Hlavní obsah

5 věcí, které vám kradou lásku: Zkuste je změnit a zase budete mít důvod milovat

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod osobní rozvoj spadá vše, co vás posouvá, dělá vás šťastnějšími, spokojenějšími. A oblast vztahů je jednou z nejdůležitějších, kde je potřeba na sobě pracovat. Ale jak?

Článek

Veškeré vztahy, které prožíváme a které jsou součástí našich životů, jsou nesmírně důležité. Jak nám to „klape“ s blízkými, přáteli, s životními partnery, ale i jaký vztah máme sami se sebou – to je základ životní spokojenosti. Tak se pojďme zaměřit na osobní rozvoj v oblasti lásky a vztahů.

Základ je sebeláska

Když se řekne osobní rozvoj, zní to poněkud neosobně, až příliš obecně. „Je to cesta. Cesta poznávání sebe, svých hodnot, potřeb a hlavně umění to vše reálně žít a neschovávat se neustále za masku někoho, kým nejste, jelikož vám to vzorce z dětství nebo zkušenosti v životě nedovolují,“ vysvětluje životní koučka Lucie Mucalová.

A konkrétně v oblasti vztahů a lásky? První a nejdůležitější vztah, na němž se vyplácí pracovat, je ten, který máte sami se sebou. Bez lásky k sobě samému se nepohnete! Jak se naučit mít rádi sami sebe, se dočtete zde.

Další vztahy

Život, to je ale spousta vztahů – s kolegy, přáteli, rodinou, dětmi a samozřejmě s životními partnery. A aby byly pohodové, harmonické a láskyplné, je potřeba se zaměřit především na následující:

1. Nastavení z dětství

Každý si neseme určité vzorce vztahového chování z dětství, které jsme takzvaně okoukali od rodičů. A ty nemusí být vždy pozitivní, naopak – leckdy jsou prapříčinou nejrůznějších vztahových problémů. Pojmenovat je a přeprogramovat, to je základ úspěchu. Můžete to zvládnout sami, případně s pomocí terapeuta, tohle je jejich denní chleba.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Chování se formuje od útlého dětstvíFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Uzavřená minulost

Každý máme nějakou vztahovou minulost a samozřejmě si s sebou neseme nejrůznější zklamání, zlomená srdce, křivdy a bolesti. Aby ale současné vztahy mohly fungovat, je potřeba se s minulostí vypořádat. „Třeba rozchody, rozvody, zrada, to jsou všechno události, které naše vztahy mohly ovlivnit. A pokud se nevěnujete jejich hlubšímu emočnímu léčení, má to na vás trvalé psychické následky,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

3. Pryč se zloději energie

Obklopují nás různí lidé, ne vždy je to naše volba (těžko můžete ovlivnit, kdo bydlí v bytě vedle vás). Ale velmi často je na vás, koho do svého života vpustíte. Pokud jsou to lidé, kteří vás vyčerpávají, vy pak nemáte sílu na ty opravdu důležité a cenné vztahy. Takové lidi je potřeba „identifikovat“ a neplýtvat na nich silami. „Uvědomte si, kdo vám odebírá životní energii, klidně si napište seznam. A pak se takové lidi snažte co nejvíc eliminovat, naopak vyhledávejte společnost těch, kteří na vás mají pozitivní vliv,“ radí Lenka Procházka.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Emocionálních upírů se bez lítosti zbavteFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Vnímejte své emoce

Nepopírejte, co cítíte, nemávejte nad tím rukou. Naopak se své emoce naučte pojmenovávat, definovat, kvůli čemu se takhle cítíte. A snažte se být co nejvíc konkrétní. Ne tedy „štve mě manžel“, ale „trápí mě, že mi říká či dělá to a to“. Tak nejlépe pochopíte, co přesně potřebujete ve svém vztahovém životě zlepšit.

5. Hledejte zdroje radosti

Přemýšlejte, kdo a co vám dělá radost, jaké chvíle a situace vás dělají šťastnou. Klidně si sepište jakýsi seznam zdrojů radosti a pocitů štěstí. A hlavně se těmto věcem, činnostem a lidem pravidelně věnujte!

A protože tak nějak všechno souvisí se vším, asi vás nepřekvapí, že se spokojeností v oblasti vztahů úzce souvisí i vaše sebedůvěra. Žárlivost, toxické vztahy i „neviditelnost“. Jak se pozná nízké sebevědomí a co vám v životě kazí

Reklama

Načítám