Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Tofu není jen náhrada masa!

Foto: Thinkstock

Odvaha přeje připraveným, tak se nebojte vyzkoušet neznáméFoto: Thinkstock

Reklama

Třetí díl seriálu Škola vaření ze zdravých potravin vám prozradí, jak si pochutnat na tofu. Máme pro vás čtyři vyzkoušené recepty, které budou lahodit vašim chuťovým buňkám. Vyzkoušejte je!

Článek

Že bloumáte v obchodě se zdravou výživou a nevíte, co z různých ingrediencí vykouzlit za jídlo? Představíme vám neznámé, ale zdravé a chutné potraviny, které dokonce ani nestojí majlant. Každý díl vždy podrobně věnujeme konkrétně jedné z nich. Po jáhlách a bulguru se tedy pojďte seznámit se sýrem tofu!

Nevzhledná kostka? Možná, ale...

Sójový sýr tofu je považován především za výbornou náhradu masa, ale není to jeho jediné plus. Však posuďte sami… Obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin... „...a jen velmi málo sacharidů a tuků,“ říká Iva Veselá, expertka na výživu z poradny Food Life. Podle ní je tofu zajímavé i tím, že dokáže přijmout chuť ostatních použitých přísad. Takže nejlepší je tofu naložit do připravené marinády, sójové omáčky či do olivového oleje s různým kořením či bylinkami. Jeho chuť je pak mnohem zajímavější než nevzhledná kostka bílé hmoty – což z něj bude váš první dojem.

Co ještě? „Tofu obsahuje nízké procento sodíku. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitaminů má skupiny B, E a neobsahuje cholesterol,“ uvádí Iva Veselá. Na trhu si pak můžete vybrat z několika druhů tofu: přírodní, uzené, s mořskou řasou, lahůdkové, zeleninové… Výhoda je i v ceně: 200 g tofu stojí 20 korun.

Co z něj uvařit?

Miso polévka

Potřebujete pro 2–4 osoby:2 až 3 druhy sezonní zeleniny (nyní mrkev, celer...), 3/4 l vody nebo zeleninového vývaru, 2 až 4 kusy houby shitake (nemusí být), ½ balíčku tofu, 2 čajové lžičky sezamového oleje, pastu miso – ječmenné nebo rýžové (na porci stačí jedna čajová lžičku misa), řasa wakame (do jedné porce dejte tak velikost poštovní známky), kousek čerstvého zázvoru, zelené bylinky, pórek

Foto: Greta Blumajerová

Japonská polévka miso má vynikající účinky na vaše zdraví. Umí posílit imunitu a dodat spoustu cenných látekFoto: Greta Blumajerová

Postup: Řasu namočte do malého množství vody na 10 až 20 minut. Nakrájejte zeleninu na proužky asi rozměru sirek, shitake na plátky (pokud byly houby sušené, tak je předem také namočte). Zeleninu na oleji krátce osmahněte. Zalijte vodou, přidejte shitake, wakame. Vařte 3 až 5 minut dle velikosti zeleniny. Odeberte naběračkou trochu horké polévky do misky a v ní rozmíchejte miso, vraťte zpět do hrnce. „Nevařte, aby se nezničily enzymy, ale nechte miso pod pokličkou prohřát tři až pět minut,“ upozorňuje terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. Na závěr přidejte tofu nakrájené na kostičky a něco zeleného – bylinky, kousek najemno nakrájeného pórku a trochu šťávy z čerstvého zázvoru.

Zapečené brambory s tofu, dýní a brokolicí

Pro 2 osoby potřebujete:6 velkých brambor, jednu brokolici, kousek dýně, červenou cibuli, přírodní tofu (balíček), olivy, sójovou omáčku, olej, koření čubrica (obsahuje saturejku, chilli, sůl a pískavici)

Foto: Greta Blumajerová

Snadné a jednoduché – takové jsou zapečené brambory s dýní, brokolicí a tofuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Očistěte brokolici a nakrájejte na malé hlavičky, brambory na kostky stejně jako dýni. Vše dejte do olejem vymazaného zapékacího pekáčku, přidejte najemno nakrájenou cibuli, olivy a kostičky tofu. Zakapejte pár kapkami sójovky, okořeňte a vložte do trouby na 150 stupňů pečte třicet až čtyřicet minut. Před podáváním můžete ještě posypat balkánským sýrem a přidat nakrájená rajčata.

Špenát s tofu a sezamem

Pro 2 osoby potřebujete: 450 g listového mraženého špenátu, 200 g uzeného nebo lahůdkového tofu, stroužek česneku, 1 cibuli, 2 lžíce sezamu, sójovou omáčku, olej

Foto: Thinkstock

Uzené tofu má lehce kouřovou chuť, lahůdkové je zase mírně nakysléFoto: Thinkstock

Postup:Na rozpálené pánvi poduste na oleji nakrájenou cibuli, přidejte pár kapek sójové omáčky, stáhněte plamen a vložte špenát. Přidejte skleničku vody a nechte dusit, dokud není špenát hotový. Dochuťte a přidejte prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené tofu, sezam a smíchejte. To vše pak nechte ještě společně dojít pod pokličkou. Podávejte samostatně s chlebem nebo jako přílohu k rýži či bramborům.

Necháte se přesvědčit? Zkuste to...

Reklama

Související témata:

Načítám