Hlavní obsah

Vitiligo aneb Nemoc bílých skvrn: Léčba existuje!

Foto: Olena Gorbenko, shutterstock.com

Foto: Olena Gorbenko, shutterstock.com

Reklama

Vitiligo je kožní nemoc. Sice nebolí, nepálí ani nesvědí, ale přesto dokáže hodně potrápit. Projevuje se bílými skvrnami různých tvarů na kůži na běžně viditelných místech. Co problémy způsobuje a jak se dají léčit?

Článek

Vitiligo celosvětově postihuje asi dvě procenta populace. Nejedná se o novou civilizační nemoc – existuje už odpradávna a první zmínky o nemoci bílých skvrn se objevují už ve starověku. Přesto se kolem ní objevuje řada otazníků.

Jak poznat vitiligo

Člověka, který trpí vitiligem, často poznáte na první pohled. A to je na této nemoci snad vůbec nejhorší. Projevuje se bílými ostře ohraničenými skvrnami na kůži, které se běžně vyskytují na obličeji kolem očí a úst, na krku, prstech, ale i kolem kloubů a třísel. „Někdy bývá doprovázeno výskytem ložisek výrazně světlejších vlasů, vousů nebo obočí,“ doplňuje dermatoložka Naděžda Vojáčková z Polikliniky Anděl.

Vitiligo nebolí, je to hlavně velký kosmetický problém. I tak ale postižené často trápí a může způsobovat i psychické problémy. „Rozsah postižení je různý. Může se jednat o několik malých ložisek, nebo může být postiženo až 80 procent povrchu těla. Průběh choroby je také různý: ložiska můžou stále postupně přibývat, nebo vzniknou a už se nemění,“ dodává odbornice.

Foto: Olena Gorbenko, shutterstock.com

Průběh nemoci je u každého jiný. Někomu se na kůži objeví jen jedno malé ložisko, u jiného to ale může být o dost horšíFoto: Olena Gorbenko, shutterstock.com

Co vitiligo způsobuje: imunita i geny

Podstata této nemoci spočívá v tom, že mizí pigment, který je zodpovědný za přirozené zbarvení kůže. Ztrácejí se totiž buňky zvané melanocyty, které pigment produkují. Kvůli tomu se na kůži začnou vytvářet bílé skvrny. „Takto postižená kůže pak nemá žádnou přirozenou ochranu proti UV záření,“ podotýká Lenka Pokorná, odborná kosmetická poradkyně ze společnosti Vivantis.

Skvrny se nejčastěji objeví mezi 20. až 30. rokem a příčina vzniku nemoci nebyla dodnes zcela objasněna. Nejčastější teorií je, že se jedná o autoimunitní onemocnění. To by znamenalo, že melanocyty se ztrácejí, protože je ničí sám imunitní systém.

Této teorii nahrává fakt, že vitiligo často postihuje jedince, kteří již trpí nějakou autoimunitní poruchou. „Jako příklad je možné uvést onemocnění štítné žlázy, kde je pravděpodobnost propuknutí vitiliga až 30 procent,“ říká farmaceut Tomáš Arndt a pokračuje: „Do jisté míry je to nejspíš i nemoc dědičná. Vznik ale mohou ovlivnit další negativní faktory – stres, reakce organismu na infekce nebo stav pokožky. Je třeba si uvědomit, že i každé poranění může spustit kaskádu dějů, které mají za následek depigmentaci.“ Vitiligo je také příznakem Addisonovy choroby.

Foto: iordani, shutterstock.com

Existuje několik možností léčby vitiliga. Od krémů a přípravků s kortikoidy po kompletní depigmentaciFoto: iordani, shutterstock.com

Léčba existuje: masti i fototerapie

Jedním z častých mýtů kolem vitiliga je, že se nedá léčit. Je to sice dost složité, ale dá se to. Nápomocné bývají krémy a masti s obsahem kortikoidů, dále lokální imunomodulátory (krémy, které  normalizují imunitní procesy v kůži), účinnější variantou je terapie pomocí ultrafialového záření, které se říká světloléčba či fototerapie. Dále je možná repigmentace, což je implantování pigmentových buněk do míst, kde se skvrny nacházejí.

„V neposlední řadě je pak léčebnou metodou i depigmentace. Jestliže je postižení velkého rozsahu, provádí se odstranění pigmentu ze zbývajících částí těla, aby došlo k jednotné světlosti kůže,“ uvádí Tomáš Arndt. Takové ošetření se však používá jen výjimečně, u velmi vážných průběhů. Pro zajímavost, jedním z takto vážně nemocných byl i zpěvák Michael Jackson (†50) a podstupoval postupnou depigmentaci.

Vitiligo

  • Jiné názvy - Nemoc bílých skvrn, depigmentace
  • Popis - Nenakažlivé kožní onemocnění, při kterém v některých částech kůže mizejí pigmentové buňky a kůže zbělá a zůstává bílá i na slunci.
  • Příznaky - Ostře ohraničené bílé skvrny kdekoliv na těle, mohou z nich vyrůstat bílé vlasy či chlupy. Nebolí ani nesvědí, jedná se především o kosmetický problém.
  • Léčba - Krémy s kortikoidy, masti s imunomodulátory, repigmentace, depigmentace
  • Statistika - Celosvětově postihuje až dvě procenta populace.
  • Prevence - Není známa. Lidé, u kterých se skvrny již objevily, by se měli co nejvíce vyhýbat poranění kůže, protože se tak zvyšuje riziko vzniku dalších skvrn.

Reklama

Načítám