Hlavní obsah

Proč jsou dnes děti málo odolné?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti doplácejí na příliš čisté prostředíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Čistota - půl zdraví. Přílišná čistota - žádné zdraví! Vypadá to tak logicky. Dětí s chronickými zdravotními potížemi přibývá, protože musí žít ve stále horším životním prostředí. Jenže to není pravda. Lékaři z různých oborů se shodují: se životním prostředím nemá vzestup počtu závažných chorob u dětí co do činění.

Článek

A když už, tak jde o prostředí, v němž děti bezprostředně vyrůstají. Domácnosti jsou moc nablýskané, jídlo příliš sterilní a okruh lidí, mezi nimiž se pohybují, příliš úzký. „Znečištěné ovzduší se nepodílí na vzniku alergií, v průmyslových oblastech dokonce bývá alergiků méně," tvrdí alergolog Ondřej Rybníček z brněnské fakultní nemocnice.

Sterilní prostředí škodí

Není ještě jisté, co nemoci a nízkou odolnost vůči nim způsobuje. Podle doktora Rybníčka je však zřejmě nejblíže pravdě toto vysvětlení: „Žijeme v moc velké čistotě, jíme moc antibiotik, pijeme pasterizované mléko, moc očkujeme. Nic nenutí imunitní systém, aby se sám bránil," říká. „Lidé bydlící ve stájích vedle krav bývali odolnější.“

Svůj díl nese i očkování

Podobné vysvětlení nabízí i Jozef Hoza, přednosta dětské kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. „Děti jsou dneska méně odolné i proto, že nechodí v raném věku tolik do kolektivu jako dříve. Sice pak mají méně dětských chorob, ale zároveň nejsou tolik odolné. Také očkování nese svůj díl viny: ano, zabrání úmrtí na nějakou nemoc, ale dítě je i kvůli němu jako ve vatičce, a když nastupuje do školy, je to pro ně šok," líčí situaci.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Více alergiků je paradoxně tam, kde je čistoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Crohnovou chorobou trpí už předškoláci

Dalším příkladem budiž Crohnova choroba, která způsobuje těžké střevní záněty. „Ty dříve postihovaly dospívající, spíše ale lidi mezi dvacítkou a třicítkou. Dneska? Trpí jimi předškoláci. Možná za to může umělá výživa kravským mlékem, ale jisté to není," uvažuje doktor Hoza, zaměřením revmatolog. A revma možná spouštějí virové infekce, útočící na stále méně odolné děti.

Proč přibývá dětských diabetiků?

Lze však nižší odolností vůči infekcím vysvětlit také to, že přibývá dětských diabetiků? Vždyť je to přece nemoc slinivky, při níž si tělo neumí samo vyrobit inzulin.

„Právě virové infekce podezíráme z toho, že mohou nemoc spustit," vysvětluje Jan Vavřinec, přednosta II. dětské kliniky v pražském Motole. Kromě virů se na vzniku cukrovky podílí i výživa a geny - v některých rodinách se nemoc vyskytuje opakovaně.

Genetická zátěž se zvyšuje pomalu

Projevuje se ovšem i to, že děti dnes rodí i diabetičky, které je dříve neměly. „Ty děti přicházejí na svět zdravé, ale mají zvýšené riziko nemoci," doplňuje doktor Vavřinec. Na druhou stranu ale podle lékařů není pravda, že postižených dětí přibývá i proto, že jde o potomky již nemocných rodičů. „Tak rychle by se to neprojevilo, muselo by uplynout několik století, než by se třeba počet lidí postižených nějakou chorobou tímto způsobem zdvojnásobil," dodává doktor Hoza.

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Související témata:

Načítám