Hlavní obsah

Nemít žádné kamarády, to vadí aneb Proč je důležité mít přátele? Tyhle věci díky nim získáte

Foto: MAD.vertise, Shutterstock.com

Foto: MAD.vertise, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusí jich být stovky, dokonce ani desítky. Ale pár opravdu dobrých přátel je pro spokojený život nezbytných. Proč nestačí mít třeba jen partnera a děti? Tohle jsou 4 důvody, proč každý potřebuje dobré kamarády!

Článek

Obzvlášť v mládí míváme pocit, že čím víc kamarádů máme, tím lépe. S postupujícím věkem ale zjišťujeme, že v přátelství nejde o kvantitu, ale spíš o kvalitu. Většina dospělých lidí pak mívá pár opravdu dobrých přátel. To ovšem bohatě stačí k tomu, aby byl jejich život lepší a spokojenější. Minimálně z těchto čtyř důvodů.

1. Vědomí vlastní ceny

Člověk je bytost přirozeně společenská, to řekl už řecký filozof Aristotelés. K tomu, aby žil spokojený, naplněný a vyrovnaný život, potřebuje téměř každý kolem sebe další osoby. A to nejen ty nejbližší, tedy partnera, s nímž ho pojí milostné pouto, a rodinu.

Je skvělé vědět, že kromě nich jsou tu další, pro které jste důležití. Že vás někdo má rád za to, jací jste. Umíte ho rozesmát, podat pomocnou ruku, cítíte, že stojí o vaši společnost. Přátelé vám pomohou uvědomit si vlastní hodnotu, posilují vaši sebelásku. A sebeláska je jedním ze stavebních kamenů zdravého sebevědomí.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Přátelé vám umí dát zpětnou vazbu, i když třeba není příjemnáFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

2. Pocit bezpečí a jistoty

Mít rodinu, ty nejbližší, na něž je možné se spolehnout, je samozřejmě základ. Ale mít dobré kamarády znamená posílit pocit bezpečí a jistoty, že někam patříte, že máte za kým jít, kdyby se cokoli stalo.

Jsou tu pro vás, když potřebujete. Třeba poradit s milostným trápením či nevěrným partnerem, nebo třeba jen odstěhovat skříň. Umí vás ale i upozornit na to, když mají pocit, že děláte chybu. A nesoudí vás. Jednoduše řečeno, jsou to další lidé, díky kterým můžete věřit tomu, že není životní překážka, s níž byste si (s jejich pomocí) neporadili!

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Jsou zdrojem zábavy i inspiraceFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

3. Zdroj radosti a zážitků

Pro spokojený život a vyrovnanou psychiku je potřeba i zábava, smích, radost, nové zážitky. A to vše nabízí přátelství.

Rodinný výlet je super, čas strávený s partnerem, dětmi, příbuznými je samozřejmě nenahraditelná věc, ale vyrazit si s kamarády, odvázat se, dělat to, co prostě s manželem nelze, co ho třeba nebaví, to k životu také patří.

Přátelé jsou nedílnou součástí společenského života, zdrojem smíchu, veselí, radostných zážitků. A také těch, díky kterým můžete lépe poznat, kdo jste vlastně vy a co vás v životě baví a naplňuje.

4. Komunikace

Komunikační dovednosti a schopnost mluvit s těmi, které milujete, je základní stavební kámen fungujících mezilidských vztahů. A s kamarády tyhle dovednosti nenásilně trénujete, zlepšujete, rozvíjíte.

Když mají trápení a potřebují se vypovídat, učíte se naslouchat a být empatičtí. Když s nimi v něčem nesouhlasíte, učíte se zdravé diskusi, slušnému projevu nesouhlasu i hledání kompromisu. Když vás naštvou a pak se zase udobříte, učíte se odpouštět! Když vás něco trápí a oni naslouchají, trénujete, jak mluvit i o věcech, které bolí, stydíte se za ně, jsou vám nepříjemné. A to vše je pro život nesmírně důležité!

Máte problém najít přátele? Možná mohou pomoci i mnohdy zatracované sociální sítě. Od hledání kamarádů přes lásku až k podnikání: Proč není špatné podlehnout sociálním sítím

Reklama

Načítám