Hlavní obsah

Rodiče se pořád ptají, kdy už budu těhotná. Snažíme se o dítě a tohle mě stresuje

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Pro hodně třicítek je otázka „Kdy už budeš mít dítě?“ velmi nepříjemná. Ti, kdo se dotazují, nemusí tušit, že se dotyčné otěhotnět nedaří a tyhle řeči ji ještě víc stresují. Jak rodině říct, aby vám dala pokoj? Navíc když už jste jí to řekli několikrát?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Je mi 30 let, 6 let žiji s partnerem a pracujeme na miminku. Bohužel se nám nedaří, zatím to ale necháváme na přírodě. Rodině jsme to neřekli, myslí si, že dítě plánujeme až příští rok. Chci v klidu otěhotnět a ne být pod drobnohledem celé rodiny. Bohužel moji rodiče mají poslední dobou otázky na těhotenství pravidelně a už je to otravné. Každý víkend se mě otec ptá, kdy už bude vnouče. Máma se zeptá tak jednou za 3 měsíce, co je „nového“. Pochopila bych, kdyby vnoučata neměli, ale mají už dvě a další se jim nedávno narodilo. Řekla jsem jim snad všemi způsoby, ať se mě na to pořád neptají, ale zbytečně. Myslím, že tyhle otázky mi ani psychicky nepomáhají, když se nám otěhotnět nedaří. Co mám dělat? Díky, Alžběta.

Odpověď

Děkuji za dotaz. Zdá se, že máte jasno, co byste potřebovala, a také si o to dokážete říct. Bravo. Slyším, že se snažíte o děťátko a potřebujete na to bezpečný prostor, čas a klid. Píšete, že ač jste prosila rodiče a vysvětlovala, stále se doptávají a to vám nedělá dobře. Mám pocit, že jste silná a šikovná mladá žena. Víte, co potřebujete, zároveň i víte, že vám tlak rodičů a okolí nepomáhá. A na závěr jim to i dokážete říct, to jsou opravdu schopnosti na jedničku.

Otázka je, jak situaci řešit s rodiči, kteří vám nechtějí rozumět. To je těžká věc. První, co by se nabízelo, je komunikace, to jste ale vyzkoušela. Pokud jste jim vysvětlila, jaké to pro vás je, a oni vám stejně neumějí vyjít vstříc, co můžete dělat? V rámci snahy mít děťátko je tenhle tlak okolí opravdu velmi nepříjemný. Věřím, že máte fajn partnera, který vás podpoří. Také byste mohla zkusit upravit kontakt s rodiči a chodit k nim méně. Možná jim i vysvětlit, že je to tím, že se vás pořád vyptávají, třeba to pak pochopí. Věřím, že pro sebe znáte tu nejlepší cestu, jak jste říkala: potřebujete mít klid, nespěchat, umenšit nároky okolí, možná i sama na sebe a vše bude v pořádku.

Reklama

Načítám