Hlavní obsah

Partner nechce navštěvovat moje rodiče. Znamená to, že se mnou do budoucna nepočítá?

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to máte s rodiči a širší rodinou svého partnera? Chodíte rádi na jejich oslavy, a pokud ano, cítíte se stejně dobře mezi svým klanem jako mezi tím jeho? Napsala nám čtenářka, kterou poněkud znejišťuje chování jejího partnera na rodinných obědech. Pokud k nim tedy vůbec dojde, protože má ve zvyku se jim vyhýbat.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. Mám nepříjemný pocit kolem žaludku pokaždé, když jdeme s přítelem k našim. Chodíme spolu dva roky a tak dvakrát do měsíce jdeme na oběd k mámě, většinou přijde i brácha. No a David se začne chovat divně. Je jakoby ironický, moc se nezapojuje do hovoru, ale hlavně - nechce se mnou k našim chodit, vždy se snaží se z rodinné návštěvy nějak vykroutit. Přitom sám pochází z rodiny, která se pravidelně a často stýká, a mají dobré vztahy. On mě ale nijak nadšeně na tyto jejich srazy nezve. Raději chodí za svou rodinou sám. Mám z toho divný pocit, jako by nechtěl patřit do mojí rodiny. Jako by se mnou do budoucna nepočítal. Myslíte, že je to možné? Nebo dělám z komára velblouda? Děkuju Katka, 28 let.

Odpověď

Dobrý den, Katko, díky za dotaz a důvěru. Říkáte, že máte divný pocit ze společně tráveného času s vaším partnerem a rodinou. Jako by s vámi do budoucna nepočítal. Ptáte se, zda děláte z komára velblouda a proč se u vaší maminky chová tak ironicky a proč se snaží se z návštěv vykroutit.

Nejlepší bude, když se ho zeptáte. Možná si přejete, abyste s vaší rodinou i tou jeho trávili víc času. Je to pro vás důležité? I to se mu dá říct. Nevědět je vždy matoucí a znejišťující, lepší je se zeptat. Obecně mohu říct, že je každá rodina jiná, má jinou tradici a kulturu. Každý člověk má jinou představu o tom, co ano a co ne. Kolik času spolu trávit, nebo netrávit, kde se cítíme dobře a kde ne. Zároveň je potřeba říct, že váš partner s vámi nechodí kvůli vaší rodině, ale kvůli vám. Jeho rodina je něco dalšího, co ve vztahu nehraje prim.

Je dobré se zamyslet, co je vlastně tak důležité pro vás. Jde o to, že je ironický a přehlíživý? Proberte to s ním. Udělejte si obrázek, o co jde. Nebo byste ráda víc patřila do jeho rodiny? Zkuste si o tom promluvit. Nebo se obáváte, že váš přítel nesměřuje do dlouhodobého vztahu? Co by pro vás bylo dobrým potvrzením? To je opět na vás.

Dřív, ještě na konci 19. století, byly dlouhodobě vztahy primárně o širokých rodinách. Nešlo až tak o ně dva a jejich vůli. Ženy byly provdávané svým otcem za finanční věno, bez možnosti výběru. Svatba byla primárně socio-ekonomickým svazkem. Život pak probíhal více generačně. Většinou všichni žili pod jednou střechou. V takové době byly vazby s širší rodinou důležité, i když ne vždy ideální.

Dnes jsou vztahy výrazně individualizované, ať už si o tom myslíte cokoliv. Širší rodiny jsou víc na okraji. Pokud je pro vás rodina důležitá a chcete mít dobré vztahy a vídat se často, určitě se o tom dá mluvit, hledat kompromis. Nebo si nakonec najít partnera, který to má stejně.

Související témata:

Načítám