Hlavní obsah

Škola vaření: Umíte uvařit vejce?

Foto: Ondřej Kroutil

Opravdu umíte uvařit vajíčko?Foto: Ondřej Kroutil

Reklama

Nahniličko, naměkko, natvrdo, zastřené nebo raději omeletu? Vejce se dá připravit snad na milion způsobů, ale kdo se v těch všech postupech má vyznat?! Žádný strach! Naštěstí je tu šéfkuchař Martin Bušek, který pro vás opět připravil další díl Školy vaření. Právě dnes vám v novém fotoseriálu prozradí, jak konečně vyzrát na ta nešťastná vejce!

Článek

Ve Škole vaření vás toho Martin naučil už spoustu – od základních křupavých bramboráků, přes italské rizoto, bleskové špagety nebo porcování chlazeného kuřete. Dnes se s ním můžete ponořit do tajů kuchařské filozofie. Nebude to sice klasické „Co bylo dřív: vejce, nebo slepice?“, ale je to blízko… Schválně – Co je hotové dřív? Vejce nahniličko, nebo vejce naměkko?

Na velikosti záleží!

Přestože níže najdete přesný počet minut, jak se má které vejce vařit, abyste dosáhly kýženého výsledku, měly byste vědět, že ty minuty úplně přesně stanovit nejde. Jedno vejce je malé, druhé zase velké, a tomu byste měly uzpůsobit i dobu vaření. Jedno je ale jisté – „středně velké vejce" z receptů stejně neexistuje…

Fígle na vaření

Mohlo by se zdát, že čím čerstvější vejce, tím lepší. Ale není to pravda. Nejlépe se v kuchyni pracuje s vejci staršími 5 dní. Pokud máte doma slepice a stane se vám, že tu a tam je skořápka jaksi znečištěná, otřete ji suchým hadříkem, nikdy ji nemyjte. Vejce by se do dvou dnů zkazila!

Další Martinovy fígle:

Aby vajíčko při vaření neprasklo, udělejte do něj nožem miniaturní dírku. Pomůže i ocet, který nalijete do vody. Ten totiž lehce zvláční skořápku. Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit).

Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla. Šéfkuchař Martin Bušek doporučuje kupovat vajíčka, na jejichž obalu je napsáno „na podestýlce“. Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat.

Vejce naměkko

Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek, vaří se cca 4 minuty.

Foto: Ondřej Kroutil

Špička se odsekává nožemFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Tekutý žloutek se vyjídá lžičkouFoto: Ondřej Kroutil

Vejce nahniličko

Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut.

Foto: Ondřej Kroutil

Špička vejce nahniličko se naklepává lžičkou...Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

...aby šla dobře loupatFoto: Ondřej Kroutil

Vejce natvrdo

Pokud budete vařit více než 7 minut (ale méně než 10 až 12, protože povrch bílku by zezelenal), budete mít vejce natvrdo – tedy tuhý bílek i žloutek.

Foto: Ondřej Kroutil

Vejce natvrdoFoto: Ondřej Kroutil

Zastřená vejce

Jestli jste tohle vajíčkové kouzlo ještě nikdy nevyzkoušely, určitě to udělejte. Je to vlastně vejce naměkko bez skořápky, které se vaří v octové vodě. Používá se do salátů a popravdě – vypadá hodně lákavě! No podívejte se samy!

Do vroucí vody nalijte ocet, rozmíchejte a roklepněte doprostřed hrnce vajíčko.

Vajíčko lžící zlehka oválejte ve vodě tak, aby bílek obalil žloutek. Teplota vody by neměla být přehnaná!

Po třech minutách zastřené vejce vyndejte sítkem. Martin použil malé na molekulární kuchyni.

Když rozříznete bílek, vyteče z něj žloutek.

Foto: Ondřej Kroutil

A máme hotovo!Foto: Ondřej Kroutil

Nadýchaná omeleta

Někdo ji dělá ze šlehaných bílků, jiný do ní zase přidává strouhanku. Omeleta se dá dělat na několik způsobů, ten základní postup je ale takto:

Připravte si vajíčka, petržel, tvrdý sýr, šunku, olej a sůl.

Vajíčka rozklepněte do mističky a vyšlehejte vidličkou.

Až budete mít vyšleháno, nastrouhejte tvrdý sýr a dejte si rozpálit pánev na sporáku.

Nakrájejte petrželku a na rozpálenou pánev nalijte olej.

Do rozšlehaných vajec nasypte tvrdý sýr a směs nalijte na pánev, nemíchejte. Poklaďte šunkou, posypte petrželkou a posolte.

Krátce smažte a pak ji ještě dejte na 2 minutky do rozpálené trouby (na 180 stupňů).

Nadýchaný výsledek vás dostane!

Jsem si jistý, že vám šéfkuchař Martin Bušek všemi těmi variacemi rozbouřil chutě a že se nemůžete dočkat, až také něco zakousnete! A jestli máte na Martina nějaké další otázky, zajděte do jeho speciální poradny Tipy a triky šéfkuchaře. A těšte se i na příští týden, dozvíte se, jak připravit základní omáčky!

Reklama

Související témata:

Načítám