Hlavní obsah

Sexuální debakl: Šest důvodů, proč se muž neudělá a není to vaše vina

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Vyvrcholení není žádná samozřejmost. U žen, a dokonce ani u mužů. Leckdy se dlouho snažíte, ale stejně není schopný dopracovat se do cíle. Chyba nemusí být na vaší straně! Kterých šest věcí ovlivňuje mužskou schopnost prožít sladkou tečku?

Článek

„Ženský orgasmus nemá z hlediska reprodukce žádný význam. Alespoň o tom nevíme. Pro ženy není stimulem ke zvýšené pohlavní aktivitě, ani nezaručuje větší šanci na otěhotnění. Ženy otěhotní s orgasmem i bez něho, proto je ve schématu ženské sexuální aktivity tak málo fixován. Snad i proto je anorgasmie u žen častá,“ popisuje jeden z předních českých sexuologů Zlatko Pastor s tím, že pánové to mají jinak.

„Muži jsou od přírody aktivnější a jsou puzeni k relativně nadbytečné sexuální aktivitě. ‚Odměnou‘ za sex je pro ně orgasmus. Mužská anorgasmie, nepřítomnost orgasmu, se prakticky nevyskytuje,“ upřesňuje Zlatko Pastor. Ovšem pozor, to neznamená, že něco jako potíže s jeho dosažením „na povel“ neexistují! Právě naopak! Ve kterých případech muž nemůže dosáhnout orgasmu?

1. Přehnal to s dopinkem

Jedna, dvě skleničky, pivo, pár tahů z trávy… Nejdřív to vypadá nadějně, ale ouha. Alkohol a drogy ovlivňují jak průběh fyziologických pochodů, tak psychiku. Změny v obou těchto oblastech se promítají i do sexuálního života. Kolikrát stačí pár promile v krvi, a navzdory slibné erekci to k orgasmu nesměřuje. Výjimky nějak potvrzují pravidlo, nicméně jsou.

Už průkopnice české sexuologie Jaroslava Pondělíčková-Mašlová říkávala, že jedna a táž droga může někdy sexualitu zesilovat, za jiných okolností ji ale tlumí. Zastávala proto názor, že tyto různé a velmi protichůdné účinky se mohou u téhož jednotlivce v různých obdobích života střídat, nebo jednotlivé osoby se v tomto směru mohou od sebe výrazně lišit. Je to zkrátka sázka do loterie.

2. Touží po jiném vzrušení

V případě, že dotyčný trpí nějakou sexuální deviací, například fetiš je pro něj nejdůležitější a bezvýhradnou podmínkou sexuálního vzrušení a uspokojení, pravděpodobně mu „klasický sex“ s „klasickým orgasmem“ bude činit potíže. Záleží, komu z vás to bude vadit víc…?

3. Něco řeší

Stres, únava či nervozita. Ano, i tohle může milence ochromit. Leckdy se snaží k vyvrcholení dospět, ale jaksi to nejde. Podobně to funguje i s nesprávnou partnerkou. Sex je sice sex, ale citlivější povahy k němu potřebují i jakési DPH, nadhodnotu. Pokud tedy nejsou přítomné sympatie, pak – obrazně řečeno – neposlušný voják může zahodit zbraň dřív, než vystřelí.

4. Už toho bylo dost

Orgastická schopnost spojená se schopností opakovat sexuální styk je individuální, u každého muže tedy jiná. Obecně však platí, že pokud dojde k prvnímu a možná i druhému orgasmu (v kratším časovém horizontu), tak se dotyčný na ten následující „dost nadře“; pokud ho vůbec bude schopen. Na tyhle pokusy už je nutná delší doba odpočinku a nezabírá ani ta nejsvůdnější technika stimulace.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Mužovo vyvrcholení může ovlivnit spousta věcí. Velmi destruktivní je například stresFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

5. Trpí dysfunkcí

Opožděný výron semene je porucha, kdy k vyvolání orgasmu je třeba abnormálně dlouhého a intenzivního sexuálního dráždění. Jde o dysfunkci, která má konstituční původ. Podle odborníků žádná terapie tento stav nezmění. Hodinu či dvě? Žádný čas!

6. Postihla ho nemoc (či úraz)

Endogenní deprese, cukrovka, změny na cévách a nervech, různé úrazy. I v těchto případech se mohou objevit poruchy výronu semene, což dokazuje, že na přírodu je člověk stále ještě krátký.

Ještě vám přijde, že mužská sexualita je průhledná a oproti té ženské méně problematická?

Reklama

Související témata:

Načítám