Hlavní obsah

Sex: Proč se po vyvrcholení cítíme tak dobře? Prý je to jako s jídlem!

Foto: Profimedia

Milostné propojení s partnerem je ve vztahu více než žádoucí. Jak se po vyvrcholení cítíte vy?Foto: Profimedia

Reklama

Euforie, uvolnění, sounáležitost s milencem. I to může být vyvrcholení. Už ale někdo někdy vysvětlil, proč a kdy tenhle blažený stav vzniká? A jak je vůbec možné, že se jedná o tak ojedinělý zážitek?

Článek

Co je to vyvrcholení, se všeobecně ví, i když ho každý prožívá jinak – většinou tedy velmi emotivně a pozitivně. Pensylvánský neurolog Anjan Chatterjee, který se zaměřuje především na kognitivní poruchy, se tento záhadný proces pokusil popsat ve své knize Estetický mozek. Proč podle něj sex způsobuje tak dobrý pocit?

I věda je zatím krátká

„Jak si asi dokážete představit, je těžké studovat, co se děje v mozku při orgasmu. Informací, které máme, moc není. Je ale zajímavé, že aktivita v mnoha částech mozku se při orgasmu snižuje. Možná to znamená, že dotyčná osoba je ve stavu beze strachu, bez myšlenky na sebe nebo své plány do budoucna,“ popisuje odborník pravděpodobné procesy s tím, že člověk po vyvrcholení se nachází se v bodě, kdy nemyslí na nic konkrétního a vlastně přechází do tak zvaného deaktivačního režimu.

„To vysvětluje, proč se ve francouzské literatuře používá pro orgasmus výraz la petite mort neboli malá smrt,“ dodává neurolog a samozřejmě poukazuje i na sílu hormonů.

Foto: Profimedia

Sex je ale i věda, tedy hromada vzbouřených hormonů...Foto: Profimedia

Koktejl plný zábavy i relaxace

„Spokojený stav je pravděpodobně důsledek uvolnění kombinace beta-endorfinů, prolaktinu a oxytocinu. Prolaktin, hormon, který pomáhá ženám s produkcí mléka při kojení, přispívá k pocitu sexuální sytosti. Oxytocin, tedy něco jako mazlící hormon, je zase spojován s důvěrou,“ dál popisuje uznávaný odborník s tím, že když jsou po orgasmu lidé spokojeni, vykazují stejnou nervovou aktivitu, jako když jsou nasyceni jídlem. Hm, tak v tom to možná bude!

To neznámé „nic“

V každém případě se nedá popřít, že po vrcholu následuje onen pocit „vypnutí“, tedy režim pohody a uvolnění. Podle některých jiných teorií je způsoben i snížením bolesti.

Třeba známý doktor Paul Joannides, jedna z ikon v otázkách americké sexuální výchovy, ve své knize Sex je umět, chtít a vědět vysvětluje, že i na tomto šprochu by mohlo být pravdy trochu. Výzkumy prováděné na vzorku pacientů trpících artritidou prý prokázaly, že u některých v prvních třech až čtyřech hodinách po prožití orgasmu bolesti značně polevily. Člověku je prostě krásně po všech směrech. Proč se o to nepodělit?

Foto: Profimedia

Jak často se milujete a zažíváte orgasmus?Foto: Profimedia

Sdílení pocitů jako super dohra

„Milenci se někdy jeden druhého ptají, jestli dosáhli orgasmu, ale o konkrétní pocity při vyvrcholení nebo po něm se nezajímají,“ objasňuje Paul Joannides. „Sexuální prožitky je zajisté těžké vtělit do slov, protože se obvykle pohybují na hranici smyslového a emocionálního vnímání, ale požádat partnera o popis pocitů při orgasmu a krátce po jeho odeznění, může často vést k zajímavé diskusi, při které můžete odhalit dosud netušené,“ radí odborník a ještě upozorňuje na jednu takovou docela ošemetnou věc…

Vyvrcholení sice může být skvělé, a ten pocit po něm taky, nicméně člověk si ho často chce užít tak nějak sám, proto nebuďte překvapeni, když se s tím setkáte.

Častěji a víc

„Zajímavá a pozoruhodná vlastnost orgasmu je to, že může způsobit momentální odcizení partnerů,“ přitakává Paul Joannides. Důvodem je skutečnost, že při vysokém stupni vzrušení míváme někdy tendenci uzavřít se do vlastního mikrokosmu a partnera či partnerku vnímat jen jako generátor fyzických pocitů.

Mnoho dvojic toto dočasné rozdělení kompenzují pocitem mimořádně intenzivního souznění hned po orgasmu, který je, jen tak mimochodem, zdraví prospěšný. Uvolňuje napětí, posiluje srdce a cévy, zlepšuje náladu, snižuje bolesti v podbřišku při menstruaci nebo zvyšuje kondici.

Tak co, máte „ho“ často?

Reklama

Načítám