Hlavní obsah

Může ve vztahu fungovat dohoda o nevěře? Já říkám – ani omylem!

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavíráme pracovní smlouvy. Smlouvy o pojištění. Smlouvy na bydlení. Smlouvy o koupi psa nebo pronájmu chaty. Dá se ale doopravdy uzavřít smlouva, že mi nebude vadit, že má manžel milenku a manželka milence, a všichni s tím jsou v pohodě?

Článek

Znáte malířku Fridu Kahlo? Radši se ptám, protože nesnáším takové ty arogantní předpoklady: Toho přece musí znát každý. Nemusí, ne každého zajímá výtvarné umění. Téhle mexické umělkyni udělala před pár lety geniální PR její krajanka herečka Salma Hayek. V Hollywoodu probojovala, aby se o ní natočil film, a sehnala na něj finance. Ujala se produkce a k tomu se obsadila do hlavní role, za kterou získala Oscara. O to teď ale nejde. Díky filmu se ví, že tahle Frida – podotýkám, že žila v letech 1907–1954 - přistoupila se svým mužem Diegem Riverou na něco, čemu se dnes cizími slovy říká konsenzuální nemonogamie.

Nejsem nevěrná, jsem nemonogamní

Neboli manželé se dohodnou, že sice budou spolu, ale vedle toho si sexuálně i citově povyrazí jinde. Rozdíl mezi onou partnerskou dohodičkou-pohodičkou a starou známou nemravnou nevěrou je prý obrovský. Tady si přece dvojice vyložila karty na stůl, zatímco nevěra je podraz. Hm.

Samozřejmě, že s „dohodou“ přišel jako první Diego. Čtyřikrát ženatý, chronický sukničkář, což podle jeho fotografií člověk příliš nechápe. Jednalo se o obtloustlého, nesympatického chlapíka, ale jak se říká - proti gustu žádný dišputát. Ženy něčím přitahoval jak mucholapka mouchy. Své první manželce zahýbal, když byla těhotná, a paralelně ve stejnou dobu přivedl do jiného stavu i svoji milenku. Zatímco se pak ze syna z manželství vyvracel v pantech, na levobočka dceru se vybodnul. Když Frida, jeho třetí žena, umírala, sice se o ni staral a na jejím pohřbu pak teatrálně snědl hrst jejího popela. Zároveň už ale vesele pospával se svojí manažerkou…

Vy věříte, že by muži, kteří by o sobě věděli, na sebe nežárlili? Že by stárnoucí manželky a milenky fandily těm mladším a šťavnatějším? Já teda ne.

Dohoda nedohoda

Takže tahle dvojka se tedy dohodla. Ale té tzv. dohodě předcházely potoky Fridiných slz. Co je zač, sice věděla, ale v jednadvaceti si ho romanticky brala s tím, že bude jen její. Že všechny ty holky před ní dělaly něco blbě, proto od nich utíkal. Jenže pak se ukázalo, že blbě ty ženy dělaly jen to, že se do něj zamilovávaly. Když se pak milý Diego vyspal i s Fridinou sestrou, zrovna když byla v nemocnici na operaci, bylo vymalováno. Dohoda vyhovovala hlavně jemu, ona se jen přizpůsobila. Tenhle milostný příběh je rozhodně skvělý pro film.

Neznám ženu, která by ho chtěla žít! Myslím doopravdy. Ne jako vynucenou nutnost, když si chce jako Frida udržet sukničkáře, kterého přesto miluje, aspoň takhle. Anebo si pragmaticky spočítala, že by se sama tak dobře materiálně nezabezpečila, a proto předstírá, že ji promiskuita baví.

Foto: Profimedia.cz

Diego Rivera opravdu nebyl žádný krasavec, na to, jaký byl Casanova. Na fotce s Fridou Kahlo, kterou si ve filmu zahrála Salma HayekFoto: Profimedia.cz

Rozpis na lednici

Brr, mně tento typ vztahů připadá nemocný. Vy si umíte představit, že sedíte na dvou židlích zároveň? Že jste stejně milující partner pro více objektů?

Že je běžné mít doma jako rodina na lednici rozpis: středa od 17 do 18 maminka aerobik, čtvrtek od 18 až do druhého dne maminka milenec Franta (bude u něj přes noc, vyzvedávání Adélky z družiny zařizuje tatínek), sobota: jedeme k babičce na Moravu pro vejce, neděle tatínek po návratu od 19 až do úterý milenka Hanička.

Nezahýbám, čestně podvádím jinde

Vy věříte, že by muži, kteří by o sobě věděli, na sebe nežárlili? Manželky a milenky by se s úsměvem přetahovaly o to, která tomu jednomu vypere slipy a fusekle, a ty stárnoucí by fandily těm mladším a šťavnatějším? A co s dětmi, které budou mít tátu a dvacet tet a mámu a dvacet strejdů a k tomu ještě třeba navrch pendlovat ve střídavce. Jisto jistě budou vnitřně vyrovnané a věřit na stabilní vztahy. Nepřekvapuje, že tyto věci upřednostňují lidé bez disciplíny, bez charakteru a hledači levných náhražek a sobeckého pohodlíčka.

Mně by tenhle partnerský život ubližoval a zničil. Postrádám v něm úctu k druhému i sebeúctu sám k sobě. Respektuji ovšem, že nejsem směrodatná, a ať si každý žije, jak chce. Co ale nerespektuji, je manipulaci do pocitů viny, že jsem pokrytec, protože tohle je přece „čistší“ než tajné zahýbání. Pche!

Načítám