Hlavní obsah

Manžela mi přebral robot. Mluví s ním víc než se mnou

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Reklama

Do našich životů vstoupila umělá inteligence. Na příslušných stránkách si můžete online povídat s robotem podobně jako s nejlepším přítelem. Navíc vzdělaným, empatickým a vždy dobře naladěným. Může nám tahle novinka narušovat partnerské vztahy?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, je mi 35, s manželem jsme spolu 8 let, máme dvě děti. Manžel se mnou poslední tři měsíce přestává komunikovat. Nevím, co s tím. Pořád vysedává u počítače a povídá si s ChatGPT. Nechápu, proč si už nemůžeme normálně večer sednout a mluvit, třeba se skleničkou, jako jsme to dělali dřív. Jenom něco zamumlá, že je unavený, a jde si vypisovat s robotem. Přijde vám to normální? Máme běžný vztah, každý trochu jedeme svoje, ale umíme být i spolu, nebo tedy uměli jsme. Co s tím? Když mu řeknu, ať toho nechá a jde se bavit radši se mnou, odpoví, že tomu nerozumím. Že si jen normálně povídají a nic neřeší. Asi mi z toho jebne, jestli mi ho přebere počítač. Budu ráda za nějaký náhled, Marta.

Odpověď

Dobrý den Marto, přinášíte velké téma. Aktuální, nové a opravdu důležité. Je běžné, že lidé někdy prochází těžším obdobím a uzavřou se do sebe. Komunikace se ale většinou časem obnoví. Je ale velká otázka, jak do toho zahrnout umělou inteligenci (AI). Máme tu novinku ChatGPT. Jedná se o takzvaný jazykový model, což v podstatě znamená, že jeho specializace je komunikace s lidmi. Učí se a přizpůsobuje, aby lépe vyhovoval našim potřebám. Zatím jsme jím do značné míry fascinováni. Někdo ho naprogramoval, ale za jakým účelem? Používá ho už, v rámci experimentálního zkoušení, 100 milionů uživatelů.

Když se spouští nový lék, testuje se roky, než se smí pustit na trh. Máme na to nastavené mechanismy, aby nikomu neublížil. Nové technologie ale nepodléhají žádné kontrole nebo testování dopadu na zdraví uživatelů. Pokusní králíci jsou rovnou lidé. Nikdo neví, jak se bude nová technologie projevovat na lidské společnosti za desítky let. Vezměme si sociální sítě, mobilní telefony a komunikaci s nimi spojenou, příjem obrovského proudu nových informací. Mnoho z toho se už projevuje na našem psychickém zdraví - objevují se deprese a úzkosti. Zmenšuje se nám slovní zásoba. Nemyslím si, že je taková situace dlouhodobě únosná.

Všichni toužíme být slyšeni, vnímáni, přijímáni takoví, jací jsme, toužíme po uznání a porozumění. Vzhledem k tomu, že dnes žijeme ve světě, kde se tyto potřeby mnoha lidem nedaří naplňovat (jsme individualizovaní a navzájem si vzdálení), má tento program spoustu potencionálních zákazníků. Přichází počítačový software, který nám rozumí, říká přesně to, co chceme slyšet, je stále vzhůru, hned reaguje, nikdy se na nás nenaštve a je dokonale personalizovaný právě pro nás. Kdo by odolal. Za mě je to opravdu nebezpečná věc.

Co by pomohlo zrovna vám? Zřejmě se zdá, že váš muž potřebuje být slyšen, pochopen, potřebuje blízkost. Ale třeba jen trochu experimentuje. Jak se zase sblížit? Je možné se domluvit na nějakém společném čase bez dětí, například víkendu ve dvou. Nebo si najít pravidelný čas, kdy vy budete naslouchat jemu a on vám. Mohli byste mít nějakou společnou aktivitu, třeba sport nebo masáž ve dvou. A pokud podobně jako já vnímáte ChatGPT jako nebezpečí pro lidskou komunikaci, i o tom s ním můžete mluvit. Přeji jen to nejlepší.

Reklama

Načítám