Hlavní obsah

Skvělá káva každý den? Známe pár fíglů, které vám k ní dopomohou!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak si připravíte opravdu lahodnou kávu? Máme pro vás pár trikůFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až si budete příště doma dělat kávu, vzpomeňte si na to, jak postupují profíci ve vaší oblíbené kavárně. Pár jednoduchých triků, a váš oblíbený nápoj bude chutnat ještě lépe!

Článek

Jen na okraj – i když možná hledáte v kávě jen vzpruhu díky dávce kofeinu, obsahuje ale i hodně antioxidantů, které pomohou tělu zvládat stres a jeho následky. A je dobré připomenout i obsah draslíku a hořčíku, který je také velmi blahodárný pro tělo. Právě proto je káva v rozumném množství vlastně zdravá, takže proč si ji nedopřát?

A jak to udělat, aby vám chutnala co nejvíc? Máme pro vás pár jednoduchých vychytávek, které jste mohli odkoukat od baristů v kavárně.

Rádi cappuccino a latté?

Pak nutně potřebujete kvalitně našlehané mléko. Ideální je si na to pořídit přístroj, který vám právě takové nachystá. „Milovníky cappuccina potěší, že na trhu jsou kávovary, které jim připraví tento nápoj po stisknutí jediného tlačítka,“ říká Dana Jirsíková, Brand Manager De´Longhi.

Pro přípravu mléčné pěny parou používejte ideálně plnotučné a vychlazené mléko – skladujte ho v lednici a vyndejte těsně před přípravou. Ručním šlehačem napěňujte zahřáté mléko. Baristé by vám doporučili, abyste na pěnu používali raději čerstvé než pasterizované mléko. Mléčná pěna by ve finále neměla být příliš horká, tak 70 °C, neměla by mít ani příliš velké bubliny, protože pak déle vydrží. Zvlášť si dejte záležet, pokud chystáte café latté – a dejte si záležet i na poměru pěny a kávy. Ve sklenici o objemu 250 – 330 ml by mělo být asi 30 ml kávy a zbytek pěny.

O nádobku na mléko, stejně jako všechny části kávovaru nebo napěňovače, které přijdou do styku s mlékem, musíte pečovat. Jestliže je nádobka součástí kávovaru, pak si při jeho nákupu vyzkoušejte, jak se vám s ní manipuluje.

Foto: archiv firmy

DeLonghi ECAM 350.55.B Dinamica vyniká mimo jiné i tím, že umí vyrobit vždy hustou a bohatou pěnu díky systému LatteCrema, mlékovka má objem 0,6 litru, snadno ji vyjmete a uložíte do chladničky. Pohodlně do ní dolejete mléko i během přípravyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Když už jsme u vychytávek, nesmíme zapomenout na možnost ovládat kávovar přes aplikaci na mobilu. Nabízí jí například DeLonghi ECAM 650.75.MSFoto: archiv firmy

Vyznáváte hlavně espresso?

Aby byla vaše káva co nejlepší, měli byste se naučit předehřívat šálky, do kterých si kávu chystáte. Ostatně právě tak to dělají i v kavárnách. Stačí do nich na chvíli nalít vařící vodu nebo je dát nahřát do mikrovlnky, ale pohodlnější je si pořídit kávovar s odkládací a ohřívací plochou na šálky.

Foto: archiv firmy

Perfektně temperované šálky a hrnky budete mít kdykoli po ruce i v případě, že si zvolíte kávovar Miele. Právě nahřátý šálek umožní kávě rozvinout aromaFoto: archiv firmy

Pokud svěříte přípravu přístroji, pak mu ideálně dodejte čerstvě mletou kávu. Plnoautomatické kávovary mají i integrovaný mlýnek, který přizpůsobí hrubost mletí vaší chuti nebo tomu, který druh nápoje právě chystá. Samozřejmě namelou porci na každý šálek zvlášť, což zaručí její čerstvost. Ale pozor, tu ovlivní i to, jak dlouho skladujete zrnkovou kávu a kde. Baristé radí, abyste ji spotřebovali maximálně do tří měsíců od upražení.

„Je dobré vědět, že po umletí káva ztrácí své vlastnosti už asi po čtvrt hodině. Ideální teplota pro přípravu espressa je 88–90 °C, což dobrý kávovar také ohlídá za vás,“ říká Tomáš Zezula, produktový specialista Euronics.

Foto: archiv firmy

Mlýnek je v plnoautomatickém kávovaru tím, co byste měli posuzovat při nákupu. U kávovaru Philco PHEM 1000 ho lze nastavit na pět stupňů hrubosti, ale tuto funkci nabízejí i ostatní značky a modelyFoto: archiv firmy

Jaký kávovar udělá vše potřebné za vás?

Všechny tyto věci za vás ale umí uhlídat plnoautomatické kávovary. Stačí pak jen dolévat vodu, dosypávat kávu a dohlédnout na odvápnění. A podle čeho vlastně kávovary vybírat? To se dozvíte například v článku Podle čeho vybrat kávovar? Podle chuti a času!

Jakou kávu máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Načítám