Hlavní obsah

Školy plné dětí... a vší

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zbavit se vší není snadnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se vám vybaví, když se řekne škola? Žákovská knížka, školní tabule, písemka z češtiny... A mnozí rodiče v současnosti bohužel doplní ještě jedno slovo: vši.

Článek

Právě školní děti trpí vší dětskou nejvíce. Při opisování hlavičky pěkně u sebe a žádný problém s půjčováním čepic či hřebenů: to vše představuje ideální půdu pro šíření nepříjemného parazita. Není asi jediná škola v Česku, ve které se tenhle problém v posledních letech opakovaně neobjevoval. A pozor: hygienická úroveň rodiny s výskytem vší už dávno přímo nesouvisí.

Zejména začátkem školního roku (ale během posledních let i kdykoliv v jeho průběhu) se vši školami šíří rychlostí epidemie a zbavit se jich je stále nesnadnější. Zatímco ještě naše generace se s tímto parazitem setkávala jen velmi sporadicky a speciální šampony si s nimi relativně snadno poradily, dneska si vši proti starým chemickým prostředkům již vypěstovaly rezistenci.

Dobrou zprávou však je, že veš je sice nepříjemné, ale zdravotně v podstatě neškodné zvířátko. Nebyl v posledních letech prokázán jediný případ přenosu infekce prostřednictvím jejího kousnutí. Jediné riziko tak hrozí z rozškrábaných štípnutí. Touto cestou se už do organismu nějaká ta infekční choroba dostat může. Horší bývají psychické důsledky: citlivější dítě se cítí stigmatizováno a ze zavšivené hlavy obviňuje samo sebe.

Poznat, že naše dítě navštívili nezvaní hosté, je poměrně jednoduché, zbavit se jich daleko těžší. Pokud si potomek začne výrazně častěji škrábat hlavu, nastal čas na hustý hřebínek (přiléhavě nazvaný všiváček) a bílé papíry. Právě nad nimi mu od kořínků pročesáváme hlavu. Vši měří od dvou a půl až do čtyř milimetrů a většinou se po bílém papíru začnou pohybovat. Na rozdíl od ustálené domněnky neskáčou, ale jen lezou. Je dobré dítěti důkladně pročesat hřebínkem celou hlavu a parazity zamáčknout, tím ale dlouhá anabáze se vší jen začíná.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dětskou hlavičku pravidelně prohlížejteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyčesat vlasy hustým hřebínkem by si měli všichni členové rodiny. Je velmi pravděpodobné, že se vši ze společného rodinného hřebene anebo v rámci večerního pomazlení přestěhovaly i na ostatní.

Pro lidi, nebo pro zvířátka?

Dále nás čeká cesta do lékárny anebo do chovatelských potřeb. Záleží na tom, pro který přípravek se rozhodnete. Zaručený úspěch však v současné době nenabízí žádný z nich.

Nic není stoprocentní

Začneme lékárnou: na orthosan nebo diffusil, tradiční prostředky minulých desetiletí, je tady už zbytečné se ptát. Lidské verze těchto kdysi tradičních likvidátorů vší se už nevyrábějí. Lékárník vám může nabídnout několik alternativních přípravků, například výrobek s výmluvným názvem všiven, dále hedrin, barny´s effective, neemoxan lotio a mnohé další. Počítejte ve všech případech s cenou přesahující dvě stě korun, a výsledek vám přitom nezaručí.

Potřeby pro chovatele: někteří rodiče nedají na orthosan a diffusil dopustit ani dnes, ty se však vyrábějí už pouze ve verzi pro domácí zvířata. Ani dětští lékaři však proti jejich použití na děti v soukromém rozhovoru nic nenamítají. Likvidací dospělých vší ale celá záležitost nekončí. Horší část nás teprve čeká. A tou je boj s vajíčky cizopasníka, takzvanými hnidami. Ty totiž většina přípravků nezabije. Je proto na nás trpělivě a opakovaně vyčesávat vlhké vlasy, nejlépe navlhčené octovým roztokem, hustým hřebínkem. Hnidy, které se nepustí, je třeba stáhnout nehtem. Celou kúru s použitím některého z přípravků je pak třeba za pár dní zopakovat.

Tip z drogerie

Originální doporučení poskytla zoufalým rodičům majitelka drogerie v jednom malém městě: stačí prý vlasy obarvit běžnou kadeřnickou barvou a je po problému. Tenhle recept jsem mimochodem slyšela už z více stran a vypadá dost pravděpodobně. Normální barva totiž obsahuje chlór a ten je pro parazity smrtící. I v tomto případě však doporučuji barvené vlasy pročesat důkladně „všiváčkem".

Související témata:

Načítám