Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Cukroví, po kterém nepřiberete

Foto: Thinkstock

Zdravé cukroví může být dobré nejen pro vás, ale i pro vaše maléFoto: Thinkstock

Reklama

Poslední předvánoční díl seriálu Škola vaření ze zdravých potravin věnujeme cukroví. Akorát, že tohle má o polovinu méně kalorií než klasické a je z přírodně sladkých surovin. A věřte, že chutná!

Článek

Vánoční cukroví je kalorická bomba. Když nechcete přibrat, nemusí to ale nutně znamenat, že se mu vyhnete. Recepty, které vám níže předkládám, peču už několik let i na objednávku známým. Těm, co nechtějí přibrat, drží dietu nebo mají jiné zdravotní problémy, které se klasickým cukrovím zhoršují.

Nechci se tím chlubit, jen dokázat, že nechutnají jen mně, ale i ostatním. Za tyhle recepty dám ruku do ohně: jsou zdravé, ale i méně tučné a sladké. A přitom vás (i při nekontrolovaném jedení) nebude pálit žáha, bolet žlučník, žaludek nebo se vám horentně nezvýší cukr v krvi.

Pečení: Vyměňte olej za máslo!

Proč je olej lepší než máslo? Známe dva důvody. „První důvod je obsah cholesterolu – rostlinné oleje cholesterol neobsahují,“ vysvětluje nutriční specialistka Iva Veselá z Food Life. „A druhý, máslo obsahuje pouze 82 % tuku – zbytek tvoří voda a bílkoviny – a při pečení nebo smažení dochází k hnědnutí a vzniku zdravotně nebezpečných látek. Máslo je vhodné použít pro studenou kuchyni a na tepelné úpravy použít olej s vysokým podílem kyseliny olejové. Patří totiž mezi látky tepelně stabilní a nepodléhají tak rychlé oxidaci,“ doplňuje Iva Veselá.

Náš tip:Variantou za klasické máslo může být přepuštěné máslo takzvané ghí, které je zbavené vody a po přepuštění zbyde čistý žlutý tuk. Narozdíl od másla se může ghí používat při teplotách nad 200 stupňů Celsia.

Ale pojďme péct…

Kakaové cookies s kokosem

Potřebujete: 2 šálky pohankové mouky (lze půl na půl s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou), 4 lžíce medu, čtvrt šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje, 2–3 lžíce kokosu, tři čtvrtě šálku sójového mléka, 2 lžíce odtučněného kakaového prášku, půl kypřicího prášku (bez fosfátu), půl šálku nasekaných ořechů (rozinek, kokosu, datlí…), trochu rumu

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládové sušenky spolehlivě zaženou chuť na čokoláduFoto: Greta Blumajerová

Postup:Všechny suroviny zpracujete do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit), nebo malé hrudky, ozdobte ořechem a nechte péct asi 15 minut při 180 stupních Celsia.

Náš tip: Do placiček můžete místo ořechu udělat důlek a naplnit trochou kvalitní marmelády (nedoslazované cukrem).

Opilé datle

Na těsto potřebujete:3 lžíce slunečnicového oleje, 5 lžic extra tmavého třtinového cukru (nebo datlového či agáve sirupu), 2 vejce, 250 g hladké špaldové celozrnné mouky

Na náplň potřebujete: 200 g lískových nebo vlašských ořechů, 200 g sušených datlí, 200 g sušených fíků, 2 lžíce rumu, 1 lžíci citronové šťávy, 2–3 lžíce datlového nebo javorového sirupu

Foto: Greta Blumajerová

Opilé datle jsou uvnitř čtverečku. Stačit vám budou dva tři kouskyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Olej a třtinový cukr přidejte do mouky společně s vejci a vypracujte hladké vláčné těsto. Nechte ho odležet a zatím si připravte náplň. Ořechy, datle a fíky nasekejte nebo rozdrťte na malé kousky, aby z nich vznikla kompaktní zrnitá hmota. Přidejte rum, citronovou šťávu a datlový nebo javorový sirup, který vzniklou směs zvláční. Uleželé těsto rozdělte na dvě stejné části a obě vyválejte na tenčí pláty. Stejně tak vyválejte i směs z ořechů, datlí a fíků. První plát z těsta naneste na plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte vrstvu z ořechů a fíků a na ni druhý plát těsta. Vzniklý sendvič ještě lehce přejeďte válečkem, aby se vše spojilo. Pomocí nože nebo radýlka nakrájejte těsto na kostičky. Pečte při 180 stupních přibližně 15–20 minut.

Náš tip:Ten správný okamžik, že je hotovo, poznáte podle toho, že se povrch těsta začne rosit. Pečivo při chladnutí dosychá.

Jablečné kuličky

Na 1 plech potřebujete:200 g vlašských ořechů, 2 jablka, 8 lžic javorového sirupu, 4 lžičky kokosového oleje, skořice, 2 lžíce karobu nebo nepraženého kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Jablečné nepečené kuličky udělají radost nejen na Vánoce. Vhodné jsou i pro návštěvu kdykoli během rokuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nastrouhejte nebo umelte ořechy, vmíchejte najemno nastrouhaná jablka i se slupkou, přidejte javorový sirup a promíchejte. Udělejte kuličky (je jich asi 25), narovnejte na pečicí papír a ozdobte polevou: rozehřejte kokosový olej, vmíchejte do něj 4 lžičky kokosového sirupu, skořici, kakao nebo karob. Nechte ztuhnout.

Zkusíte mé cukroví i vy?

Reklama

Načítám