Hlavní obsah

Nikdy, kdyby a ty… To jsou 3 zakázaná slova, když partnera kritizujete. Miláčku, tohle mi vadí!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v těch nejpohodovějších vztazích to občas zaskřípe. A někdy je potřeba tomu druhému říct něco, co neuslyší úplně rád. Výtku, kritiku, nepříjemnou emoci, kterou ve vás vyvolal, něco, čím vás naštval. Jenže jak to udělat, abyste nenarušili vztah?

Článek

Ve vztahu je potřeba komunikovat. Upřímně a hlavně skoro pořád. Když tě něco štve, řekni to! Když tě něco trápí, nedus to v sobě. Když chceš něco změnit, řekni jak. To jsou zjednodušené rady mnoha vztahových odborníků.

Mluvit spolu je prostě „lék“ na drtivou většinu partnerských problémů. Jenže říct protějšku něco, co víte, že se mu nebude poslouchat moc dobře, to není vůbec snadné. Jak na to? Jaké věty raději nepoužívat?

Chce to správné načasování

Nejde jen o to JAK, ale také KDY. Jsou chvíle, kdy se nehodí protějšku cokoli říkat, natož vytýkat. Proto je lepší si naplánovat vhodnou chvíli, kdy „to“ ze sebe vysypete. „Je docela možné, že vás navštíví velmi silné emoce, které jsou mocnější než rozum. Když to ale jde, je fajn si dát odstup a přijít ve chvíli, kdy ta největší emoční síla odezní,“ radí životní koučka Lucie Mucalová.

První krok je pokusit se nechat odejít největší naštvání, kdy s vámi zlost a emoce cloumají jako uragán. Obecně je pak dobré na komunikaci ve vztahu najít chvíli, kdy nikdo nikam nespěchá, nečekají vás povinnosti, doma je klid… Nejméně vhodné jsou třeba následující chvíle:

  • Hned po návratu z práce: Když je partner unavený z celého dne a potřebuje alespoň na chvíli vydechnout.
  • Před důležitou povinností: Když ho třeba druhý den v práci čeká náročné jednání, musí extrémně brzy vstávat, čeká ho nějaká zkouška; zkrátka když je ve větším stresu.
  • Když mu není dobře: Nachlazení, chřipka, bolest hlavy nebo jakýkoli jiný zdravotní neduh protějšek oslabuje a v rozhovoru vám rozhodně nepomůže.
  • Když je doma práce: Děti nemají napsané úkoly, na sporáku kypí hrnec, v jedné ruce máte žehličku a druhou ládujete pračku... Když to má jít dobře, musíte se oba soustředit, nikoli mít pozornost rozptýlenou na tisíc dalších věcí.

Ale pozor: jestli vás něco trápí, neodkládejte to příliš dlouho! Vytahovat týdny, měsíce, či dokonce roky staré záležitosti je pak jen zdrojem nepochopení a pocitů křivdy (proč to říkáš až teď, já si to vůbec nepamatuju, nechápu, o čem to mluvíš…). „Když v sobě emoce dlouho držíte a nechcete je vyslovit, vzniká tlak a pocit odcizení. Čím déle nemluvíte, tím je ta izolace silnější. A pak je těžké se vracet. Jste si tak vzdálení, že se vám vztah rozpadá pod rukama. Je toho tolik, co jste si neřekli, že nevíte, kde začít a jak vztah napravit,“ varuje životní koučka Lenka Procházka.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Na důležitý rozhovor se připravte, ale moc ho neoddalujteFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Zakázaná slova a slovní spojení

Jak tedy partnerovi sdělit nějakou výtku či kritiku? Asi není třeba zdůrazňovat, že vulgarity a jakékoli slovní útoky by měly být opravdu tabu. Ale i zdánlivě neškodná slova či slovní spojení mohou napáchat víc škody než užitku. Na jaká slova si dát velký pozor?

  • Ty: Spíš než zájmeno „ty“ zkuste používat „já“. „Jak jen to jde, mluvte spíš o sobě. Jak vám je, jak se cítíte, co s vámi daná situace dělá,“ radí Lucie Mucalová.
  • Kdybys: Kdybys tohle neřekl nebo řekl, kdybys tohle udělal, nebo neudělal... Věty tohoto typu v druhém okamžitě vyvolají pocit, že ho z něčeho obviňujete, a nutí ho to se bránit, leckdy i kontrovat podobně obviňujícími větami. A to nikam nevede, ocitáte se ve slepé uličce.
  • Vždycky, pořád, nikdy: Nikdy mi nepomůžeš, vždycky přijdeš pozdě, pořád jsi jen unavený... Tato příslovce nedávají prostor k diskusi, jsou definitivní, obviňující. A ruku na srdce – opravdu vám „nikdy“ s ničím nepomohl a opravdu „vždycky“ chodí jen a jen pozdě?

Mluvte spolu, ale nebojujte

Jedna z hlavních chyb, kterých se většina lidí v partnerské komunikaci dopouští, je, že nakonec nejde o diskusi, ale o boj. Jenže i když jeden z vás „vyhraje“, ve výsledku je to pro vás jako pro pár spíš prohra. „Měli byste v sobě mít spíš touhu po vylepšení vztahu než to, abyste druhého potopili a ukázali mu, jak je špatný. Partnerská konfrontace by neměla být boj, ale přátelská debata, která vás posune dál. Jakmile se z toho boj stane, nikam se neposunete,“ vysvětluje Lenka Procházka.

A tak čirou kritiku, útoky či výtky nahraďte návrhy, co by vám vyhovovalo víc, v čem byste se cítili lépe, co by vám udělalo radost. A ptejte se, co by zase chtěl váš protějšek. Protože musíte nejen mluvit, ale i poslouchat!

Dokud spolu diskutujete, dokonce třeba někdy i trochu divočeji, je to vlastně dobře. Takhle poznáte, že je vaše manželství v problémech! Žádné hádky, polibky ani společné plány

Načítám