Hlavní obsah

Partnerská komunikace: Tohle jsou nejožehavější témata

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upřímnost je základ všech mezilidských vztahů. Pokud máte s někým zvládnout klasické „dokud nás smrt nerozdělí“, nestačí se jen milovat – především spolu musíte umět mluvit. O všem, i o nepříjemných či intimních věcech. Kde partnerská komunikace nejvíc vázne?

Článek

Odborníci se shodují, že většina párů ztroskotá na tom, že spolu nekomunikují. Že nejrůznější problémy a neshody zakopávají pod postel a nedokážou si je vyjasnit. Atmosféra ve vztahu tak pomalu houstne, oba se přestávají cítit s partnerem dobře. Pak už je jen krůček k nevěře, k hádkám, rozchodu...

O čem je opravdu potřeba mluvit, i když je to pro partnery mnohdy velmi těžké? Tohle jsou čtyři oblasti, kde to skřípe nejvíc.

1. Sex

Člověk by myslel, že když spolu dva lidé spí, jsou veškerá tabu v této oblasti pryč. Jenže je mnohem těžší o sexu mluvit než ho provozovat! Když všechno klape na výbornou, není potřeba nic rozebírat. Ale co když vám v posteli něco chybí, po něčem toužíte, nebo vám je naopak něco nepříjemné?

Hodně nesmělých lidí má problém cokoli z toho protějšku říct. Mají pocit, že kdyby něco takového vyslovili, jednalo by se o kritiku partnera. Že by ho zranili, dali mu najevo, že není dobrý milenec. A do toho se samozřejmě nikomu nechce.

Přesto je to však jedna z nejdůležitějších oblastí, o které se mlčet nevyplácí. Navíc často stačí málo. Třeba pošeptat druhému do ucha, po čem toužíte. Položit jeho ruku tam, kde ji chcete mít. Ukázat mu, co by se vám líbilo. Přinést sexuální pomůcku, kterou chcete vyzkoušet.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Mluvit o sexu bývá těžší než ho provozovatFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

2. Peníze

Zpočátku to nebývá nijak důležité téma, ale ve chvíli, kdy spolu začnete žít a vaše životy se skutečně prolnou, stává se z toho priorita. Obzvlášť když se vaše výdělky či přístup k financím diametrálně liší. Je-li například jeden z vás spíš šetřivý typ, kdežto druhý žije podle hesla „peníze budou, my nebudeme“, je jen otázka času, kdy to mezi vámi začne skřípat.

Proto je zásadní udělat si spolu jasno. Jednoznačně určit, kdo co bude platit, kolik budete šetřit, za co se utrácet bude, za co naopak ne a podobně. Čím dřív si stanovíte pravidla, tím lépe. Protože peníze jsou nástroj moci, je to způsob, jak můžete v krizových chvílích držet partnera v šachu.

3. Tchyně

Ne nadarmo existuje tolik vtipů o tchyních. Vztahy s matkou partnera bývají dost často problematické. A velmi těžko se kritizuje žena, která je pro partnera tak důležitá a miluje ji. Pokud ale v této oblasti nestanovíte hranice, kam až jeho či vaše matka může zajít, nedopadne to dobře.

Mějte na paměti, že není potřeba tchyni vyloženě kritizovat. Spíš řekněte, jak si vztahy s ní představujete. Věta „tvoje matka nás pořád otravuje, leze nám sem obden a do všeho kecá“ nezní moc dobře a určitě ničemu nepomůže. Co to zkusit jinak? „Zlato, pojďme se s maminkou dohodnout na nějakém systému. Jsme nervózní z neohlášených návštěv, tak co kdybychom ji vždycky jednou za čtrnáct dní pozvali na dobrý oběd?“

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Pekelná tchyně a neschopnost muže postavit se na stranu ženy už zničily nejeden vztahFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

4. Partnerovy nedostatky a zlozvyky

Každý máme způsob, jaký žijeme a fungujeme. A samozřejmě ne vše, co děláme, musí druhému vyhovovat. Jenže není lehké toho, koho milujete, upozorňovat na jeho nedostatky. Když to ale neuděláte, z relativně neškodného zlozvyku se velmi snadno stane něco, co lásku promění v nenávist.

Promyslete si, s čím zvládnete žít a co vám naopak doopravdy vadí. Srká polévku? Na tom asi vztah nestojí. Chodí všude pozdě? To by mohl být skutečný problém. Věci, které jsou pro vás opravdu zásadní, musíte probrat a najít nějaký kompromis – stav, který zvládnete oba.

A pozor. Počítejte s tím, že i vy máte nějaké nedostatky, které partner možná zmíní. Neurážejte se, naopak se mu snažte vyjít vstříc. O tom přece láska a vztahy obecně jsou, ne?

Komunikace je opravdu důležitá, ale pánové dost často mlčí. Přečtěte si 5 nejčastějších důvodů, proč muži nemluví.

Reklama

Načítám