady je 8 rad, jak na to.

Článek

Manžel, děti, rodiče, sourozenci, přátelé, kolegové, sousedi. Všichni o vás říkají, že na vás se může každý spolehnout, protože vždycky všem pomůžete, všecko zařídíte a uděláte. Tak pozor. Možná jste jejich poklad, ale sobě škodíte. Jak se naučit myslet nejen na druhé, ale také na sebe? Radí britská klinická psycholožka Lalitaa Suglani.

Je to práce a nebude to hned

Než přistoupíme ke konkrétním radám, je potřeba nahlas přiznat, že to nepůjde ani rychle, ani snadno. Nestačí si osvojit nějaké poučky, jde o celkovou osobní proměnu. „Je to vlastně nový způsob života,“ říká doslova Lalitaa Suglani.

Abyste mohli někomu pomoct nebo být dobrým rodičem, manželem či kamarádem, musíte mít v prvé řadě v pořádku vztah sami k sobě. Teprve ten, kdo miluje sebe, může milovat ostatní. Teprve ten, kdo pomůže sobě, může pomáhat ostatním. A takhle toho docílíte.

1. Dejte sami sebe na první místo

Co vy sami potřebujete, po čem toužíte, co vás baví a naplňuje? Tyhle věci dejte na první místo, zažeňte výčitky svědomí a jednoduše myslete na sebe! Ne že byste se měli proměnit v ignorujícího sobce a místo učebnic pro děti utratit peníze v knihkupectví za knížky, které baví vás. Ale jestliže milujete jógu, nerušte její lekce jen proto, že kamarádka zrovna potřebuje vaše rameno. Nezůstávejte v práci přesčas, protože kolega spěchá za rodinou – i vy chcete být s někým, koho máte rádi, nebo byste si třeba o samotě četli.

2. Stanovte jasné hranice

Nastavte hranice - jinými slovy, naučte se říkat ne. Kdykoli vás někdo o něco požádá, zkuste hned nevyhrknout „jasně, určitě pomůžu“. Zastavte se a přemýšlejte. Opravdu to nezvládne sám? Opravdu jsem jediný, kdo mu může v tuhle chvíli pomoct? Vážně to musí být teď? Je mi ta pomoc příjemná, nenaruší moje plány a potřeby, nezpůsobí mi nějaké komplikace? A pokud se budete cítit nekomfortně, jednoduše řekněte „promiň, ale nejde to“. A zažeňte pocity viny!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nemusíte každému pomáhat ani každého vyslechnout, někdy je potřeba říct neFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Trénujte sebeuvědomění

Jinak ale svoje emoce nezahánějte, naopak jim věnujte pozornost. Všímejte si toho, jak se v různých situacích cítíte, co vás naplňuje radostí, z čeho jste unavení a otrávení, v čem se musíte přemáhat a co vám naopak jde samo. Poznejte sami sebe, protože díky tomu snáz poznáte, že vám něco není příjemné a kvůli druhým potlačujete sami sebe.

4. Mějte se rádi

Odnaučte se soustředit na to, co o vás říkají ostatní. Přestaňte bažit po jejich pochvale. Nepotřebujete od nich ujištění, že jste dobrý člověk. Sami na sobě hledejte pozitivní věci, pochvalte se sami. A když se vám něco úplně nepovede? Nenadávejte si za to, naopak si odpusťte. Nemusíte být dokonalí, protože nikdo není. Naučte se mít rádi své skutečné já. Je to ten nejdůležitější vztah na světě!

5. Zajímejte se o sebe

Přemýšlejte nad tím, co vás baví, co vám dělá radost. A objevujte nové a nové radosti ve svém životě. Zkoušejte nové koníčky, hledejte si nové kamarády, zkoušejte vše, co vám připadá zajímavé. Čím lépe budete znát své zájmy, vášně a touhy, tím lépe poznáte sebe sama a tím víc budete pro sebe něco dělat.

6. Nechte si pomoct

Někdy mohou být staré vzorce chování ve vás tak silně zakořeněné, že je prostě nemožné se jich svépomocí zbavit. Už dávno ale není ostuda vyhledat odbornou pomoc. Naučit své klienty říkat ne je věc, s níž si zkušený terapeut umí poradit.

7. Nepřeceňujte své síly

Rozhodně neříkáme, že byste neměli nikomu pomáhat. Ale opravdu si na svá bedra nakládejte jen to, co unesete. Nepřeceňujte se. Pomoci kamarádce se stěhováním, když máte problémy se zády? Raději jí poraďte, aby poprosila svého svalnatého bratra.

8. Užívejte si své úspěchy

Povýšili vás v práci, i když si na to místo myslela vaše kolegyně? Radujte se, je to váš úspěch a neúspěch kolegyně ho nijak nesnižuje. Radujte se ze všeho, co se vám povede, protože úspěch není ostuda, ale radost!

Základem všeho je zdravé sebevědomí. Jak se pozná nízké sebevědomí a jak si ho zvýšit?

Načítám