Hlavní obsah

Jak z toho ven: Partner se nechce vázat, má cenu s ním být a doufat časem ve vážný vztah?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mi s tím druhým dobře, jenže „on se nechce vázat“. Má cenu s ním být dál? Otázka, kterou řeší i čtenář Martin. Má nezávazný vztah šanci posunout se někam k tomu vážnému? Co si o tom myslí Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Hezký den, je mi 27 a seznámil jsem se na Tinderu s jednou slečnou. Chvíli jsme si psali, pak se i viděli, všechno šlo ok, po pár schůzkách jsme spolu skončili i v posteli. Měl jsem pocit, že začíná vztah, ale pak jsem se teda zeptal, jestli jsme partneři, a ona mi řekla, že je jí se mnou fajn, že ale teď nikoho stálého nehledá, že se nechce vázat. Pořád si píšeme, má zájem někam chodit, ale já nevím, co dělat. Když jsme spolu, myslím na to, že bych chtěl, abychom byli pár. Mám jí říct, že dokud to tak nebude cítit, tak že se nebudeme vídat? A třeba jí dojde, že jí chybím? Nebo se s ní mám vídat dál, ale bojím se, že tím vlastně nebude mít žádný důvod, proč tenhle stav měnit. Má to vůbec šanci na to, když to takhle začne, aby z toho byl vztah? Děkuji za odpověď, Martin.

Dobrý den,

moc děkuji za dotaz a za důvěru. Myslím že přinášíme téma, které je čím dál rozšířenější a běžnější, ale zároveň se o něm moc nemluví. Tím, jak se rozšiřují možnosti a vztahy mají čím dál víc podob, se vnáší do lidské komunikace i mnoho nejistoty a otázek.

Co je to vlastně za vztah? A co to je vážný a „ne vážný“ vztah? Dřív lidé vyhledávali vztahy především z jednoho důvodu. Bylo potřeba najít partnera, provdat se, založit rodinu. Šlo o společenský status, ale také o jedinou možnost, jak přežít ekonomicky. Dnes mají lidé víc na výběr. Mohou se soustředit na práci, koníčky, na sebe a mít vztah „ne vážný“, mohou společně začít plánovat budoucnost a mít vztah „vážný“.

Dnes se dá i komunikovat, že se s někým potkávám, trávím hodně času, mám s ním sex, ale nechci s ním „chodit“. To je asi poměrně novinka.

Co s tím? Asi nejde o to, jak někoho „donutit“, aby s vámi byl. Spíše se zorientovat v tom, co chcete vy sám. Je mi takhle dobře? Ne? Chci abychom byli jen spolu a nikdo nám do toho nevstupoval? Nebo mi vyhovuje svoboda? Jak se v tom cítím, co chci, co potřebuji? Pokud jste si jistý, tak pak stojí za to své potřeby partnerovi pravdivě komunikovat. Nemá smysl jít proti sobě a v tichosti trpět. Věřím, že se dá vykomunikovat mnoho podob vztahu a najít třeba nějaký pozvolný plán, který bude vyhovovat oběma. A hlavně uvidíte, na čem jste.

Reklama

Načítám