Hlavní obsah

Ani technika, ani poloha. Co vám zlepší sex ve vyšším věku?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že milování a přibývající léta nejdou dohromady? Co vás nemá! Rčení, že člověku je tolik, na kolik se cítí, teď nově nabývá na významu. Báječný milostný život ve vyšším věku je totiž prokazatelně postaven na tomto prostém, leč účinném zákoně.

Článek

Francouzská divadelní a filmová herečka Jeanne Moreau (†89) kdysi pronesla: „Stáří vás neochrání před láskou, ale láska vás do určité míry ochrání před stářím“. Pokud se tento výrok vztahuje nejen na city, ale i na erotiku, je skutečně pravda, že se sex s věkem zlepšuje?

Stáří není asexuální

Jeden z předních českých sexuologů Zlatko Pastor říká, že sexuální atraktivita klesá  s věkem. „Muže přitahují mladé plodné ženy. Má to evoluční logiku a tento princip platí pro všechny. Ženská plodnost závisí na věku více než mužská. Málokterá žena otěhotní po čtyřicítce, muž si zachová plodnost do vysokého věku,“ popisuje odborník s tím, že co se týče sexuálních prožitků, tak u žen se s přibývajícími léty prodlužuje doba nástupu sexuálního vzrušení a ani zvlhčení pochvy není tak rychlé a někdy ani dostatečné.

„Starší muži zase mívají problémy s erekcí, nicméně mýtus ‚asexuální stáří‘ byl dávno překonán. Mají-li oba partneři chuť, není důvod si sex odpírat,“ říká Zlatko Pastor. A právě ona „chuť“ tu hraje velmi významnou roli. Studie totiž potvrzují, že sex se s věkem může zlepšit, pokud je kombinován s mladistvým postojem!

O tom se nemluví

Ve studii provedené na Univerzitě Waterloo, jejíž výsledky publikoval časopis „Journal of Sex Research“, výzkumníci zkoumali postoje k sexu u více než 1100 dospělých ve věku od 45 do 75 let. Tým vědců sledoval jejich fyzické a duševní zdraví v letech 1995 až 2005 (nutno dodat, že se výzkumníci nezabývali měřením sexuální frekvence). Jelikož experiment trval celých 10 let, jedná se o velmi seriózní data a komplexní pohled na věc.

„Starší dospělí a sexualita jsou stigmatizovaným tématem a veřejnost má tendenci mít k tomuto tématu negativní postoje,“ uvádí jeden z vedoucích průzkumu, Steven Mock, docent rekreačních a volnočasových studií na zmíněné univerzitě. „Proto nás zajímaly a zajímají skutečné postoje stárnoucích lidí. Realita se totiž od mýtů a dohadů dost liší,“ nechává se slyšet Steven Mock, podle kterého musíte být mladí duchem, jinak si sex ve vyšším věku neužijete!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Kdo stárne do serióznosti a ztrácí mladickou hravost, sex ho ve vyšším věku nejspíš bavit nebude Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Sexem proti vráskám

„Naším cílem bylo zjistit, jak se lidé cítí, co vnímají, jakým způsobem si milování užívají a čím vším jsou ovlivňováni. Vzhledem k tomu, že kvalita sexuálního života je pro mnoho lidí důležitá, ukázalo se, že sex zlepšuje a udržuje vztahy a také nabízí zdravotní benefity. Osmdesát procent sledovaných však hlásí, že je nutné myslet pozitivně a také se tak chovat,“ ještě dodává Steven Mock.

A jaká je tedy charakteristika lidí, kteří si sex užívají někdy až do smrti? Jsou to jedinci spokojení se svým fyzickým vzhledem, případné neúspěchy (i ty sexuální) berou s nadhledem, mají smysl pro humor a rozhodně si nedělají vrásky z další svíčky na narozeninovém dortu. A orgasmus prý mají často. Čerpají ze zkušeností, hlásí mnohem vyšší míru sexuálního uspokojení v porovnání s mladistvými léty a umí si sex užít víc než kdy dřív. Jejich partneři s nimi tráví čas raději, než s těmi, které sex přestal úplně zajímat. Všechno je to v hlavě! Takže, dokážete i vy ukázat stárnutí „záda“ a v posteli to pořádně roztočit?

Považujete stárnutí za hlavní problém sexuálního života?

Reklama

Načítám