Hlavní obsah

Letos jsou děti u tatínka aneb Vánoce osamělých matek. Co pomáhá přežít? Vyzkoušejte rady odborníků

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce chtějí lidé většinou trávit s těmi, které milují. A pokud máte děti, tak samozřejmě s nimi. Jenže jakkoli může být střídavá péče v průběhu roku dobře fungující systém, o svátcích to s ní bývá složité. Co když zrovna tyto Vánoce jsou děti u tatínka… Jak přežít svátky bez potomků, aniž byste se utrápily steskem?

Článek

Celá rodina pohromadě, rozzářená dětská očka, pohoda, láska a klid. To je ideální podoba Vánoc, kterou ale neprožívají všichni. Třeba osmatřicetiletá Ivana bude letos bez sedmiletého synka, protože ten stráví svátky se svým tatínkem. Ivana má syna s exmanželem ve střídavé péči a Vánoce si poctivě dělí. A letos je Ivana sama.

Příběh paní Ivany

Ivana už takhle žije několik let. „Rok trvalo, než jsme oba zklidnili emoce a dohodli se na střídavce. Obecně je to skvělé řešení, tedy pro nás, protože bydlíme blízko sebe, ale Vánoce jsou těžké,“ přiznává. První svátky bez syna prý jen probrečela. „Nešla jsem ani k našim, chtěla jsem být sama. Štědrý večer jsem doslova prořvala a usnula jsem s tváří zabořenou do Daníkova pyžama,“ vzpomíná.

Podruhé ale stejnou chybu neudělala. „Člověk hlavně nesmí být sám, takže pak už jsem vždycky Štědrý den strávila s rodiči a mladší sestrou a její rodinou. Myslela jsem, že pohled na její děti mě bude ještě víc trýznit, ale nic není horší než samota,“ říká Ivana.

Každý rok dvoje Vánoce

S exmanželem se dohodli, že Štědrý den bude syn trávit vždy s jedním, nebo druhým rodičem a následné dny volna pak s tím, kdo byl čtyřiadvacátého sám. „Oběma se nám stýská, takže tři dny bez Daníka je v tomto období těžké pro nás oba,“ popisuje Ivana. Letos tedy stráví Štědrý večer bez syna, ale hned pětadvacátého se u ní bude nadílka opakovat.

„Dohodla jsem se i s rodiči a sestrou, že na Štědrý den budu s nimi a druhý den oni přijdou ke mně a uděláme druhé Vánoce. Se vším všudy. Se slavnostní večeří, stromečkem, zvonečkem a dárky,“ dodává Ivana s tím, že večer sice určitě nějakou tu slzu uroní, ale těšení na druhý den bude silnější.

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Pro většinu matek je nejhorší samota. Propadají v ní sebetrýznění Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Vánoce bez dětí jsou těžké i pro tátu

Vánoce bez dětí jsou těžké. Není to jen stesk a nezdravá osamělost, o slovo se hlásí také nepříjemné pocity selhání. Ženy mají tendenci si rozpad manželství klást za vinu, mají pocit, že selhaly jako ženy i matky, a tyto emoce jsou trýznivé. A pak je tu i žárlivost - jen těžko se ubránit tomu, abyste svému ex nezáviděly, že on si teď užívá radostné chvíle s dítětem, zatímco vy ne. Jenže milující tatínkové prožívají Vánoce bez dětí podobně! „Není to lehké pro mámy, ale ani pro táty,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová.

Základ úspěchu? Dohoda mezi rodiči

Základem pro to, aby Vánoce bez dětí přežili oba rodiče co nejlépe, je dohoda, kompromis, s nímž se oba ztotožní. „Sžít se s tímto odloučením je samozřejmě těžké, ale je to zvládnutelné. Samozřejmě vše je o lidech a ne vždy jsou rodiče schopni se domluvit, ale i v tomto případě je potřeba se naučit režimu, který vás psychicky nezničí,“ tvrdí Lucie Mucalová. A připomíná, že pokud máte opravdu velké duševní problémy a dohoda s expartnerem není možná, není ostuda vyhledat pomoc psychologa či psychoterapeuta.

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Zkuste nemyslet na to, že dítě není s vámi, ale těšte se na to, jak si vše vynahradíte, až zase budete spolu. A trénujte přitom schopnost být sama, bude se vám to hoditFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Tipy, jak přežít Štědrý den bez dětí

Co vám pomůže zvládnout Vánoce bez dětí? Základní pravidlo zní: Žádné sebetrýznění! „Tím, že se budete obviňovat z kdečeho, včetně krachu manželství, ničemu nepomůžete,“ tvrdí Lucie Mucalová. Dále si neustále připomínejte, že se jedná o jeden jediný den v roce… A pak zkuste následující rady odborníků:

  1. Zabavte se s blízkými: Obklopte se lidmi, které máte rádi. Buďte s novým partnerem, rodiči, sourozenci nebo třeba s dobrými kamarády. Nestyďte se je poprosit o pomoc a společnost. Nikdo vám přítomnost dětí nevynahradí, ale pomohou vám to zvládnout.
  2. Využijte čas pro jiné vztahy: Vánoce jsou ideální období, kdy zkusit napravit vztahy, které třeba nejsou ideální. Zkuste urovnat neshody s kamarádkou, zavolat sestře, se kterou se několik let nestýkáte... Nabije vás to energií, zaměstná vás to a hlavně – nebudete samy.
  3. Naučte se pracovat se samotou: Nemáte s kým trávit Vánoce? Zvládnete to i o samy. Jen tomu musíte věřit! Naučte se využít samotu ve vlastní prospěch. Anebo si uvařte dobrou večeři a po pohádce jděte spát. Ráno bude po Vánocích a zase budete s dětmi.
  4. Těšte se: Hodně pomáhá, když se neutápíte v momentálním žalu, ale díváte se do budoucnosti. Těšte se na děti, zaměstnejte se třeba balením dárků pro ně, výzdobou jejich pokojíčků, čímkoli, co vám bude dělat radost.
  5. Nepodceňujte depresi: Je-li vám opravdu bídně, nic nepomáhá a vy pořád pociťujete jen obrovskou bolest, smutek, úzkost a zmar, vyhledejte pomoc odborníka. Nepodceňujte své psychické problémy, aby nepřešly do deprese.

Kde hledat psychologickou pomoc

Situace vám přerůstá přes hlavu? Pomoct si můžete i sami, lze se obrátit na někoho blízkého anebo odborníky – využít můžete telefon, chat i e-mail.

  • Modrá linka 608 902 410 nebo 731 197 477: Nonstop odborná psychologická pomoc a podpora každému v těžké životní situaci. Využít lze i chat či e-mail.
  • Linka první psychické pomoci 116 123: Volejte kdykoliv, zdarma a anonymně, když vás zachvátí úzkost, panika či deprese. Linku zřizuje iniciativa Cesta z krize, nabízí možnost chatovat.
  • Aplikace Nepanikař: Mobilní aplikace zdarma ke stažení. Nabízí první psychologickou pomoc a průvodce konkrétními problémy: návody, jak z toho ven, kontakty na pomoc a možnost obrátit se na poskytovatele.
  • Pražská linka důvěry 222 580 697: Nonstop telefonická krizová pomoc v těžkých životních situacích, možnost chatu i e-mailu.
  • Linka bezpečí 16 111: Bezplatná nonstop krizová linka pro děti a mladistvé, nabízí pomoc v těžkých situacích i při řešení každodenních problémů, lze i chatovat.

Reklama

Načítám