Hlavní obsah

Sex: Jaké bylo vaše „poprvé“?

Foto: Thinkstock

Sex by měl bavit, i ten první!Foto: Thinkstock

Reklama

„Poprvé“ je to prostě jen jednou. Na to očekávání, vzrušení i strach se jen tak nezapomíná. Některé z vás by ale tenhle zážitek rády vymazaly z paměti! Alkohol, arogance, unáhlenost. Také litujete?

Článek

Poslední průzkum sexuálního chování Čechů zveřejněný letos v září uvádí, že průměrný věk první soulože je 17. rok života. Škoda jen, že nepřinesl odpovědi i na otázky pocitové, čili jestli respondenti na svůj premiérový milostný zážitek vzpomínají v dobrém, nebo ho naopak litují.

Protože nás tahle informace zajímala, uspořádali jsme na Facebooku vlastní anketu a zeptali se přímo vás. Výsledek? Je fajn, že příjemné vzpomínky drtivě převládají nad těmi negativními! Posuďte sami:

Jaké bylo vaše poprvé?

Jana P.:„První sex? V 17 letech. Byl to někdo, koho jsem milovala, a vyplatilo se na něj počkat. Bylo to něžné a téměř bezbolestné. Sice už spolu nejsme, ale zůstali jsme přátelé a rozhodně nelituji ani jediného dne vztahu s ním!“

Petra: „Je fakt, že u mě přišla první sexuální zkušenost vážně dost brzo: ve 14 letech. S tím klukem jsem pak ale byla další dva roky a nelitovala jsem toho nikdy. Jen mě mrzelo, že jsem si to neužila víc. Bylo to v autě (Škoda 100) a hrozně málo místa. Žádná romantika, nic...“

Foto: Thinkstock

Byli jste už dospělí, nebo ještě děti?Foto: Thinkstock

Andrea: „U mě to bylo v 15 letech, první velká láska. Bylo to nádherný, venku v přírodě, a i když jsme se po pár měsících rozešli, nakonec jsme usoudili, že jsme lepší kamarádi, a taky to tak je dodnes. Nelituju toho.“

„Když skončil, pozvracel se mi na bundu.“

No nejsou tyhle odpovědi parádní? Bohužel ale ne všichni mají takové štěstí, aby na svoje „poprvé“ vzpomínali s úsměvem na rtech. Čtenářka Hedvika o tom ví svoje. „Vybrala jsem si špatného kluka, špatné místo i špatný čas,“ říká.

„Chtěla jsem jen, aby mě kluci brali, takže jsem se vyspala s prvním, který si o to ve srandě řekl. Bylo mi 15 a půl, stalo se to za hospodou na vesnické zábavě. On byl o 2 roky starší, hrozně smrděl pivem, a když skončil, pozvracel se mi na bundu. Kdybych mohla, vrátila bych to,“ popisuje smutně čtenářka.

Tak to teda udělej...

Ani Markéta na první sex moc nechce vzpomínat. „Měla jsem aspoň rok dva počkat. To je tak, když se vsadíte s kamarádkami, která z vás o to přijde jako první. Pak si k tomu vyberete takového, který za nic nestojí. Ten můj se jmenoval Marcel. Neměl žádné zkušenosti ani chování, spěchal a byl nervózní, poškrábal mě na stehnech i v rozkroku. Připadala jsem si jako matrace na jedno použití. Ještě když mi řekl, že jsem mohla držet líp, chtělo se mi brečet," svěřuje se Markéta, která svého rozhodnutí lituje. Prý se pak šla opít.

Záleží na tom, kolikáté narozeniny už máte za sebou, aby člověk nebyl ve špatném věku u špatných činností?

Foto: Thinkstock

Nepodceňujte ochranu. Kondom by měl být při sexu samozřejmostí!Foto: Thinkstock

15 je akorát, říká sexuolog

„Na optimální věkovou hranici počátku sexuální aktivity existuje mnoho názorů. Vybrat ten správný věk je obtížné,“ říká sexuolog Zlatko Pastor, podle něhož jednoznačné doporučení, kdy by měli mladí lidé začít se sexem, respektive se souloží, neexistuje. „Shoda není ani u odborníků, natož u laiků. Myslím ale, že současná úprava vyhovuje a není nutné českou hranici patnáctého roku posouvat,“ uvažuje Pastor.

Nicméně o věku to možná ani tak není. Jak říká sexuolog Petr Weiss: „Jedním z rozhodujících faktorů určujících sexuální chování jedince v dospělosti je adekvátní sexuální výchova.“ To plus správný člověk rovná se štěstí a příjemný první zážitek, na který se vzpomíná po celý život.

Jaké bylo vaše poprvé? Jsou vzpomínky na tenhle zážitek veselé? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám