Hlavní obsah

Sezona večírků a plesů je tady! Jak se ve společnosti neztrapnit?

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Nedopusťte situaci, kdy se na večírku totálně ztrapníteFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

Reklama

Sezona vánočních večírků a plesů je v plném proudu. S tím je kromě zábavy spojené také riziko mnoha potenciálně trapných situací. Přinášíme rady, jak zmíněné akce absolvovat bez ztráty důstojnosti.

Článek

Účast na vánočním večírku bývá ve většině firem nepsanou a mnohdy i nepříjemnou povinností. Ale i když se na něj zpočátku skoro nikomu nechce, v průběhu večera se obvykle uvolní zábrany. Pokud nechcete, aby vás rádoby vtipné historky o vašem chování provázely celý následující rok, naučte se jím proplout s elegancí. Uvedená pravidla se určitě budou hodit i při návštěvě jiných společenských událostí.

Nenechte přítomné bavit se na váš účet

Největším lákadlem bývá otevřený bar, který nabízí nespočet nápojů zdarma a svádí k opakovaným ochutnávkám. Střídmost se ale v takovém případě rozhodně vyplatí. Následný tanec na stole doprovázený hlasitým zpěvem totiž nadřízeného o vašich pracovních kvalitách asi nepřesvědčí. Navíc hrozí, že uděláte ještě mnohem horší věci, kterých budete dlouho litovat.

Základní pravidla tedy zní: nelejte do sebe bezhlavě, co vám přijde pod ruku, nemíchejte různé druhy drinků a alkoholické nápoje prokládejte těmi nealkoholickými. Výzvy kolegů k další rundě s díky odmítněte. Když si ale nedají říct, vždy můžete pití alespoň předstírat.

Pořadatelka kurzů etikety Kateřina Mokrá ale upozorňuje, že odmítnutí skleničky s přípitkem je při významných událostech velkým prohřeškem. „Přípitek musí ve společnosti přijmout i abstinent, alespoň k symbolickému pozvednutí číše při proslovu,“ říká.

Foto: Zurijeta, Shutterstock.com

Když představujete kolegu, nezapomeňte uvést i nějakou velmi stručnou informaci třeba o jeho zájmechFoto: Zurijeta, Shutterstock.com

Tohle je Lenka, bankéřka, která miluje golf

Úskalí může skýtat i tak běžná činnost, jakou je představování. Ani na večírcích a plesech se jí určitě nevyhnete. „Jedním z častých pochybení je například to, že svého partnera či partnerku nepředstavíte známému, se kterým jste se dali do řeči,“ vysvětluje Kateřina Mokrá.

Výčet všech možných situací, které mohou nastat při představování, by pravděpodobně vydal na kratší publikaci, a proto si uvedeme alespoň ty základní. Platí tedy, že představujeme muže ženě, mladšího staršímu a služebně níže postaveného služebně výše postavenému. Neuvádíme jen jméno, ale i doplňující informace, jako je třeba povolání či stručná charakteristika osoby. Splnění této zásady usnadní nově seznámeným lidem další společenský kontakt.

Netlačte se, na všechny se dostane

Trapasy číhají také u stolů s občerstvením, které bývají hlavním centrem pozornosti většiny přítomných. Nenechte se strhnout davem lidí, kteří hned na začátku běží ukořistit ty nejvypečenější řízečky. Na společenské akce naopak není vhodné přicházet s prázdným žaludkem. Rauty neslouží k tomu, abyste se na nich přejedli k prasknutí, ale jsou spíše doplňkem ke konverzaci.

„U rautu konzumujeme občerstvení většinou ve stoje, čemuž je potřeba přizpůsobit i množství na talíři. Doporučuji tedy nabírat si pouze to, co jste schopni bezpečně sníst, aniž byste riskovali nehodu. K nabírání pokrmů nikdy nepoužíváte vlastní příbor, ale pouze překládací příbor nebo kleště, které jsou u jednotlivých talířů,“ radí lektorka Radka Sobotková z Profesionální školy etikety.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Jídlo nabírejte pouze servírovacích příboremFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Krále a královnu parketu dělá i etiketa

S večírky a plesy je neodmyslitelně spjatý také tanec. Ani jemu se pravděpodobně nevyhnete. Čemu se ale vyhnout můžete, jsou společenská nedopatření. „Mezi největší faux pas patří, jde-li muž tančit s cizí ženou a nedovolí se jejího partnera nebo pokud netančí jako první se svou partnerkou, popřípadě ji nechá sedět u stolu samotnou,“ varuje Kateřina Mokrá.

Příprava na samotnou událost ale začíná už doma volbou vhodného oblečení. Potřebné informace bývají uvedené na pozvánce. V případě, že si však nejste jistí, jaký oděv zvolit, platí, že je lepší se vždy obléknout formálněji než oděv na akci podcenit. „Pro večerní příležitosti volí pánové tmavý oblek a k němu košili s rukávem a šněrovací polobotky. Ženy by neměly zapomínat na punčochy,“ uzavírá Radka Sobotková.

Co nejtrapnějšího se vám stalo na plese či večírku?

Reklama

Související témata:

Načítám