Hlavní obsah

Osobní rozvoj: Cílem není dokonalost, ale vaše spokojenost. Jak na sobě pracovat a kdy si říct dost?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cokoli, co vás naplňuje, baví, dělá vás šťastným, posouvá vás tam, kde chcete být. To vše je osobní rozvoj, bez něhož by byl život prázdný, jakoby ustrnulý, bez potřebného vývoje. Jak ale zjistit, čemu přesně se věnovat? V čem se posouvat, zlepšovat, kde na sobě pracovat? A nespadne člověk do pasti neustálé nespokojenosti?

Článek

Osobní rozvoj či růst. Pojmy, které mohou znít poněkud odborně, nedosažitelně, složitě. Ve výsledku jde ale jen o práci na sobě samém a se sebou samým, která vede k větší životní spokojenosti.

Neustrnout, nekašlat na sebe a svůj život, věnovat se věcem, které vás baví a naplňují, to vše je navíc základ zdravého sebevědomí. A také způsob, jak v životě nepropásnout nové příležitosti, od těch pracovních či studijních až po ty milostné a vztahové.

Proč se pořád dřít?

Osobní rozvoj by měl zkvalitňovat vlastní život ve všech možných směrech. Protože i když máte pocit, že vše je tak nějak v pohodě (máte práci, zvládáte platit složenky, s partnerem to celkem jde…), můžete po čase zjistit, že jste v životě trochu ustrnuli, uvízli a nevíte, co dál. Každý v sobě má vždy nějaké rezervy. Jde jen o to je objevit, přijít na ně, podpořit sebe sama. „Často se k tomu ale lidé dostanou právě až ve chvíli nějaké nespokojenosti, když se jim třeba nedaří v práci, mají vztahové potíže a podobně,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

To samozřejmě není ideální stav, ale tady opravdu platí, že lepší pozdě, nežli nikdy. „Jakmile se člověk pustí do osobního rozvoje, zjišťuje, že má spoustu rezerv. Uvědomí si, že má mnohem větší potenciál, než si myslel, že si klidně může plnit své sny a žít podle vlastního přesvědčení,“ dodává Procházka.

A to je přesně ten důvod, proč je seberůst důležitý. Navracíte se jeho prostřednictví k sobě samým, ke své přirozenosti, vnitřním potřebám a touhám a nakonec žijete v souladu se svým vnitřním já. Jste spokojení, vyrovnaní, zdravě sebevědomí.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Práce na sobě přináší mnoho benefitůFoto: Rido, Shutterstock.com

Jak na to?

První krok je zjistit, kde jsou vaše slabá místa. Nemusíte za odborníkem, zvládnete to i doma. Zaměřte se na 4 základní oblasti lidského života – na práci, vztahy, zdraví a peníze, přičemž vztahy si ještě podrozdělte na vztah k sobě samému (sebeláska), na vztahy milostné (partnerství), vztahy s rodinou (s rodiči, sourozenci, vlastními dětmi) a obecně mezilidské (jak vycházíte s přáteli, kolegy,…).

A zjišťujte, co vše by se v nich dalo vylepšit, kde cítíte nějakou osobní nespokojenost, pnutí, touhy, které se zatím nesplnily.

Hledejte „proč“?

U každé oblasti si položte jednoduchou otázku. Jak byste na stupnici od jedné do deseti ohodnotili své pocity spokojenosti v dané oblasti? Jakmile vám to někde klesne pod sedmičku, značí to, že by se tu mohlo nacházet vaše slabé místo. Ptejte se, co vám vadí, proč, a hledejte příčiny.

Možná máte pocit, že nevycházíte s penězi. Zkuste tedy zjistit, kam tečou, co byste si za ně koupila, kdybyste za měsíc něco ušetřila. Když si budete upřímně odpovídat, třeba zjistíte, že stačí jen občas říct „ne“ a finančně nepodporovat kdekoho. Nebo že je potřeba nastavit potomkům jasné kapesné, protože z několikerého „Můžu si koupit cestou na trénink sváču?“ se najednou stane poměrně podstatná položka v měsíčním rozpočtu.

Nebojte se říct „dost“

Osobní rozvoj prostě není jen „kurz angličtiny“, je to spíš práce na svém myšlení, komunikaci a vztahu s okolím.

Když víte, kde vás to bolí, můžete hledat správný lék. Sami, s pomocí blízkých nebo s pomocí odbornou, to už záleží jen na vás a na hloubce vašich potřeb. Nezapomínejte ale na to, že cílem není dokonalost, ale vaše vnitřní spokojenost. Takže není třeba se hnát za „plným počtem bodů“, klidně si můžete říct „stop“, takhle jsem spokojený. A klidně si třeba po čase udělat revizi.

Abyste se mohli věnovat osobnímu růstu, potřebujete si pravidelně najít čas jen pro sebe. Tady je 5 kroků, které vám s tím pomohou

Reklama

Načítám